zomkom


zomkom 1.0

(filmkunst en fotografie; neologisme)

zombiekomedie; filmkomedie waarin zombies een centrale rol spelen
Het woord zomkom is waarschijnlijk gevormd naar analogie van het woord romkom.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomkom…

is een filmkomedie; is een komedie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een komische film; is een filmkomedie; is soms ook een romkom
  • [Onstoffelijke inhoud] gaat over zombies

    Algemene voorbeelden


    Op streaming is het realistische Contagion een surprisehit, net als Netflix-serie Pandemic. Kennelijk is er nog geen grote behoefte aan escapisme. En misschien is het troostrijk getuige te zijn van een nog veel ergere pandemie dan de onze: MEV-1 plant zich namelijk rap voort via bierglas en deurkruk en heeft een mortaliteit van 25 to 30 procent. Dus volgen tientallen miljoenen doden, plundering, het leger op straat, massagraven. Waar nu naar te kijken? 'Zomkom' Shaun of the Dead (2004) vat onze recente gemoedsgesteldheid mooi samen. Negeren, ontkennen, paniek: dat traject doorloopt Shaun wel heel hilarisch.

    NRC Handelsblad,

    Te zien op: Pathé Thuis. Een romantische horrorkomedie vol zombies en bloedvergieten. Een soort 'zomkom'. Eentje die wel degelijk gaat over het vinden van de liefde, maar waar de vonk overslaat wanneer de apocalyps uitbreekt. Shaun (Simon Pegg) hangt eindeloos met zijn maat in de kroeg of thuis op de bank, maar verovert liever het hart van zijn ex-vriendin.

    Algemeen Dagblad,

    Oorlogen en ongelukken, virussen en mislukte wetenschappelijke experimenten, terroristische aanslagen en milieurampen: ze zijn een vruchtbare voedingsbodem voor de zombiefilm. Het genre biedt filmmakers de kans om ons met onze eigen angsten te confronteren, niet rechtstreeks maar via een omweg. De zombie huist in het rijk van de verbeelding, in een fantasiewereld waar we naar hartelust kunnen griezelen. Of lachen, als het om een zomkom gaat.

    Trouw,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems of leenwoord
    Vroegste datering 2014
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal zom-com
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 2004
    Samenhangende woorden (betekenis) multicultikom; romkom; zombiefilm