woonzorgcomplex


woonzorgcomplex 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; gezondheid, geneeskunde en zorg)

centrum waar ouderen of mensen met een beperking min of meer zelfstandig kunnen wonen, maar ook, indien gewenst, de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben en vaak ook over speciale services kunnen beschikken; woon-zorgcentrum
Soms ook van toepassing op het gebouw waarin het complex gevestigd is. Verschilt in de praktijk niet in betekenis van een woon-zorgcomplex. Het koppelteken legt de nadruk op het feit dat zowel huisvesting als zorgdiensten worden verstrekt op één locatie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een woonzorgcomplex…

is een complex; is een instelling; is een organisatie

      Algemene voorbeelden


      De commissie Modernisering ouderenzorg gaat er van uit dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis of in woonzorgcomplexen moeten kunnen blijven wonen. Initiatieven in die richting moeten verder worden gestimuleerd, zoals meer samenwerking tussen instellingen, onafhankelijk advies voor alle langdurige zorg en het beschikbaar zijn voor ouderen van een loket voor huisvesting en zorg. Ongeacht de hoeveelheid zorg die zij krijgen, dienen ouderen in een zelfstandige woning in aanmerking te komen voor individuele huursubsidie, ook als die woning onderdeel is van een woonzorgcomplex.

      NRC Handelsblad,

      Verzorgingshuizen oude stijl voldoen niet meer. De huidige generatie ouderen wil geen huiskamer van drie bij drie en een bed in de hoek, zegt Marijke Smit van Woonzorg Nederland, de grootste landelijke woningcorporatie voor seniorenhuisvesting. 'Verzorgings- en verpleeghuizen zijn negatieve keuzes geworden. Daar ga je pas heen als je echt iets mankeert.' Dat verklaart de opmars van de zogeheten wozoco's, woonzorgcomplexen waar ouderen zelfstandig wonen en naar believen zorg kunnen inkopen. Populair zijn ook de zorgboerderijen voor senioren, evenals kangoeroewoningen (ouders beneden, hun kinderen ernaast of op de eerste etage) en levensloopbestendige huizen (waar ouderen, hoe zorgbehoevend ze ook zijn, altijd kunnen blijven wonen).

      de Volkskrant,

      Projectontwikkelaar Heijmans bouwt 36 appartementen en 17 eengezinswoningen met een terrastuin op het braakliggende veld aan het Admiraalsplein in het Dordtse Wielwijk. Samen met een woonzorgcomplex van 55 woningen, dat Woonzorg Nederland laat bouwen door de Dordtse zorgorganisatie Het Spectrum, vormt het project het sluitstuk van de herontwikkeling van het winkelcentrum in de wijk.

      Algemeen Dagblad,