zo dadelijk


zo dadelijk 1.0

over een zeer korte tijd; straks; zo meteen
Zo dadelijk verwijst doorgaans naar een tijdstip dat niet meer dan enkele uren in de toekomst ligt. In combinatie met niet kan zo dadelijk niet meer worden opgevat als een combinatie in de genoemde betekenis. In "ik weet het niet zo dadelijk" betekent niet zo dadelijk 'niet zo snel; niet (zo) direct; niet (zo) een-twee-drie'.

Algemene voorbeelden


"Goedenavond vanuit Bogotá, de hoofdstad van Colombia", zegt Bolt. "U gaat zo dadelijk kijken naar Spoorloos, een aflevering die al eerder werd samengesteld en opgenomen."

nrc.next,

Hij probeert de naderende ondergang te ontkennen en hoopt dat alles wat hij meemaakt een droom is, waaruit hij zo dadelijk zal ontwaken om weer gewoon naar school te gaan.

NRC Handelsblad,

'Tot zo dadelijk dan!'

Mooi was Maria, Marijke Höweler,

Er was dat nauw merkbare trekken met de mondhoeken, waarvoor maar drie verklaringen zijn: 1. de schoft heeft de grootste moeite om niet in een stuipachtig gelach uit te barsten; 2. de arme kerel barst zo dadelijk in reutelende snikken uit; 3. de beklagenswaardige heeft een lichte beroerte gehad omdat hij als kind van één al iedere avond aan de bar van de jockey club hing met de kreet: 'geef mij de fles!'

Prins Adriaan en prins Olivier, L. Huizinga,

Natuurlijk werden we door de antwoorden en resultaten van ons onderzoek ook regelmatig bevestigd in oude etnische stereotypen en vooroordelen: over de geweldige en onverzadigbare Franse minnaar, de oraal begaafde Amerikaan, de bizarre Japanner, de degelijke Duitser, de promiscue Braziliaan en de Nederlander die natuurlijk ook een aantal kenmerkende sexuele gewoonten heeft. Daarover zo dadelijk meer.

Playboy,

zo dadelijk 2.0

zo snel; zo een-twee-drie; zo direct; zo makkelijk
Gebruikt in combinatie met een ontkenning.

Algemene voorbeelden


Andreas Burnier vangt nogal verschillende clichés onder deze noemer want ze spreekt verderop over de dominerende moeder, de sensuele verleidster en de huisbakken echtgenote die de creativiteit van de man doodt. Van het laatste zou ik zo dadelijk geen voorbeelden weten en bovendien kun je je afvragen of dat niet eerder onder de noemer van cliché één thuishoort.

Ongewenste zeereis. Essays - al dan niet autobiografisch, M. 't Hart,

Lille's stem klonk ver weg, maar ik hoorde meteen dat er iets aan de hand was. Gerrit, vader is stervend. Het drong niet zo dadelijk tot mij door.

De groene leeuw, H. Vos,

Ik vroeg hem waaraan paddestoelen hem deden denken en daarop zei hij: 'Wel, ik weet het niet zo dadelijk. Dat ligt eraan welke paddestoelen men bedoelt.'

De stenen toren, J. Claes,