wonderkind


wonderkind 1.0

kind met bijzonder talent of bijzondere gaven; van kinds af aan zeer getalenteerd persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wonderkind…

is een kind; is een persoon

  • [Kwaliteit] heeft een groot talent voor iets, blinkt uit op een bepaald gebied
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] is bijvoorbeeld getalenteerd in de muziek, als schrijver, op het gebied van een specifieke sport of in de politiek

    Algemene voorbeelden


    Mozart begon als wonderkind en eindigde als één van de grootste componisten van zijn tijd.

    http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/25783550/

    Krajicek was het wonderkind, op zijn twaalfde al voorbestemd voor een fraaie carrière.

    NRC,

    De verrassing kan uit Dinant komen, waar de jonge burgemeester, Richard Furneaux, voorgesteld wordt als een soort politiek wonderkind.

    De Standaard,

    Het zijn niet de woorden van een of andere betweterige analist, maar van Steve Jobs, de mede-oprichter van Apple en een van de wonderkinderen van de sektor.

    De Standaard,

    Annie Fischer werd op 5 juli 1904 in Boedapest geboren. Ze was een wonderkind en won in 1933 het eerste Franz Liszt pianoconcours.

    NRC,

    Twee jaar later debuteerde hij als invaller tegen Duitsland in het A-team van Wales als Ryan Giggs. In zijn eerste volledige interland, alweer tegen België, maakte hij zijn eerste doelpunt voor zijn moederland. Het nauwelijks 23-jarige wonderkind van Wales wil zaterdag opnieuw van de Rode Duivels winnen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Chinees wonderkind
    • een Deens wonderkind
    • een literair wonderkind
    • een muzikaal wonderkind
    • een pedagogisch wonderkind

    Destijds echter werd de waanzinnig intelligente, erudiete en spitsvondige Schwartz ingehaald als een literair wonderkind, als de stem van een nieuwe generatie, als dé belofte voor Amerika's letterkundige toekomst.

    De Standaard,

    Hij was een muzikaal wonderkind, een genie. 'Jazeker', antwoordt hij simpel. De Vries heeft een absoluut gehoor. Als hij een stuk een paar keer hoort, kan hij het naspelen, met of zonder bladmuziek. 'Als ik het een aantal keren heb gespeeld, zie ik in gedachten de noten voor me.'

    Meppeler Courant,

    Het is heel goed mogelijk dat uw proefpersoon het instrument onder zijn kin klemt, vakkundig aan de stemschroeven begint te draaien en daarna als een contactschuw Chinees wonderkind een paar caprices van Paganini wegspeelt.

    http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010225.html,

    Dit stigmatiseren van de Marokkaanse gemeenschap als 'crimineel' gaat aan de oorzaken van het onaangepaste gedrag voorbij en zal evenals de bepleite harde aanpak slechts versterkte afweerreacties oproepen en het groepsisolement versterken. Zijn roep om pedagogische wonderkinderen als oplossing is daarbij goedkope retoriek.

    NRC,

    Deze onwerkelijke, mooie en origineel vormgegeven film van het Deense wonderkind Lars von Trier is een verontrustende fata morgana die, door in de winter van 1945 een Amerikaan te laten emigreren naar Duitsland, de 'european dream' (tegenhanger van de bekende 'american dream') ontmaskert als een moordzuchtige nachtmerrie.

    NRC,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een schilderend wonderkind
    • een zingend wonderkind

    Hij haalt herinneringen op aan zijn jonge jaren toen hijzelf, zijn broer en zus als zingende wonderkinderen het land afreisden.

    De Standaard,

    Maar het schenken van een doek (bij voorkeur een zelfportret) van het schilderende wonderkind aan een vorst leidde bijna zeker tot een tegencadeau, dat de familie Anguissola dan te gelde kon maken.

    NRC,

    met eigennaam


    • wonderkind Amanda Beard
    • wonderkind Kluivert
    • wonderkind Stephan Wolfram

    In de ruimte voor de verdediging vertolkte de Sampdoria-prof een opvallend dominante rol, "op zijn Italiaans", maar net als het aanvallende wonderkind Kluivert leerde hij zijn polyvalente kunsten uiteraard in de onvolprezen Ajax-school.

    De Standaard,

    De controversiële fysicus en vroeger wonderkind Stephen Wolfram.

    De Morgen,

    Zwemmen [...]. Brigitte Becue haalde op de 100 m schoolslag de A-finale en was met die plaats bij de beste acht van de wereld gerustgesteld voor de 200 m [...]. Al snel bleek dat de West-Vlaamse tandem ook hier weer zeer hoog mikt. "Eigenlijk lijkt enkel de Zuid-Afrikaanse Penelope Heyns er bovenuit te steken'', aldus Obreno, die oordeelde dat Brigitte al de rest moet aankunnen, zelfs het 14-jarige Amerikaanse wonderkind Amanda Beard.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen