zoutzuur


A - Als zelfstandig naamwoord

zoutzuur 1.0

sterk zuur dat bestaat uit een verbinding van waterstof en chloor en zowel van nature voorkomt in maagsap en in vulkanische gassen als chemisch wordt geproduceerd voor onder meer de leerlooierij, de zuivering van staal enz.; oplossing van waterstofchloride
Vooral in toepassing op de oplossing in water of een andere vloeistof alsook ter aanduiding van de verbinding in gasvormige toestand.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zoutzuur…

is zuur

  • [Deel] bestaat uit waterstof en chloor
  • [Groep] behoort tot de zuren
  • [Functie] dient onder meer voor de spijsvertering en voor uiteenlopende industriële doeleinden zoals de leerlooierij, de zuivering van staal, de productie van reinigingsmiddelen enz.
  • [Aggregatietoestand] komt vaak voor in opgeloste toestand in een vloeistof zoals water of komt voor in gasvormige toestand
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] heeft een sterk inbijtende werking

Wetenschappelijke naam: waterstofchloride

Formule HCl

Algemene voorbeelden


Maagsap bestaat uit een aantal verschillende stoffen. De belangrijkste bestanddelen zijn: Zoutzuur. Dit is een erg sterk en agressief zuur. Het kan gemakkelijk een gat in een stuk papier branden. De dikke slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag, beschermt de maagwand tegen de inwerking van het zuur. Het zoutzuur in maagsap maakt voedsel toegankelijk voor de spijsverteringsenzymen [...]. Daarnaast remt zoutzuur de groei van bacteriën, die we met ons voedsel binnenkrijgen [...]. Spijsverteringsenzymen [...]. Slijm.

http://www.spijsvertering.info/over-spijsvertering/maag/maagsap/

Chloride-ionen zijn nodig voor de regulatie van de osmotische druk, de waterbalans en het zuur-base evenwicht in het lichaam. Het is ook nodig voor de vorming van zoutzuur in de maag, dat betrokken is bij de vertering van het voedsel.

http://users.pandora.be/chameleonsvl/vitamines_en_mineralen.htm

Eén tot zes procent van het magma bestaat uit opgeloste gassen die vrijkomen bij uitbarstingen. Het meest voorkomende opgeloste gas in magma is waterdamp (70-90%) [...]. Verder komen elementen voor als waterstof (H), zwavel (S), fluor (F) en chloor (Cl). Snel na het vrijkomen reageren die tot schadelijke gassen zoals zoutzuur (HCl), waterstoffluoride (HF), zwavelzuur (H2SO4).

http://www.kennislink.nl/publicaties/vulkanen-directe-en-indirecte-gevolgen,

Zoutzuur is een gewild product: in laboratoria wordt het veel gebruikt om de pH van oplossingen te reguleren. Verder wordt het gebruikt bij het looien van leer, het etsen van printplaten, het zuiveren van staal, en wordt het in de voedingsmiddelenindustrie net als natronloog als zuurteregelaar gebruikt (E507), teveel om allemaal op te noemen.

http://www.org.uva.nl/e-klassenpreview/SCH-VIFA/zoutzuur_overzicht_productiemethoden.html

De meest gebruikte zure reinigingsproducten zijn: waterstoffluoride, ammoniumwaterfluoride, waterstofchloride (zoutzuur), waterstofsulfaat (zwavelzuur) en waterstoffosfaat (fosforzuur).

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zoutzuur 1.1

zoutzuuroplossing van een bepaalde concentratie, beschouwd in vergelijking met oplossingen met een ander zoutzuurgehalte

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zoutzuur…

is een zuur

      Algemene voorbeelden


      Bereken PH van oplossing met bekende [H+]: De [H+] in een zoutzuur is 0,250 mol L-1. Hoe groot is de PH van het zoutzuur?

      http://plazilla.com/scheikunde-leren-voor-het-examen-of-toetsen-havo,

      Destructieve stoffen: Geconcentreerde zoutzuren. Salpeterzuur. Verhit zwavelzuur.

      http://www.waldner-benelux.nl/portals/12/downloads/scala/holl%C3%A4ndisch/technischer_katalog_nl_aktuell/technische-catalogus-27.03.2012.pdf,

      Gelukkig zijn de meeste zoutzuren die je in de handel kan kopen al in meer of mindere mate verdund.

      http://www.aquariaforum.be/viewtopic.php?f=28&t=4197,

      B - Als adjectief

      zoutzuur 1.0

      zoutzuur bevattend; bestaand uit zoutzuur; bereid of vervaardigd op basis van zoutzuur; opgelost in of vermengd met zoutzuur

      Algemene voorbeelden


      Zoutzure ethanol: meng 5 ml zoutzuur 25/o met 95 ml ethanol 96%.

      www.microbiologie.info/m2btechniekendef2003.d...,

      Al het glaswerk moet eerst gewassen worden met water. Daarna wordt gespoeld met een zoutzure oplossing (250 mL zoutzuur 37% aangelengd met disolol tot 1 L).

      http://cagliari.khbo.eu/doks/do/files/FiSe8a8199820e31b83d010eeb8dd5300449/eindwerk.pdf;jsessionid=58E7E0D91C3F98BF75748D37EEF41C69?recordId=SKHB8a8199820e31b83d010eeb8dd5300448,

      Special Clean Exp. is een specifiek additief voor zoutzure beitsbaden. Door de specifieke samenstelling van Special Clean Exp. wordt een zeer sterke ontvettende werking gecombineerd met een zeer sterke afname van zoutzuurdampemissie.

      http://jongeneelsolutions.com/_files/Thermischverzinken/Specialclean%20%20Exp%20NL.pdf,