zondagopenstelling


zondagopenstelling 1.0

het geopend zijn van winkels op zondag; zondagopening
De zondagopenstelling is zowel in België als in Nederland een omstreden zaak en stuit op sociaal-economische en religieuze bezwaren.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zondagopenstelling…

is een openstelling, opening

      Algemene voorbeelden


      De winkeliers vechten tegen de wekelijkse zondagsopenstelling van de Digros in Oude Wetering, omdat die koopzondag de andere winkeliers omzet kost. Eerder stapten ze daarom al naar de gemeentelijke bezwarencommissie om de bestaande ontheffing van de Digros aan te vechten.

      Leidsch Dagblad,

      Om oneerlijke concurrentie in de zondagopenstelling van winkels tegen te gaan, moeten op centraal niveau harde criteria worden ingevoerd. De 'erkenningscriteria toeristische centra' die de Belgische federale regering onlangs heeft vastgesteld kunnen hiertoe als voorbeeld dienen, stelt MKB-Nederland.

      http://www.hotfrog.nl/Companies/Koninklijke-Vereniging-Mkb-nederland/Harde-criteria-nodig-bij-zondagopenstelling-winkels-2241,

      Hoewel de ondernemersvereniging vóór de zondagsopenstelling was, gaf ze geen stemadvies.

      Provinciale Zeeuwse Courant,

      Het grootwinkelbedrijf zal meer gebruik maken van extra openstelling en zal daarmee extra omzetten genereren, ten koste van de omzetten van het kleinbedrijf. Wel wordt hier aangestipt dat ook kleine zelfstandigen die in plaats van zondag een andere dag in de week hun winkel sluiten van zondagopenstelling kunnen profiteren.

      http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/74/wd74.pdf,

      Vooral de mogelijke zondagopenstelling is een punt van discussie in het kabinetsvoorstel.

      NRC,

      Nederland en Duitsland zijn uitzonderingen, met een beperking van de wekelijkse openingsduur op respectievelijk 55 en 66,5 uur. Deze beide landen kennen ook een strenge regulering ten aanzien van avond- en zondagopenstelling.

      http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/74/wd74.pdf,

      Over de zondagopenstelling is de handelsvereniging meer dan over welk ander onderwerp sinds de discussie over de winkelsluitingswet actueel is verdeeld geraakt.

      Meppeler Courant,

      In de non-food-sector, die in het Zweedse onderzoek minder uitgebreid is besproken, maakt de meubelbranche het meest gebruik van de zondagopenstelling (48%).

      http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/74/wd74.pdf,

      De beslissing over het toestaan van zondagsopenstelling komt volgens de plannen te liggen bij de gemeenten.

      http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/74/wd74.pdf,