zomerslaap


zomerslaap 1.0

langdurige slaap die sommige dieren houden om de droogte en de warmte van de zomer alsook het voedselgebrek dat dan heerst te overleven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomerslaap…

is een slaap

  • [Functie] dient om de warmte, droogte en voedselgebrek te overleven
  • [Tijd] vindt plaats in de zomer
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door een zeer laag stofwisselingsniveau, een verlaging van de lichaamstemperatuur en een vertraging van het ademhalingsritme
  • [Handelende persoon] wordt gehouden door bepaalde diersoorten zoals slakken, bepaalde eekhoorns en vissen

Hoofdsemagram: slaap


Algemene voorbeelden


Zomerslaap wordt aestivatie genoemd, naar het Latijnse woord voor zomer (aestas) [...]. Het is een slaap om de droogte en warmte te overleven. Onder andere slakken, bepaalde eekhoorns en vissen houden een zomerslaap.

http://vorige.nrc.nl/krant/article1777087.ece,

Veel schildpadden die in de woestijn leven, houden een zomerslaap tijdens de heetste maanden, als de temperatuur stijgt en er weinig voedsel en water is.

http://www.dessie.be/wildlife/schildpad.htm

zomerslaap 1.1

periode waarin amper of geen activiteiten worden ontplooid

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Sinds deze week en tot een stuk in juni knipt de Belgische belegger de dividendcouponnetjes van 18 van de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven [...]. Gevolg: de Bel-20 gaat er wat slapjes bijhangen en begint na het knipseizoen misschien - maar hopelijk niet - aan zijn grote zomerslaap.

De Standaard,

Aanvankelijk zou Franco na afloop van de Amstel Gold Race, de laatste Wereldbekerkoers van het voorjaar, weer aan zijn klassieke zomerslaap beginnen.

De Standaard,

Halverwege de eerste helft zette eerstgenoemde Paas op weg naar de 2-0, al was het daarna voor het publiek wel wachten tot het rustsignaal om uit de eerste zomerslaap te ontwaken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • korte zomerslaap
  • sportieve zomerslaap

En ik die vorige week dinsdag op deze plaats nog beweerde dat na de Tour de France een soort korte sportieve zomerslaap, een sabbatical, zou invallen!

https://www.trouw.nl/nieuws/de-sport-gaat-almaar-door-of-we-nu-op-vakantie-zijn-of-niet~b5eefb3c/,

met ander, nevengeschikt substantief


  • winterslapen en zomerslapen

En ik die vorige week dinsdag op deze plaats nog beweerde dat na de Tour de France een soort korte sportieve zomerslaap, een sabbatical, zou invallen! Wat een wereldvreemde illusie! Een dag later zat ik alweer voor de buis om naar de eerste Europa Cupwedstrijden te kijken. En dan direct door naar de WK zwemmen in Rome, waarna de start van de voetbalcompetitie afgelopen weekend, de NK atletiek. Welnee, er bestaan allang geen winter- en zomerslapen meer.

https://www.trouw.nl/nieuws/de-sport-gaat-almaar-door-of-we-nu-op-vakantie-zijn-of-niet~b5eefb3c/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding