zwartgerokt


zwartgerokt 1.0

voorzien van een zwarte rok; een zwarte rok dragend; met een zwarte rok aan
In het bijzonder ook in toepassing op door de orthodoxe religie voorgeschreven vrouwenkleding, vooral in het protestantisme.

Algemene voorbeelden


In enkele gemeenten worden de oude regels volgens de afgescheidenen niet meer strikt gehanteerd: het oude liedboek verliest daar langzaam maar zeker terrein op liederen met een wat frivolere begeleiding en vrouwen gaan er niet altijd meer zwartgerokt door het leven.

https://www.trouw.nl/home/spanning-bij-darbysten-groeit-na-afscheiding~a0dff367/,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • zwartgerokt zijn

Het veer kwam langszij en een vrouw van reformatorische komaf keek er afkeurend naar. Ze was zwartgerokt en op haar achterhoofd prijkte een forse bevindelijke knot.

http://geestelijkemomenten.blogspot.nl/2017/07/bolle-kontjes.html,

met substantief


  • een zwartgerokt meisje
  • een zwartgerokte vrouw

Er is ook een boek over reformatorische meisjes: De onschuld voorbij, waarop ook al een springend zwartgerokt meisje afgebeeld staat.

http://lucietheodora.blogspot.nl/2009/01/reformatorische-meisjes.html,

Toen ik als jongen in de jaren dertig van de vorige eeuw een zwartgerokte vrouw gehurkt aan de kant van de weg zag zitten en aan m'n vader vroeg wat zij daar deed, antwoordde hij: ze moet een plasje doen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/16/12542929-a1570032,

zwartgerokt 2.0

( Gezegd van geestelijken en ambtsdragers)
voorzien van een zwarte rok, d.w.z. een zwarte tabbaard, een zwart priestergewaad of een zwarte toga; een zwarte rok dragend; met een zwarte rok aan

Algemene voorbeelden


Alsof het verdomme al niet genoeg was dat er honderden pastoors en ander zwartgerokt gespuis dat zijn poten niet kon thuishouden, vrij en ongestraft rondloopt of "in vrede rust".

http://blog.seniorennet.be/stafvanopstal/tvblog.php?startaantal=2,

Amerikaanse godsdienstfanaten beweerden dat er, tussen de regels van sommige liedjes, satanische boodschappen waren verwerkt. Om die verderfelijke geniepigheid te bewijzen, werden soms platen achterstevoren afgedraaid, zodat men dan, temidden van veel gekras en gehuil, en met uiterste inzet van een gelovig oor, dingen kon horen als: "the devil's gonna get you". Stel je de koppen van die zwartgerokte inquisiteurs voor, toen ze de nieuwe plaat van Prince gretig aan een dergelijk onderzoek onderwierpen en de boven geciteerde belijdenis hoorden!

https://www.nrc.nl/nieuws/1991/10/11/prince-6983222-a1053923,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de zwartegerokte clerus
  • een zwartgerokte pastoor
  • zwartgerokte predikanten
  • zwartegerokte priesters

Telepace [...], de televisiezender van het Vaticaan, waar de ganse dag zwartgerokte clerus vroom zit te wezen, afgewisseld met filmpjes over prachtige Italiaanse kerken.

https://www.nrc.nl/nieuws/2000/07/19/op-zoek-naar-strippende-dames-7503075-a938082/amp,

Van den Hemel klinkt als een zwartgerokte pastoor vanop de kansel als hij zegt dat we "de verwezenlijkingen van de jaren 60 tot norm zijn gaan verheffen. Wil je vandaag laten zien dat je vrij bent, dan moet je een jeans dragen, seksueel promiscue zijn en kritiek op religie hebben. God afzweren is een rite de passage geworden."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/08/10/tegen_het_religieuzereveil-luckasvandertaelen-1-3043289/,

De stadsvaders, bijgestaan door zwartgerokte witgebefte predikanten, berechten de ongelukkige, maar tonen erbarmen. Zij wordt noch verbrand noch onthoofd maar moet een grote rode A (de A van 'adultery' of overspel) op haar bloeze dragen, duidelijk zichtbaar, voor de rest van haar leven.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Ziedaar! Dat is het wezen van Emmy's kijken: troost. Geen offer is vergeefs geweest. Ze is ons goede, oude troostmoedertje. Een kniesoor die er, bij zoveel kijkgenot, op let dat precies dezelfde troost door zwartgerokte priesters en andere geestelijken, in opdracht van de generaals, al eeuwenlang aan alle moeders van gevallen zonen is voorgehouden. 'Ze zijn niet weg.' 'Uw zoon stierf voor het vaderland.'

Averechts, Gerrit Komrij,

  • zwartgerokte professoren

Omdat de Radboud Universiteit in Nijmegen negentig jaar bestaat, togen gisteren negentig zwartgerokte professoren naar evenzoveel basisscholen om er een lezing over hun vakgebied te verzorgen.

https://www.nd.nl/nieuws/nederland/geleerde-apepakkies-voor-de-klas.360766.lynkx,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


zwartgerokt 3.0

voorzien van een zwart rokkostuum; een zwart rokkostuum dragend; met een zwart rokkostuum aan

Algemene voorbeelden


Als bedwelmd door de verstoring van zijn eigen binnendringen stond Vedder massief in het midden van het kleedlokaal, zwartgerokt en met de vioolkist losjes in de hand, net als zo-even de musici maar toch volstrekt anders.

Publieke werken, Thomas Rosenboom,

Ten onrechte bestaan er nog altijd misverstanden ten aanzien van sommeliers. Deze misverstanden stammen uit de tijd dat sommeliers strenge, zwartgerokte lieden waren die wel eens wat intimiderend op restaurantbezoekers overkwamen. Dit beeld is inmiddels volledig achterhaald door de werkelijkheid.

http://www.wijnwijs.eu/index.php/ander-nieuws/1650-definitie-van-sommelier,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • zwartegerokte heren

Met zijn gewone flair onderhield lord Randolph zich met de zwartgerokte heren.

https://books.google.nl/books?id=QYqSOLsh-tEC&pg=PA23&lpg=PA23&dq=%22zwartgerokte%22&source=bl&ots=uNz0jmwF2K&sig=ABxtG0Rvzo8hgvyTo0Gp2ktuwO0&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjA8vXlgITWAhXPJlAKHcqgCRQ4ChDoAQg6MAQ#v=onepage&q=%22zwartgerokte%22&f=false,

  • (een) zwartgerokte ober

Bij kleine strubbelingen denk ik vaak aan de Duitse acteur Peter Alexander die in de musical Im weiβen Rössl als zwartgerokte ober zijn gasten in het gareel probeerde te houden met: 'Aber, aber, aber, meine Herschaften'.

http://www.jefdejager.nl/etiquette.php

"Nu koken we voor de mensen die ik graag zie. Normale mensen." Die het kunnen betalen. "Die het ervoor over hebben", zegt hij. En die, voegt hij eraan toe, geen zwartgerokte ober aan hun tafel hoeven of uitsluitend grand crus uit de Bordeaux wensen te drinken.

https://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/22/ik-kook-voor-normale-mensen-1429779-a315693,