zandkasteeleffect


zandkasteeleffect 1.0

(politiek en bestuur; natuur, milieu en energievoorziening; neologisme)

effect dat optreedt als dijken door aanhoudende droogte zo poreus worden dat ze bij heftige regenval nauwelijks nog water opnemen en daardoor wanneer deze regenval zich voordoet, door de drukverschillen binnen in de ingedroogde dijk als een zandkasteel kunnen inzakken
Niet in het meervoud aangetroffen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zandkasteeleffect…

is een effect

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het effect dat optreedt als dijken door aanhoudende droogte zo poreus worden dat ze bij heftige regenval nauwelijks nog water opnemen en daardoor wanneer deze regenval zich voordoet, door de drukverschillen binnenin de ingedroogde dijk als een zandkasteel kunnen inzakken

    Hoofdsemagram: effect


    Algemene voorbeelden


    Met het verschuiven van een dijk in Rotterdam zondag is het gevaar voor meerdere dijkverschuivingen nog niet voorbij. Nu bekend is dat Nederland een natte herfst tegemoet gaat, is het maar de vraag of de dijken hiertegen bestand zijn, zo meldt Algemeen Dagblad maandag. Volgens dijkgraaf J. de Graaf van hoogheemraadschap Schieland hebben de waterschappen maar weinig kennis van de ondergrondse toestand van de dijken. Vooral veendijken zijn een probleem, want die kunnen te kampen krijgen met het 'zandkasteeleffect'. Dat treedt op als een dijk door aanhoudende droogte zo poreus wordt dat hij nauwelijks meer water vasthoudt bij plensbuien. Tientallen werknemers van de waterschappen controleren momenteel dag en nacht enkele duizenden kilometers dijk in het hele land.

    http://binnenland.nieuws.nl/38582,

    De waterschappen hadden vorige week, na de dijkdoorbraak in Wilnis, al gewaarschuwd voor het risico van meer problemen met dijken. Bij zware regen na een lange droge periode kunnen ingedroogde dijken afschuiven. Het zogenoemde zandkasteeleffect treedt op als een dijk door aanhoudende droogte zo poreus wordt dat die nauwelijks meer water opneemt bij plensbuien. In de ingedroogde dijk treden bij aanhoudend nat weer mogelijk drukverschillen op. Een dijktalud kan daardoor gaan afschuiven.

    http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=14277,

    Door de droogte kan een dijk zo poreus worden dat die nauwelijks nog water opneemt bij plensbuien. In de ingedroogde dijk kunnen dan drukverschillen optreden. Een dijktalud kan dan gaan schuiven. Het risico op meer dijkdoorbraken is in Nederland nooit uit te sluiten. Maar door de extreme droogte van de afgelopen zomer en de zware regenbuien die voor dit weekeinde worden verwacht, lijken de risico's toe te nemen. Bij de waterschappen spreekt men in dit verband van 'het zandkasteeleffect'.

    de Volkskrant,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003