woekerwinst


woekerwinst 1.0

(pejoratief)

overdreven, buitensporig hoge winst; op ongeoorloofde wijze verkregen, grote winst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een woekerwinst…

is een winst

  • [Ontstaan] komt vaak op ongeoorloofde, onreglementaire wijze tot stand
  • [Omvang abstract] is overdreven groot
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is buiten proporties groot
  • [Waardering] geldt als negatief vanwege de wanverhouding tussen de vraagprijs en de reële waarde en vanwege de onredelijke financiële last voor de koper

Hoofdsemagram: winst


Algemene voorbeelden


Zes dagen na de vestiging van de Tweede Republiek onder Napoleon III op 1 november 1852 bleek uit de plannen voor de Boulevard de Strassbourg dat de stedelijke vernieuwing een nieuwe schaal had gekregen. Mocht de Rue Rambuteau niet breder worden dan dertien meter, de Boulevard de Strassbourg kreeg een breedte van dertig meter. Bovendien werd voor de doorbraak meer land onteigend dan nodig was met als gevolg handel en speculatie in overtollige grond en woekerwinsten.

NRC,

"De drie genoemde Westerse handelsfirma's brengen hun voorraden mondjesmaat op de markt, in kleine partijen en hebben zo de witte-maïsprijzen de laatste maanden tot grote hoogte kunnen opjagen. Ongehinderd door de vroegere grain boards van de Afrikaanse overheden. Ook nu nog blijven zij op hun meeste voorraden zitten in afwachting van nòg hogere prijzen en verdere woekerwinsten."

NRC,

De kanker van de woeker treft alle gebieden van Italië zonder onderscheid. De woekeraars vragen minstens vier procent rente per maand, maar voor kleinere leningen gaat dat snel tot 12,5 procent - ook per maand. Wie niet tijdig kan terugbetalen geraakt in een helse kringloop waar men nagenoeg niet meer uitgeraakt. De woekerwinsten ontsnappen niet aan de aandacht van de georganizeerde misdaad, de maffia.

De Standaard,

Woekerwinsten. Allerlei louche figuren beloven woekerintresten van tien tot vijftien procent. Dit soort oplichters maakte vorig jaar - voor zover bekend - een half miljard frank (12,5 miljoen euro) buit.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • woekerwinsten beloven

Jarenlang belooft hij goedgelovige klanten van de KBC woekerwinsten. Hun geld belegt hij echter niet, maar hij misbruikt het om er een zeer rijke levensstijl op na te houden.

http://www.hbvl.be/dossiers/-e/eeuw/1999/1999_18.html,

  • woekerwinsten (kunnen) maken

Denk je werkelijk dat zo iemand zich bekommert om onze werkzekerheid? Ze kopen alles op voor een appel en een ei, sluiten wat niet opbrengt, betalen hongerlonen en maken zelf woekerwinsten.

http://www.pvda.be/proces/ussra226.htm,

Eind 1993 werden Ghassan Alie Ahmad en andere importeurs door het Angolese MPLA-regime beschuldigd van fiskale en ekonomische fraude en van het hamsteren van levensnoodzakelijke waren om woekerwinsten te kunnen maken.

De Standaard,

In Londen probeerde Peter Barings, de bestuursvoorzitter van de familiebank, te redden wat er was. Hij suggereerde zelfs dat Barings het slachtoffer was geworden van een sinister complot van Leeson en anderen. Deze misdadigers hadden woekerwinsten kunnen maken als Barings door de speculaties van Leeson ten onder was gegaan.

NRC,

met adjectief ervoor


  • internationale woekerwinsten

De externe schulden van de landen uit het Zuiden is reeds verschillende keren terugbetaald. De schulden zijn illegitiem, onrechtvaardig en frauduleus, functioneren als een instrument voor overheersing en ontzeggen mensen hun fundamentele rechten met als enige doel de toename van internationale woekerwinsten.

http://users.belgacom.net/KifKif/Porto%20Alegre%20II.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de, een woekerwinst van vijftig procent

OFC garandeerde de kuikens tegen marktwaarde (ongeveer 23.000 frank) terug te kopen van de beleggers. De Britse overheid vond de woekerwinst van vijftig procent verdacht en startte een onderzoek naar de praktijken van OFC.

De Standaard,

  • de woekerwinsten van de xtc-handel

Zou ik aan mijn eigen beperkingen en vooroordelen kunnen ontsnappen wat sadomasochisme betrof? Waarschijnlijk ook niet, maar hoe onsmakelijk en ondenkbaar ik het ook vond, het was niet vergelijkbaar met de woekerwinsten van de xtc-handel.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

in voorzetselgroep


  • met woekerwinst doorverkopen
  • met woekerwinsten verkopen

Louche bedrijven kunnen nu ongestraft onbeperkt domeinnamen registreren met het oogmerk om deze met woekerwinst door te verkopen.

NRC,

Volgens de LOOC, de plaatselijke organisatie, gaat het hoofdzakelijk om een groep van honderd Britten die massaal de entreebiljetten hebben opgekocht en met woekerwinsten verkopen.

Meppeler Courant,

  • de toename van woekerwinsten

De externe schulden van de landen uit het Zuiden is reeds verschillende keren terugbetaald. De schulden zijn illegitiem, onrechtvaardig en frauduleus, functioneren als een instrument voor overheersing en ontzeggen mensen hun fundamentele rechten met als enige doel de toename van internationale woekerwinsten.

http://users.belgacom.net/KifKif/Porto%20Alegre%20II.htm

met bezittelijk voornaamwoord


  • zijn woekerwinsten
  • hun woekerwinsten

Op die manier heeft hij zich dus verrijkt, en nu probeert hij me tot medeplichtigheid te verleiden door me méé te laten genieten van zijn woekerwinsten.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Zoals bekend werden de boeren tot groot jolijt van de stadsbewoners na de oorlog door de heer Camille Gutt beleefd uitgenodigd hun woekerwinsten af te geven. Sommigen gingen van wanhoop met de voor hen bijna waardeloos geworden bankbiljetten in de gauwte nog enkele encyclopedieën kopen, wat hier en daar nog mogelijk was, of hun voutekamer met duizend-frankbiljetten behangen, wat eveneens toegelaten was, of ze staken er hun broekzakken mee vol en hingen zich vervolgens aan een vleeshaak op, wat door niemand belet werd.

De wekker, André Janssens,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding