zwaaimoment


zwaaimoment 1.0

((vooral) in Nederland)

vooraf gearrangeerd moment waarop een of meer, met name koninklijke, beroemdheden en het publiek naar elkaar kunnen zwaaien, vaak op een locatie waar veel ruimte is voor het publiek en waar de beroemdheden in kwestie goed zichtbaar zijn
Kan ook van toepassing zijn op gewone mensen die zwaaien bij het afscheidnemen, bijvoorbeeld bij het vertrekken van een trein.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwaaimoment…

is een moment

  • [Functie] dient om te zwaaien
  • [Plaats] vindt plaats op een locatie waar veel ruimte is voor het publiek en waar de beroemdheid of beroemdheden in kwestie goed zichtbaar is of zijn
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt vooraf gearrangeerd
  • [Betrokkene] vereist de aanwezigheid van een of meer beroemdheden en van publiek
  • [Voorbeeld of specimen] vindt bv. plaats op Koningsdag of bij de huldiging van een sportploeg

Hoofdsemagram: moment


Algemene voorbeelden


Terwijl de angst voor miltvuurbesmetting ook in Nederland begon toe te slaan, stond voor Máxima en Willem-Alexander de kennismaking met Flevoland op het programma. Ze krijgen een korte historie van de provincie, Máxima krijgt een paar kaplaarzen, ze bekijken een replica van de Batavia en het bezoek eindigt alweer met een zwaaimoment.

http://www.arinadon.nl/maxima/?url=verloving,

Bij het bezoek van koningin Beatrix aan Gaasterland komt er op vrijdag 6 juli een zogenaamd zwaaimoment voor het publiek. De koningin arriveert met salonboot Gaasterland vanaf de Sleattemermar in Balk, waar zij door burgemeester Willem Hoornstra welkom wordt geheten. Op de Sleattemermar zijn boten welkom voor het maken van een mooie armada van schepen. Publiek kan de koningin heel goed zien en toezwaaien vanaf de oevers van de Luts.

http://www.balkstercourant.nl/nieuws/4750/zwaaimoment-bij-bezoek-koningin-beatrix/,

Een zwaaimoment is een moment waarop het Koninklijk gezelschap even de reis onderbreekt en de toegestroomde menigte toezwaait.

http://www.mentalfloss.nl/page.php?id=314,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • het ideale zwaaimoment

Een poosje geleden is in de kleine wetenschap het ideale zwaaimoment ontdekt. Wie op het station een geliefd persoon uitgeleide doet, weet nu precies hoeveel seconden hij/zij vóór het vertrek van de trein moet gaan zwaaien. Wie te vroeg begint te zwaaien brengt zichzelf en de wederpartij in verlegenheid. Te laat zwaaien is een oorzaak van achterdocht. Op tijd zwaaien is dus van vitaal belang voor een gunstige voortzetting van de verhouding.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000029877:mpeg21:a0219,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding