zegezeker


zegezeker 1.0

((vooral) in België)

zeker van de zege in de gewapende strijd, in een oorlog, in een gewapend conflict; ervan overtuigd te gaan winnen in een gewapende strijd; verzekerd van een overwinning in de gewapende strijd; zeker van een oorlogszege

Algemene voorbeelden


Heil! laaide het, uit duizenden kelen als uit één mond: Heil! Oorlogsvanen wapperden als tongen zonder mond en spraken een taal zonder woorden die iedereen verstond [...]. Parallelle armen strekten zich zegezeker uit naar een verlossende leegte: Heil!

De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

Volgens Gadi Wolfsfeld, professor communicatiewetenschappen aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem, zou het enthousiasme van de Britten en Amerikanen wel eens snel kunnen bekoelen. "Er is geen internationale consensus over deze oorlog en de media zouden zich wel eens snel tegen Amerika kunnen keren" aldus Wolfsfeld. "Nu zien we weinig doden en gewonden. Zodra de troepen minder zegezeker worden, zou dit wel eens kunnen veranderen."

De Morgen,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • zegezekere soldaten

In tegenstelling tot andere auteurs stelt de auteur dat het enthousiasme voor de oorlog niet zo groot was. Zweig beschreef nochtans zegezekere soldaten die vergezeld van fanfares en vlaggen, juichend en bejubeld, naar het front trokken met de stellige overtuiging dat ze tegen Kerstmis weer thuis zouden zijn.

http://www.liberales.be/boeken/koenkoch,

met eigennaam


Ahmadinejad zegt dat hij binnenkort Israël en de Joden gaat vermoorden, weet dat dat niet gemakkelijk zal gaan en dat Iran zware klappen zal moeten incasseren. Verblind door zijn grenzeloze Jodenhaat sleurt een zegezekere Ahmadinejad het hele Perzische volk in zijn val met zich mee, net zoals ook Adolf Hitler dat in 1944 probeerde en verloor.

http://brabosh.com/2010/11/26/toespraak-van-ahmadinejad-over-het-wapen-van-de-zelfvernietiging/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


zegezeker 2.0

((vooral) in België)

zeker van de zege in een sport; ervan overtuigd te gaan winnen in een sportwedstrijd, in een reeks sportwedstrijden of in een toernooi; verzekerd van een overwinning in een sportwedstrijd of sporttoernooi; zeker van een sportzege

Algemene voorbeelden


Jamie Burnett trachtte zijn ontgoocheling te verbergen: "Ik dacht zegezeker te zijn. Chapeau voor Terry. Uiteindelijk speelde hij beter en won verdiend." Terry Griffiths krijgt in de tweede ronde generatiegenoot Steve Davis te bekampen.

De Standaard,

De aftredende landskampioen nam wel gedurende het grootste deel van de partij de leiding, maar sloeg nooit een voldoende grote kloof om zegezeker te zijn.

De Standaard,

De man van het weekeinde was echter Freddy Loix (25), voor het eerst achter het stuur van een vierwielaangedreven Toyota Celica, onervaren op sneeuw, maar toch goed voor twintig besttijden en zegezeker.

De Standaard,

"Mijn tegenstander heeft die setnederlaag alleen maar aan zichzelf te danken. Hij kreeg de gelegenheid om mij af te maken, maar benutte die niet. Eens ik op 2-0 stond, was ik zegezeker."

De Standaard,

Een zegezeker en geconcentreerd Hasselt maakte van elk Neerpelts balverlies gebruik om ongenadig uit te halen in break.

De Standaard,

Manager Christoph Roodhooft, die tijdens de laatste ronde van zijn zegezekere poulain Niels Albert bijna stond te janken als een klein kind, weigerde de dag na diens overwinning om de bondspremie van 22.000 euro te verdelen onder de andere Belgen.

http://baaidewei.tumblr.com/post/16829663743/flandriens-van-het-geld,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • zich (niet) zegezeker weten

Sedert de slotspeeldag van de competitie tart het onvermoeibare Oost-Vlaamse team iedere tegenstander. Ook Charleroi, de superfavoriet die in tien dagen tweemaal voor de bijl ging in Aalst en zich niet langer zegezeker weet.

