winteroffensief


winteroffensief 1.0

geheel van gecoördineerde aanvalsacties van een leger dat plaatsvindt tijdens de winter, veelal om dan heersende omstandigheden zoals weersomstandigheden, een militaire situatie enz. te kunnen benutten; grootschalige en gecoördineerde militaire aanval in de winter; offensief in de winter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een winteroffensief…

is een offensief

  • [Tijd] vindt plaats in de wintermaanden
  • [Intentionaliteit] vindt meestal plaats met het doel bepaalde omstandigheden zoals weersomstandigheden, een militaire situatie te benutten

    Algemene voorbeelden


    Het leger op zijn beurt deelde mee de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen voor uitbreiding van zijn winteroffensief tegen de PKK in de provincie Tunceli.

    NRC,

    Eind 1942 was Von Hoth Stalingrad op vijftig kilometer genaderd, maar hij zou er onder druk van het op alle fronten ontbrandende winteroffensief niet meer in slagen verbinding te maken.

    NRC,

    winteroffensief 1.1

    geheel van gecoördineerde acties in de winter waarmee men vanuit een competitieve instelling zeker doel wil realiseren

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Projectontwikkelaar Himmos heeft een fors winteroffensief ingezet. De vennootschap verlegt stilaan haar jachtterrein naar de binnenstad.

    De Standaard,

    winteroffensief 2.0

    verschijnsel dat of periode waarin de winter zich overweldigend en veelal langdurig met strenge weersomstandigheden als vorst of sneeuw laat voelen; langere periode met streng winterweer

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een winteroffensief…

    is een periode; is een verschijnsel

    • [Duur] beslaat doorgaans een langere periode
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door strenge winterse weersomstandigheden zoals vorst of sneeuw
    • [Wijze] treedt overweldigend en vaak plots op

      Algemene voorbeelden


      Een vroeg winteroffensief in de Alpen heeft twee bergwandelaars uit Kapellen het leven gekost. Zij stierven door bevriezing in een noodkamp tijdens een tocht door het Oostenrijkse Silvretta-massief.

      De Standaard,

      Ook vóór het hardnekkige winteroffensief verkeerde de grasmat in het Vanden Stockstadion, wegens een wortelziekte, al in een belabberde staat.

      De Standaard,

      Het winterdek van andere vorstgevoelige gewassen uit de siertuin dient eveneens verwijderd te worden tenzij er nog een laatste winteroffensief optreedt, dus hou het nog even in de buurt.

      De Standaard,