wolfsspin


wolfsspin 1.0

vaak in bodemholtes en bodemvegetatie levende jachtspin die in meer dan 2000 verschillende soorten voorkomt, waaronder het in Zuid-Europa voorkomende geslacht tarantula en hier te lande vooral de bruine, ongeveer 5 millimeter grote gewone wolfsspin

Semagram


Een wolfsspin…

is een spin; is een dier

  • [Kleur] is vaak bruin of bontgekleurd
  • [Soort] is een spinachtige en behoort tot de jachtspinnen
  • [Woongebied] leeft vaak in bodemholtes en bodemvegetatie
  • [Gedrag] weeft geen web maar vangt zijn prooi lopend; is vaak in groepen bij elkaar; is, afhankelijk van de soort, overdag dan wel 's nachts actief

RijkAnimalia; Dieren
StamArthropoda; Geleedpotigen
KlasseArachnida; Spinachtigen
OrdeAraneae; Spinnen
FamilieLycosidae

Algemene voorbeelden


De Wolfspin heeft een ruim leefgebied, ze kunnen op verschillende plaatsen gevonden worden [...]. Van de Wolfspinnensoorten die er zijn, zijn er ongeveer tachtig verschillende soorten in Europa. Deze soorten zijn allemaal donkere spinnen (hoofdzakelijk bruin) en leven op de grond of in lage vegetatie.

http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/86959-de-wolfspin-een-kleine-jager-in-de-tuin.html

Wolfsspinnen, de families Pisauridae en Lycosidae van de spinnen [...]. Tot de familie Pisauridae behoren o.a. de grootste van de in Nederland en België voorkomende spinnen, bijv. Dolomedes fimbriatus (lengte wijfje 13–16 mm, mannetje 11,5 mm), die [...] over het wateroppervlak loopt en soms het water in gaat om prooi te vangen. De soorten van de familie Lycosidae bewonen soms kleine holten in de aarde. Het gif van het in Zuid-Europa voorkomende geslacht tarantula of tarantel (Tarantula) is sterk genoeg om een mol of jonge mus binnen enkele dagen te doden. Zeer algemeen zijn in o.a. Nederland soorten van het geslacht Pardosa, die zelden langer worden dan 0,8 cm.

http://www.worldexplorer.be/wolfspinnen.htm,

Wolfspinnen [...]. De wolfspin kan overal gevonden worden. Ze kunnen zelfs schaatsend op het water worden gezien en onder het wateroppervlak duiken om kleine insecten en visjes te vangen.

http://ednieuw.home.xs4all.nl/Spiders/Lycosidae/LycosidaeNL.htm,

Zakspinnen bouwen kleine zakvormige schuilplaatsen van spinsel. Van daaruit wachten ze tot er een prooi voorbijkomt [...]. Krabspinnen gaan iets verder dan de vorige groep – niet alleen figuurlijk. Ze wachten niet tot de prooi voorbij een vaste schuilplaats komt, maar kiezen een geschikte plek uit om zich in een hinderlaag te leggen [...]. Springspinnen jagen zoals katachtigen [...]. Wolfspinnen tenslotte zijn wat jachttechniek betreft te vergelijken met wolven en honden. Ze lopen op de grond levende prooien achterna tot ze ze kunnen grijpen.

http://www.c-v-n.be/uploads/handboekniz_h7_planten_en_dieren_in_herfst_en_winter_klein.pdf

De spin is meestal bruin van kleur. Het feit dat ze vaak in grote aantallen bij elkaar zijn en rondrennen heeft ze de naam "Wolfspin" gegeven.

http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/86959-de-wolfspin-een-kleine-jager-in-de-tuin.html

Wolfspinnen zijn kleine, meestal bruin- of bontgekleurde spinnen. Ze maken geen web, maar jagen al rennend achter hun prooien aan. Sommige soorten graven holen, die ze dan bekleden met spinsel en waar ze een deel van de tijd in door brengen.

http://www.ecomare.nl/nl/ecomare-encyclopedie/organismen/dieren/ongewervelde-dieren/geleedpotigen/spinachtigen/spinnen/wolfspin/

Wolfsspinnen, de families Pisauridae en Lycosidae van de spinnen. Wolfsspinnen maken geen web om prooi te vangen. Het zijn jachtspinnen: zij vangen hun prooi lopend.

http://www.worldwidebase.com/science/wolfspinnen.shtml,

Wolfsspin [...]. Volwassen vrouwtje: 8 mm; mannetje: 6 mm. Ze zijn doorgaans bruin tot grijs van kleur. Levenscyclus. De vrouwelijke wolfsspinnen dragen hun eierzakken met zich mee. Ze hangen vast aan het spinorgaan onder de buik. Wanneer de jonge spinnetjes uitkomen, klimmen ze op de rug van hun moeder, waar ze de eerste weken van hun leven doorbrengen. Gewoonten. Ze jagen 's nachts en verstoppen zich overdag tussen mos en rottend materiaal. Ze leven in een ondiep hol met een open en onbeschermde ingang.

http://www.rentokil.be/ongediertegids/insecten/spinnen/wolfsspin/index.html,