zeemanslied


zeemanslied 1.0

lied dat handelt over enig aspect van het zeemansbestaan dan wel door zeelieden zelf werd of wordt gezongen, soms als vermaak of als ritmische begeleiding van werkzaamheden

Semagram


Een zeemanslied…

is een lied

 • [Handelende persoon] werd of wordt soms door zeelieden zelf gezongen
 • [Onstoffelijke inhoud] handelt veelal over het varen op zee en het zeemansbestaan
 • [Omstandigheid] werd soms gezongen als begeleiding van de werkzaamheden van zeelieden

  Hoofdsemagram: lied


  Algemene voorbeelden


  Door de eeuwen heen zijn vissers in West-Europa door hun bedrijvigheid aan mekaar verbonden. Het verliep en verloopt niet altijd vredelievend, maar ze leverden in al die jaren hun bijdrage aan het sociaal-culturele patrimonium met aangrijpende zeemansliederen, waarin ze hun harde, soms mensonwaardige werkomstandigheden naast de vrolijke momenten met wijntje en trijntje in hun eigen jargon bezingen.

  De Standaard,

  Een shanty is een zeemanslied dat vroeger aan boord van de grote zeilschepen, de zogenaamde windjammers, werd gezongen. De ritmische arbeidsliederen werden gezongen tijdens bijvoorbeeld het gelijktijdig doorhalen van de brassen, bij het ankerlichten of bij het zware en ééntonige werk aan de pompen. Op de maat van de muziek werden de werkzaamheden met vereende krachten uitgevoerd. Door het zingen van deze liederen was het een stuk gemakkelijker om de zware arbeid te verrichten.

  http://www.depikbroeken.nl/

  Ik voelde mij steeds aangetrokken tot de wereld van de zee en haar bevaarders. Een van mijn favoriete momenten is hoe Jeanne Moreau in de film "Querelle" zeemansliederen staat te zingen in een kroeg. Het is een sfeer van zware weemoed: je man vertrekt voor zes maanden en jij blijft achter.

  De Standaard,