De Standaard,

Trainer Roger Pouders kon er alvast niet om lachen. "Je investeert in een ploeg, je werkt tien volle dagen naar dit treffen toe, en dan sta je voor een muur. Waar de fout ook ligt, dit is uitermate ergerlijk! In voetbal lijkt zoiets totaal uitgesloten! Natuurlijk moesten we ons zelfvertrouwen - we wisten ons zegezeker - van nul weer opbouwen", reageerde hij verbolgen.

De Standaard,

met bijwoord


  • niet (meer zo) zegezeker

Terwijl de Luikse fans nog aan het dansen waren haalde Van Geneugden van ver uit met z'n schitterende linker en leek Standard plots niet meer zo zegezeker.

De Standaard,

met eigennaam


Een zegezekere Kirsipu ging vol aan voor de eerste sprint maar werd knap geremonteerd door Dr Love. Beide heren vochten ook een duel uit aan de tweede lijn maar ditmaal was het resultaat omgekeerd.

http://www.forzafortuna.be/author/iceman/,

Een zegezekere Niel Mory/VS (6m44) zag Michael Obasuyi/HCO bij zijn laatste sprong 6m51 halen.

http://www.val.be/default.aspx?mnuid=2&nid=1993&pmnuid=1,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


zegezeker 3.0

((vooral) in België)

zeker van de zege in de politiek; ervan overtuigd te gaan winnen bij de verkiezingen; verzekerd van een overwinning bij de verkiezingen; zeker van een verkiezingszege

Algemene voorbeelden


Jeltsin bijna zegezeker in tweede ronde. De Russische president Boris Jeltsin leek woensdag al bijna zeker van de overwinning tegen zijn communistische rivaal, Gennady Zjoeganov, in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die waarschijnlijk op 3 juli wordt gehouden.

De Standaard,

Dat Leterme de CD&V ís, blijkt uit zijn krachtmeting met de nog steeds populaire Dehaene door diens informatieopdracht voortijdig te blokkeren (hetgeen trouwens bij veel CD&V'ers voor ongenoegen zorgde). Sinds 10 juni blijken er steeds meer en meer barsten te komen in het zo stevige en zegezekere CD&V-front.

https://korneelwarlop.wordpress.com/2007/08/29/de-cdv-kameleon/,

Het zegezekere optimisme van de socialisten en links ebde snel weg toen gisteren de voorspelde roze golf in een blauwe golf omsloeg, vooral in de provincie. En dat is voor president Chirac en zijn door schandalen achtervolgde RPR een heuse opsteker voor de nationale verkiezingen van volgend jaar.

http://www.demorgen.be/plus/de-roze-golf-kleurt-blauw-b-1412196601208/,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • zich zegezeker tonen

De christen-democratische PPI, die intussen haar rechtervleugel verloor, zit nu bij centrum-links, dat ook versterking krijgt van een nieuwe lijst, die van premier Lamberto Dini. Beide grote kampen toonden zich de voorbije dagen zegezeker. Maar nu al rijst de vraag of een afgetekende zege van een blok meer stabiliteit brengt dan de vorige keer.

De Standaard,

met eigennaam


Zegezekere Yoweri Museveni bij presidentsverkiezingen Oeganda. Vrijdag 18 februari gaan de Oegandezen naar de stembus om een nieuwe president te verkiezen. Hannington Segirinya is er niet helemaal gerust in. "Wanneer ik verkozen word, zorg ik voor meer jobs voor jongeren".

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/02/17/zegezekere-yoweri-museveni-bij-presidentsverkiezingen-oeganda,

Het Vlaams Belang heeft op verkiezingsdag in Antwerpen een ijskoude douche gekregen. Dat blijkt uit een reportage van het VTM-magazine Telefacts, dat woensdag werd uitgezonden. Daarin is te zien en vooral te horen hoe een zegezekere Filip Dewinter wit wegtrekt wanneer de Antwerpse verkiezingsresultaten bekendraken.

http://oneindig.skynetblogs.be/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


zegezeker 4.0

((vooral) in België)

zeker in geestelijk opzicht; ervan overtuigd iets goed te gaan doen; vol zelfvertrouwen en met de gedachte dat iets gaat slagen; verzekerd van zichzelf

Algemene voorbeelden


Zij streelde en zij kuste hem en fluisterde hem tedere woorden van troost in zijn oor. Als de vogel feniks herrees Marcel uit zijn verslagenheid en zegezeker hernam hij zijn knoeiwerk.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding