winterklaar


winterklaar 1.0

( Gezegd van een auto, tuin e.d.)
door onderhoud en zorg voorbereid om de winter te doorstaan, hetzij voor gebruik onder de belastende weersomstandigheden van dit seizoen of voor hergebruik na inactiviteit in die periode; klaar voor de winter

Algemene voorbeelden


Checklist voor een winterklare auto. Onder het motto 'voorkomen is beter dan bevriezen', vindt u hier enkele tips om te vermijden dat uw auto tijdens de winter nors gaat doen.

http://www.axa-assistance.be/nl/artikels/checklist-voor-een-winterklare-auto,

Een ander groepje medewerkers stroopte de mouwen op en wisten de binnentuin om te toveren tot een winterklare tuin. 600 bloembollen werden in de grond gestopt, wintervaste planten zijn in potten over de tuin verspreid en alle dorre bladeren werden opgeruimd.

http://www.amsta.nl/nl/1671-nieuws_detail.html?newsid=162,

Op dit moment zorgt de temperatuur voor een jaarlijks terugkerend tafereel, herfst [...]. Laat de Taxushaag als een strakke baan door de tuin heen lopen en snoei de fijn vertakte Ligusterhaag in een scherpe en strakke lijn. Op deze manier krijgt de tuin een opgeruimd karakter en ontstaat er een mooi contrast tussen grillige plantresten en mooi verzorgde hagen, de tuin is winterklaar!

http://www.stamtuinvormgeving.nl/2011/10/tuin-winterklaar-maken/,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • een auto winterklaar maken
  • boot winterklaar maken

Maak auto winterklaar. Nazicht: het is raadzaam de staat van de banden (liefst sneeuwbanden), de lichten en het olie- en waterpeil na te kijken. Doen: vergeet niet anti-vries aan de koelvloeistof toe te voegen. Meenemen: ijskrabber, ijsbestrijdingsmiddel voor ruiten en deursloten, vloeistof voor ruitesproeier, zaklamp, sleepkabel, startkabels, gereedschapsset om wiel te vervangen, reservelampen, werkhandschoenen, schopje, stuk oud tapijt (voor onder de autowielen als je vastzit in sneeuw of op ijs), stuk karton om tussen ruitewissers en voorruit te plaatsen.

De Standaard,

Winteronderhoud: Het is belangrijk dat u net als bij uw auto zorgt voor tijdig onderhoud om onvoorziene kosten te voorkomen. Denkt u dan o.a. aan: Boot, motor en/of aggregaat winterklaar maken. Motor onderhoudsbeurt met o.a. olie verversen en filters vernieuwen. Watersysteem aftappen en tanks leegmaken, toilet vorstvrij maken enz.

http://www.eldorado-mook.nl/

  • een tuin winterklaar maken

Sommige planten kunnen beter tegen de kou dan anderen. Maar ook potten en accessoires hebben te lijden. Wat kunt u doen om uw tuin zo goed mogelijk winterklaar te maken? Voor u hebben we een aantal tips op een rijtje gezet [...]. Dek vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mix van mest en turf [...]. Bind hoge grassoorten, zoals pampasgras, bij elkaar en bescherm de kluit [...]. Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop [...]. Laat de tuinslang leeglopen en berg hem in een vorstvrije ruimte op [...]. Maak voederplaatsen voor vogels!

http://www.woonwebsite.nl/idee/tuin-winterklaar-maken-advies-tips-ideeen/427,