zuurstofloos


zuurstofloos 1.0

zonder zuurstof; weinig of geen zuurstof bevattend; met weinig of geen zuurstof; anaeroob

Algemene voorbeelden


Te ondiep slootwater wordt snel warm, troebel en zuurstofloos.

http://www.ilperveld.nl/site_life/ned/actueel.html,

De worm graaft zich, met de kop naar beneden, tot 40 centimeter in in fijn zand en slik in het getijdengebied, kustwateren en estuaria. Het dier leeft van bacteriën uit het zuurstofloze gedeelte van de bodem. Zelf dient de volwassen draadworm als voedsel voor de zandzager, platvissen als schol en bot en de rosse grutto.

http://www.natuurinformatie.nl/ecomare.devleet/natuurdatabase.nl/i000904.html

Daarna maakten ze de grond nat en dekten die zorgvuldig af met folie. Door de folie raakt de grond binnen enkele dagen zuurstofloos, zodat de ondergewerkte plantenresten vergisten.

http://www.stw.nl/

Pyrolyse betekent chemische ontbinding van stoffen onder invloed van geleidelijke opwarming in een zuurstofloze ruimte.

De Standaard,

Het Dijlebekken blijft zwaar vervuild. Stroomafwaarts van Leuven en in Mechelen is de Dijle in de zomer bijna zuurstofloos.

De Standaard,

Om de bacterie te vinden reisden de onderzoekers af naar de Zwarte Zee. Volgens hen bevindt de bacterie zich in het zuurstofloze deel van de Zwarte Zee, op een diepte van negentig meter. Het aantal anammoxbacteriën blijkt zo groot, dat al het ammonium dat uit de diepere zee en zeebodem omhoog komt wordt omgezet in stikstofgas.

http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/35/13/03nwsanammox.html,

Deze zoetwaterzone is het grootste deel van het jaar zo goed als zuurstofloos en dat kan de meivis, die in de buurt van Dendermonde paaide, niet overwinnen.

De Standaard,

Ik weet nog hoe melig ik me vond terwijl ik me behaaglijk in de holte van de rugleuning nestelde, in de luxe van die te wijde kamerjas en een paar veel te grote Noorse sokken, alsof ik me terugtrok in een schulp die, hoe ruim hij me ook mocht zitten, spoedig te benauwend zou blijken, te zuurstofloos.

Sluitertijd, Erwin Mortier,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • zuurstofloos bloed

Haar kleding vandaag zal de kleur hebben van opgebruikt, zuurstofloos bloed: een dieprode jurk die haar benen en prachtige sleutelbeenderen vrijlaat.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

  • zuurstofloze fermentatie
  • zuurstofloze vergisting

Onmiddellijk na het persen wordt de druivenpulp afgevoerd naar de distilleerderij. Eerst worden de pitten en andere ongerechtigheden verwijderd. Dan vindt de zuurstofloze fermentatie gedurende drie weken plaats.

http://www.champagne.nl/

In Tilburg staat de enige installatie die anaerobe (zuurstofloze) vergisting toepast. Hierbij wordt biogas gewonnen, op het eerste gezicht een sympathiek idee.

NRC,

  • een zuurstofloos milieu
  • een zuurstofloze omgeving

De vraag is van groot wetenschappelijk belang, onder meer omdat ze verband houdt met het mysterieuze probleem van het ontstaan van het leven op deze planeet, een gebeurtenis die zich ongetwijfeld in een zuurstofloos milieu voltrokken heeft.

De Standaard,

De voorwerpen in organisch materiaal zijn zeer goed bewaard gebleven in het zuurstofloze, natte milieu, terwijl de objecten in metaal steeds bedekt waren met een corrosielaag.

http://millennium.arts.kuleuven.ac.be/WEA/Conservatie.htm

In deze tank verblijft het influent samen met het retourslib gedurende ongeveer anderhalf uur in een zuurstofloos milieu.

http://www.iwbp.nl/zhew/index_zhew.html

We zullen zien dat er grote verschillen bestaan tussen de aktiviteiten van gist in een zuurstofrijke (aerobe) en een zuurstofloze (anaerobe) omgeving.

http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm

  • zuurstofloze omstandigheden
  • zuurstofloze condities
  • zuurstofloze situatie

Dat laddermolecuul is essentieel voor stikstofafbraak onder zuurstofloze omstandigheden.

http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/35/13/03nwsanammox.html,

De meeste kroeskarpers blijven kleiner dan 15 cm, maar de maximale lengte bedraagt 50 cm. Deze omnivoor eet een verscheidenheid aan ongewervelden alsook plantaardig materiaal. De voorkeur gaat uit naar stilstaande of langzaam stromende wateren met een rijke vegetatie. Ze zijn zelfs in staat om te overleven onder zuurstofloze omstandigheden, wanneer een water droogvalt of dichtvriest.

http://www.ravon.nl/vissen.html

Vergisten vindt plaats onder zuurstofloze condities, waardoor naast compost ook biogas ontstaat.

http://www.vvav.nl/afval_weg.html

De STW-onderzoekers ontdekten geen nadelige invloeden door de tijdelijke zuurstofloze omstandigheden waaronder de grond verkeerde.

http://www.stw.nl/

Het verontreinigde water wordt over een zo groot mogelijke oppervlakte verspreid waarna het zich in de zuurstofloze situatie aan het zand hecht.

Meppeler Courant,

  • een zuurstofloze periode

Het verwijderen van fosfaat lukt echter niet met dezelfde methode, omdat de groei van fosfaatbacteriën in waterzuiveringsinstallaties afhankelijk is van een specifieke afwisseling van zuurstofloze en zuurstofrijke periodes.

http://www.stw.nl/

  • zuurstofloos water

De massale opkomst van grote hoeveelheden algen was toen al één van de grootste milieuproblemen. Het kan namelijk leiden tot zuurstofloos water en dominantie van giftige algen.

http://www.nioo.knaw.nl/CL/vo/OratieDonk.pdf,

Zeesla en zeewier komen steeds meer in het water voor door de vermesting van het zeewater als gevolg van de landbouw, aldus Ecomare. Volgens het informatiecentrum blijft het vooralsnog onduidelijk waarom het verschijnsel in Duitsland hardnekkiger de kop opsteekt dan in Nederland [...]. De recente afname hangt samen met de noordwestenwind en de lage temperaturen in de afgelopen weken. Daardoor is het soms zuurstofloze water "ververst", zo denkt Ecomare.

De Standaard,

Goudvissen blijken in zuurstofloos water en bij twintig graden Celsius hun stofwisseling met zeventig procent te reduceren.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding