zorgidentificatienummer


zorgidentificatienummer 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

identificatienummer voor patiënten waarmee eenvoudig elektronische patiëntgegevens uitgewisseld kunnen worden tussen verschillende zorgverleners

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zorgidentificatienummer…

is een identificatienummer; is een nummer

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft zorggegevens van patiënten

    Algemene voorbeelden


    Zorgverzekeraars kunnen prima uit de voeten met het sofinummer. Voor hen is een zorgidentificatienummer (ZIN) niet nodig, betoogt Ulco van de Pol. Een discussie veroorzaakt door zorgverzekeraars die tegen het zorgidentificatie-nummer (ZIN) zijn, kan worden vermeden, schrijft Henk van der Pol.

    http://www.automatiseringgids.nl/artikelen/2004/11/verzekeraars-kunnen-zonder-----zorgidentificatienummer.aspx,

    Bij het inrichten van zo'n elektronisch identificatiesysteem is het van belang dat zo'n patiëntnummer niet gekoppeld kan worden aan andere gegevens over de patiënt. Het mag geen afgeleide zijn van bijvoorbeeld het sofinummer. Beter is het als het zorgidentificatienummer (ZIN) een willekeurig nummer is dat wordt gegenereerd vanuit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

    http://www.netkwesties.nl/editie51/artikel4.html

    Iedere Nederlander moet straks een eigen Zorg-Identificatie-Nummer (ZIN) krijgen. Aan dat unieke nummer wordt medische informatie gekoppeld die verschillende zorgverleners via de computer kunnen opvragen, mits de patiënt daarvoor toestemming eeft gegeven.

    het Nederlands Dagblad,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000