zomercollectie


zomercollectie 1.0

collectie van modeartikelen die een ontwerper speciaal voor de zomer creëert en die in de winkels doorgaans al vroeg in het jaar te koop is, vaak na de winteruitverkoop; modeartikelen voor de zomer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomercollectie…

is een collectie

  • [Deel] bestaat uit modeartikelen zoals kleding, cosmetica, schoenen e.d.
  • [Tijd] wordt al vroeg in het jaar verkocht, vaak na de winteruitverkoop, en wordt in de zomer gebruikt
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor consumenten
  • [Handelende persoon] wordt gecreëerd door een ontwerper

Algemene voorbeelden


Behalve couture maakt de ontwerpster sinds winter '94-'95 ook een confectielijn die in een Belgisch atelier wordt geproduceerd; de zomercollectie van 1995 zal vanaf begin maart in de rekken bij de Bijenkorf hangen, "en hopelijk in nog veel meer zaken."

NRC,

Vanaf 16 februari hebben wij een prachtige, gevarieerde zomercollectie binnen met een groter maatbereik.

http://www.hebbedingalkmaar.nl/nw-13206-7-163417/nieuws/nieuwe_hebbeding_zomer_collectie.html,

De periodes waarin de verkopers van kleding, lederwaren en schoenen mogen overgaan tot een opruiming zijn strikt bepaald. De wintercollectie kan voor verlaagde prijzen de deur uit van 3 januari tot en met 31 januari. De zomercollectie van 1 juli tot en met 31 juli.

De Standaard,

Bij Butonia zijn in de nieuwe zomercollectie voor mannen de trefwoorden purity, freshness, calm en gentle. Voor de vrouwen zijn elegantie en een voorzichtig optimisme daaraan toegevoegd. De knopen voor de komende seizoenen zien eruit als steen, zand, of asfalt.

NRC,

Een beroemde designer, eveneens actief in de vrouwenclub, had daarvoor een voorjaars- en zomercollectie voor zelfbewuste jonge meisjes ontworpen.

Russendisco, Wladimir Kaminer,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de nieuwe zomercollectie

De nieuwe zomercollectie die 8 maart in het Arsenaal in Naarden getoond zal worden - geen mannequins op een catwalk; de modellen lopen, zitten, doen dingen tussen de meubels, en het publiek beweegt daar tussendoor - is op de jaren vijftig geïnspireerd.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • voorjaarscollectie en zomercollectie
  • lentecollectie en zomercollectie

Deze manier van presenteren van zijn nieuwe voorjaars- en zomercollectie van 2003 schoot bij menigeen in het verkeerde keelgat: Veel bezoekers van de modeshow verlieten geschokt de zaal.

http://frontpage.fok.nl/nieuws/22184,

De dooi is ingetreden en dat betekent dat het tijd is om de lente- en zomercollecties van de grote namen maar eens te bekijken.

http://leven.thepostonline.nl/2013/01/29/video-lentezomer-collectie-2013-chanel/,