zomersmog


zomersmog 1.0

afbeelding

Bron: eltpics
( CC BY-NC 2.0 )

nevel van luchtvervuilende stoffen op warme, zonnige dagen; smog in de zomer; vaak ook met bijgedachte aan de schadelijke pieken in de ozonconcentratie die ontstaan door de inwerking van zonlicht op deze luchtverontreiniging en zoveel als: ozonsmog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zomersmog…

is smog

  • [Tijd] komt voor op warme, zonnige dagen zoals in de zomer
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met een sterke, schadelijke vorming van ozon door de inwerking van zonlicht op de luchtvervuilende bestanddelen

    Hoofdsemagram: smog


    Algemene voorbeelden


    Naast de zinderende hitte kampt Athene met de jaarlijkse zomersmog, de Griekse 'nefos'. Deze vervuilde lucht zorgt voor een verstikkende nevel. Omdat de stad in een bergkom ligt, zit de smurrie gevangen en blijft ze wekenlang boven de huizen hangen.

    http://www.sportwereld.be/GT/Index.aspx?genericId=10=GCF7TB9T=DOSSIER,

    Zomersmog, ook wel ozonsmog genaamd, treedt op wanneer er op warme en zonnige dagen te veel ozon in de lucht hangt. Ozon ontstaat door de inwerking van zonlicht op een aantal vervuilende stoffen afkomstig van het verkeer en van de industrie (bijvoorbeeld stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen). Wintersmog bevat geen ozon (de zon schijnt daarvoor niet hard genoeg in de winter) maar ontstaat als stoffen afkomstig van verkeer en industrie (fijn stof, roet en zwaveloxiden) blijven hangen.

    http://www.vmm.be/faq/faq-lucht/ozon/wat-is-het-verschil-tussen-zomersmog-en-wintersmog

    Fotochemische luchtverontreiniging (zomersmog) wordt voornamelijk veroorzaakt door troposferische ozon (O3) dat ontstaat door de inwerking van zonlicht op NOx en VOS.

    http://www.gent.be/

    Zomersmog en te hoge ozonkoncentraties blijven een lastige en moeilijk te voorspellen zaak. De chemische reaktie ontstaat door de inwerking van de zon op stikstofoxiden en vluchtige organische koolwaterstoffen. Om de ozon met 10 procent te verminderen moet de luchtvervuiling met de helft teruggedrongen worden.

    De Standaard,