witteboordencriminaliteit


witteboordencriminaliteit 1.0

(recht en misdaad)

vorm van criminaliteit waarbij misdaden en frauduleuze handelingen gepleegd worden door mensen die hoog op de maatschappelijke ladder staan
Leenvertaling van Amerikaans-Engels white collar crime, een term die in 1939 gemunt is door de Amerikaanse criminoloog E.H. Sutherland.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Witteboordencriminaliteit…

is criminaliteit; is een handeling

  • [Plaats] vindt plaats in een werksituatie
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt zo genoemd naar de witte boord van het overhemd van kantoormedewerkers
  • [Handelende persoon] wordt gepleegd door personen met een hoge sociale status

    Algemene voorbeelden


    Witteboordencriminaliteit verdient volgens demissionair minister van Veiligheid en Justitie Opstelten een hardere aanpak. Op 15 mei 2012 heeft hij daartoe het concept-wetsvoorstel 'Verruiming mogelijkheden bestrijding financieel-economische criminaliteit' [...] ter consultatie aangeboden aan onder meer het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Rechtspraak en de Nederlandse Orde van Advocaten.

    https://www.stibbe.com/~/media/03%20news/publications/amsterdam/muriel%20rosing/muriel%20rosing%20witteboordencriminelen%20harder%20aanpakken.pdf,

    Ik wilde meer weten, dus heb ik toch maar gegoogeld. Dat helpt je vaak goed op weg. Witteboordencriminaliteit. 'White Collar Crime'. Ik kwam uit bij de Amerikaanse criminoloog Edwin Sutherland. Die noemde het zo op 27 december 1939 in een toespraak voor collega's. Zijn uitleg in het kort? Iemand met een respectabele hoge sociale status die een misdrijf pleegt tijdens zijn werk. Tien jaar later schreef hij er een boek over met de titel: White Collar Crime.

    https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3431365/witteboordencriminelen-hoge-bomen-vangen-veel-wind,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • grenzen aan witteboordencriminaliteit

    Wat meer beschut, uit het zicht van het publieke oog, soms letterlijk in het schemerdonker van de corporate boardroom, worden beslissingen genomen door bankiers, fiscalisten, directeuren van woningbouwcorporaties, accountantskantoren, milieuafvalbedrijven, internetproviders en vastgoedbedrijven die de kwaliteit van ons bestaan aantasten. Er worden financiële producten op de markt gebracht die grenzen aan witteboordencriminaliteit (woekerpolissen), er wordt door accountants structureel aan creative accounting/fraudulent reporting gedaan (boekhoudschandalen), op veel markten worden prijsafspraken gemaakt waardoor wij te veel betalen voor goederen en diensten (zie lijst met opgelegde boetes door de EU en de NMA) en op grote schaal is de afgelopen jaren roekeloos geïnvesteerd.

    https://maatschappijenveiligheid.nl/witteboordencriminaliteit/

    met ander, nevengeschikt substantief


    • financieel-economische criminaliteit en andere witteboordencriminaliteit

    Het onderdeel van het OM dat in het bijzonder belast is met de aanpak van financieel-economische criminaliteit en andere witteboordencriminaliteit is het Functioneel Parket (FP). In een beleidsdocument heeft het FP het principe van 'optimum remedium' nader ingevuld (Functioneel Parket, 2013).

    https://www.bjutijdschriften.nl/tijdschrift/tijdschriftcriminologie/2018/4/TvC_0165-182X_2018_060_004_003

    Etymologie


    Samenhangende woorden (betekenis) witteboordenagressie