zombieziekte


zombieziekte 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

neurologische, vooralsnog ongeneeslijke ziekte bij kinderen die begint met knikkebollen en zich verder o.a. kenmerkt door epileptische aanvallen, overmatig kwijlen en algehele apathie en die vooral in Afrika voorkomt; knikkebolziekte
De ziekte heeft zombieziekte als bijnaam omdat de kinderen die eraan lijden op zombies lijken. Zombieziekte wordt incidenteel ook gebruikt als algemene benaming voor andere ziektes die mensen op een zombie doen lijken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De zombieziekte…

is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      In Oeganda, Zuid-Soedan en Tanzania lijdt een groot aantal kinderen aan de knikziekte, een mysterieuze ziekte die toeslaat bij kinderen van vijf tot vijftien jaar. Bij het zien van voedsel of water beginnen de kinderen te knikkebollen, waarna ze heftige toevallen krijgen die onomkeerbare schade toebrengen aan de hersenen en organen. Enkele Vlaamse universiteiten starten een onderzoek om de ziekte aan te pakken. De fatale ziekte wordt ook zombieziekte, knikkebolziekte en nodding disease genoemd.

      Snippet Neologismencorpus ANW,

      Jarenlang zaaide het Leger van het Verzet van de Heer geleid door Joseph Kony terreur in het grensgebied met Soedan. Nu hij er verdreven is en de vrede is teruggekeurd sterven de kinderen van Pader district en omstreken aan de nodding disease. Je zou dat kunnen vertalen als de knikkebolziekte, hoewel sommigen de term zombieziekte verkiezen.

      https://www.mo.be/wereldblog/ivan-godfroid/beangstigende-knikkebolziekte-breidt-verder-uit,

      "Ik zag voor het eerst kinderen met die symptomen toen ik vorig jaar in Oeganda was om een documentaire te draaien over een kindergevangenis. De vreselijke ziekte greep me meteen naar de keel. Omdat ik toen met een andere documentaire bezig was, nam ik me voor, als niemand anders het zou doen, om later terug te keren om deze afschuwelijke ziekte in beeld te brengen. Maar in dat ene jaar had niemand de moeite genomen om het fenomeen onder de aandacht te brengen." Toch bestaat de ziekte, ook wel zombieziekte genoemd vanwege de ronddolende kinderen, al 50 jaar in Afrika.

      Knack,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2012