zombiebedrijf


zombiebedrijf 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

bedrijf dat al langere tijd, vaak al langer dan tien jaar, bestaat en niet failliet is maar ook niet levensvatbaar, meestal omdat het bedrijf al jaren niet aan rentebetalingen kan voldoen en weinig of geen winst maakt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zombiebedrijf…

is een bedrijf

  • [Toestand algemeen] heeft al langere tijd geen financieel of economisch perspectief meer
  • [Betrokkene] wordt vaak nog door bv. de overheid en banken gesteund vanuit het idee dat de werkgelegenheid in stand moet worden gehouden
  • [Gevolg of resultaat] zorgt er door zijn voortbestaan soms voor dat nieuwe bedrijven geen goede start kunnen maken

    Algemene voorbeelden


    Dat zijn de regels. Maar hé, met een tekort van 10 procent kun je toch nooit aan álle verplichtingen voldoen? Klopt. De afgelopen jaren zijn de regels een lachertje geworden. Ze zijn steeds weer versoepeld, om maar te voorkomen dat er substantiële verlagingen zouden komen. En nu spant het er wéér om bij de twee grootste fondsen. Als een bedrijf in zo'n financiële situatie zit, is het failliet. Meer schulden dan bezittingen: pleite. Of je blijft bestaan als een zombiebedrijf.

    NRC Handelsblad,

    Vaak worden die bedrijven om politieke redenen zoals behoud van werkgelegenheid overeind gehouden. Knot kan zich dat wel enigszins voorstellen maar stelt dat die zombiebedrijven daardoor blijven concurreren met gezonde bedrijven die daardoor ook minder winst halen en daardoor minder snel groeien. In Duitsland, Italië en Frankrijk is gemiddeld een op de tien bedrijven een zombiebedrijf.

    de Volkskrant,

    De coronacrisis heeft ernstige gevolgen voor het bedrijfsleven. Veel ondernemingen zijn door de (intelligente) lockdown geconfronteerd met het wegvallen van hun afzetmarkt en het opdrogen van hun kasstroom. Het is terecht dat de overheid het bedrijfsleven via allerlei steunmaatregelen ruimhartig heeft gefaciliteerd. Maar er is een keerzijde aan dit beleid: de opkomst van weinig tot geen winstgevende bedrijven, ook wel zombiebedrijven genoemd.

    https://verenigingvoorcreditmanagement.nl/de-verborgen-kosten-van-crisissteun-de-opkomst-van-het-zombiebedrijf/

    De economische problemen in Europa leiden tot een snelle toename van het aantal zombie-bedrijven die weinig tot geen groei meer kennen en daarmee mogelijkheden openen voor meer succesrijke sectorgenoten. Dat heeft de zakenkrant Financial Times gemeld. Alan Bloom, specialist herstructureringen bij consulent Ernst & Young, voert daarbij aan vele Europese bedrijven langzaam aan het afglijden zijn en dringend nood hebben aan een nieuw management, een herschikking van de kapitaalstructuur of desnoods een gecontroleerde ontbinding.

    http://www.express.be/business/nl/economy/europese-crisis-creeert-steeds-meer-zombie-bedrijven/184167.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • een zombiebedrijf worden

    De wereld heeft zich al duizend keer moeten aanpassen maar zelfs in zo'n crisis is het personeel van KLM wéér niet in staat om te onderzien wat er aan de hand is en hoe dit de wereld verandert. Horeca heeft net zo'n schade maar die moesten het doen met WOW. Deze beperkte hulp had precies het effect dat deze bedrijven konden voortbestaan maar wel creatief moesten zijn. En wendbaar. En hoe pijnlijk ook, het zuivert ook ongezonde bedrijven er uit. Deze overmaat aan hulp bij KLM maakt het dat het nooit verandert. Nooit aanpast aan de wereld die al een halve eeuw verder is. Het wordt een zombiebedrijf en NLD moet daar niet aan meewerken.

    Fok!,

    met onbepaald voornaamwoord


    • allerlei zombiebedrijven

    'De druk op de politiek om de oude economie koste wat kost te steunen is groot, maar dat benadeelt nieuwe bedrijfjes die niet aan tafel zitten (en niet kunnen lobbyen), en voorkomt dat bedrijven tijdig herstructureren.' Zo ontstaan allerlei zombiebedrijven. In een mondiale economie waar het marktmechanisme optimaal zou werken, had Air France-KLM allang niet meer bestaan.

    https://www.volkskrant.nl/economie/heeft-chinees-staatskapitalisme-nederland-veroverd~b233d521/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011
    Samenhangende woorden (vorm) zombiefirma; zombieomgeving