zonetaxi


zonetaxi 1.0

(transport, verkeer en reizen)

taxi die volgens een speciaal zonesysteem rijdt, waarbij per zone betaald wordt en niet per gereden kilometer, vaak bestemd voor treinreizigers of ouderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zonetaxi…

is een taxi; is een auto; is een vervoermiddel

  • [Toepassingsgebied of bereik] rijdt volgens een speciaal zonesysteem

    Hoofdsemagram: taxi


    Algemene voorbeelden


    Zonetaxi begint met applaus én boegeroep. Vooruitgang of niet? Sassenheimse ouderen en gehandicapten lijken verdeeld over de vraag of de invoering van de zonetaxi een goede stap is.

    Leidsch Dagblad,

    "Mensen met eigen vervoer kregen tot dan toe een vergoeding. Met de zonetaxi is dat niet meer zo. Je betaalt nu per zone en dus uit eigen portemonnee."

    Leidsch Dagblad,

    NS introduceert een nieuwe manier om na je treinreis verder te reizen. Op vertoon van je abonnement of kaartje stap je in de zonetaxi. Een rit t/m 2 kilometer kost 6 euro, t/m 4 kilometer 9 euro en t/m 6 kilometer 12 euro. De zonetaxi rijdt in Amersfoort, Eindhoven, Leeuwarden en Utrecht Centraal.

    http://www.duurzaamheidinactie.nl/content/ns-zonetaxi

    Ook in Amsterdam zijn plannen in voorbereiding voor een zonetaxi waarbij passagiers vanaf station of bushalte voor vier tot vijf gulden naar de eigen voordeur worden gebracht. Men moet er dan natuurlijk niet tegen opzien met vreemden in een taxi te zitten.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842321:mpeg21:a0086,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000
    Periode opkomst 2000