zaterdagvoormiddag


zaterdagvoormiddag 1.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

voormiddag van de zaterdag
In Nederland het gedeelte van de dag dat ongeveer duurt van 12.00 tot 16.00 uur, maar in België gebruikt voor de periode tussen ongeveer 9.00 en 12.00 uur.

Algemene voorbeelden


Op de verkoop van afgeschreven goederen van de Stad Gent worden er tweedehandse auto's, aanhangwagens of hogedrukreinigers, enz. aangeboden. De verkoop vindt plaats op zaterdagvoormiddag 20 februari 2010 tussen 10 en 11.30 uur.

http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/verkoop-van-afgeschreven-roerende-goederen/acb94ab5-81bf-402e-abca-dee1250951dd,

Bijna vier jaar lang, tot begin 2002 was hij elke zaterdagvoormiddag present om zijn artistieke vaardigheden aan te scherpen.

http://www.wommelgem.be/varia/tentoonstelling/tentoonstelling.htm,

De jeugdraad zou daar perfect op kunnen inspelen door zelf vorming te organiseren in de vorm van korte workshops op vrijdagavond of zaterdagvoormiddag.

http://users.tijd.com/delink/,

Flahaut onderzoekt of sommige overheidsdiensten op vrijdagavond of zaterdagvoormiddag open kunnen blijven.

De Standaard,

Het huwelijk kan voltrokken worden in het Stadhuis van Ieper bij voorkeur de vrijdagnamiddag of de zaterdagvoormiddag.

http://www.ieper.be/nl/

Tot overmaat van ramp kwamen op een zaterdagvoormiddag twee leerlingen van het Klein Seminarie in Hoogstraten mij polsen naar mijn belevenissen in hun school rond het midden van deze eeuw.

De Standaard,

Op de zaterdagvoormiddag wordt tussen 8 en 12 uur de truncus communis gedoceerd.

http://www.achg.kuleuven.ac.be/onderwijs/4e_jaar.html

Een noodsituatie die misschien was vermeden door de finales van het jeugdtornooi uit de anonimiteit van de zaterdagvoormiddag naar de vrijdag te verschuiven.

De Standaard,

Toch gaat CDV vanaf deze maand iedere zaterdagvoormiddag op wijk- of buurtbezoek in Pelt.

http://www.internetgazet.be/overpelt.htm,

Combinatiemogelijkheden


voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • 's zaterdagsvoormiddags
  • 's zaterdagvoormiddags

Ik weet niet, ik dacht in de namiddag af te spreken, rond 14u of zo. Of is dat te moeilijk met Mika zijn middagslaapje? Of kan hij gerust al eens zonder slaapje? 's Zaterdagsvoormiddags is bij ons nogal moeilijk.

http://9maand.be/forum/reactions/pid/2585879,

De openingsuren van de administratie moeten verruimd worden. Bv. 's Maandags 's avonds of zelfs 's zaterdagsvoormiddags voor publiek toegankelijk zijn. De meeste mensen werken nog in de dag … en niet iedereen kan zomaar een halve dag vrijaf nemen.

http://www.markverhaegen.be/In%20de%20pers/270204.htm,

's Zaterdagvoormiddags moest iedereen er zijn. Het voltallige koor repeteert dan tezamen.

http://www.gospodi.be/nl/pers_content_01.html,

's Zaterdagvoormiddags vind je de compostmeesters op het containerpark naast de groencontainer waar ze de mensen met groenafval aanspreken.

//www.compostmeester.be/home.php?actiefmenu=content&welkemap=westvlaanderen&meerinfo=Kortrijk

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zaterdagvoormiddag 2.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

op de voormiddag van de zaterdag; op zaterdagvoormiddag; 's zaterdagsvoormiddags

Algemene voorbeelden


Wij zoeken studenten om te werken bij een slagerij omgeving Zoersel. Je helpt klanten verder in de winkel. Je werkt zaterdagvoormiddag of zondagvoormiddag van 8 tem 13u.

http://www.dovajobs.com/job-details.html?jobid=3008984&jobtitle=winkelbediende&joblocation=zoersel&jobcountryid=21,

Alle 2.400 amendementen van de oppositie op de 8 artikels uit de Emu-wet werden zaterdagvoormiddag verworpen door de meerderheid van socialisten en christen-democraten.

De Standaard,

Ook over de NMBS leer ik er veel. In grote ondernemingen weet de directie pas na week of zes wat er gebeurt op het terrein. Ik weet dat zaterdagvoormiddag al, als ik mijn zitdag heb op het gemeentehuis.

De Standaard,

Ruim een half miljoen Vlamingen volgden de rouwplechtigheid van Loubna Benaïssa zaterdagvoormiddag rechtstreeks op televisie.

De Standaard,

Met een bang maar hoopvol hart trokken de ouders van Loubna Benaïssa zaterdagvoormiddag naar de rijkswachtkazerne van Brussel om er kledingstukken te bekijken die mogelijk aan hun vermiste dochter toebehoorden.

De Standaard,

Het was bekendgemaakt: de rijkswacht zou zaterdagvoormiddag snelheidscontroles uitvoeren langs de E40.

De Standaard,

De garage Walton aan de Brusselsesteenweg in Herent is zaterdagvoormiddag geteisterd door een zware brand.

De Standaard,

Tennislegende René Lacoste is zaterdagvoormiddag in zijn woning in Saint-Jean-de-Luz in het Zuid-Franse Baskenland overleden.

De Standaard,

Zaterdagvoormiddag werd de man op heterdaad betrapt toen hij met een volgeladen tankwagen zijn erf opreed. De vracht bestond uit ruim dertigduizend liter kleurloze stookolie (dure diesel), terwijl op de vrachtbrief stond dat het om roodgekleurde (dus goedkope huishoudelijke) stookolie ging.

De Standaard,