winterspelen


winterspelen 1.0

Olympische Spelen die iedere vier jaar in de winter worden gehouden
Als verkorting voor Olympische Winterspelen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Winterspelen…

zijn spelen; zijn een gebeurtenis

  • [Deel] bestaan uit wedstrijden voor een vijftiental sporten
  • [Frequentie] worden iedere vier jaar georganiseerd
  • [Tijd] worden gehouden in de winter
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zijn internationaal
  • [Handelende persoon] worden georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité
  • [Voorbeeld of specimen] omvatten als sporttakken onder andere alpineskiën, biatlon, bobsleeën, curling, freestyleskiën, ijshockey, kunstrijden, langlaufen, Noordse combinatie, rodelen, schaatsen, schansspringen, shorttrack, skeleton en snowboarden

Algemene voorbeelden


De organizatoren verwachten zo'n honderd tot 120 snowboarders op de Olympische Spelen. De toelating van snowboarden tot het olympisch tornooi brengt het aantal medaille-evenementen in Japan op 68. Dat is een rekord voor de winterspelen. Behalve snowboarden zijn ook curling en vrouwen-ijshockey nieuw in het programma.

De Standaard,

Nieuwe sport bij de komende winterspelen is het freestyle skiën. Deze spectaculaire sport vindt plaats in een 'arena'. Het publiek zit dichtbij de skiërs en kan daardoor de hele wedstrijd goed volgen. Freestyle wordt op de winterspelen in Salt Lake City gehouden in de 'Deer Valley' en maximaal 135 freestylers kunnen deelnemen aan dit onderdeel. Skiing.nl houdt je op de hoogte over de komende Olympische Spelen in Salt Lake City.

http://www.skiing.nl/

Het IOC heeft het licht op groen gezet voor het antidopinglaboratorium in Salt Lake City. Het lab is het eerste tijdelijke laboratorium dat een toelating van het IOC krijgt. Het is speciaal gebouwd voor de winterspelen.

ANP,

Drie Oostduitse rodelaarsters werden tijdens de Winterspelen van Grenoble in 1968 gediskwalificeerd. Ze stonden na twee manches eerste, tweede en vierde, maar de jury bepaalde dat de meisjes de ijzers van hun sleeën voor de wedstrijd hadden verwarmd en dat is verboden.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Olympische Winterspelen

De ski onderdelen op de Olympische Winterspelen bestaan uit vijf evenementen die allemaal zowel voor mannen als voor vrouwen worden georganiseerd. Deze alpine-ski evenementen zijn: Downhill: het langste parcours met de snelste tijden binnen het Alpine skiën [...]. Super G: deze Super Giant Slalom is een combinatie van de snelheid van het Downhill skiën en de precisie van de reuze slalom. Giant Slalom: dit onderdeel staat ook bekend als GS. Met minder en bredere bochten dan de Super G [...]. Slalom: het kortste parcours met de scherpste bochten [...]. Combinatie: dit onderdeel bestaat uit Downhill skiën en twee slaloms.

http://www.skiing.nl/

Olympisch bobben. Een bijzonder vakantie-uitje in Noorwegen: met de bob de berg af, net zoals de échte bobbers tijdens de Olympische Winterspelen in 1994 in het Noorse Lillehammer dat deden. De bobbaan van destijds, van dik 1365 meter lang met zestien huiveringwekkende bochten, is toegankelijk voor vakantiegangers die wel van een beetje spanning houden.

De Telegraaf,

Op de Olympische Winterspelen zouden de 500 meter en de 1000 meter hardrijden op de schaats tweemaal verreden moeten worden, waarbij alle deelnemers eenmaal in de binnenbaan en eenmaal in de buitenbaan starten.

NRC,

Langlaufer Johann Mühlegg was de held van Spanje. De uitgeweken Duitser bezorgde het land voor het eerst sinds 1972 een gouden plak op de Olympische Winterspelen. En niet één, maar liefst drie.

De Morgen,