zwijgcultuur


zwijgcultuur 1.0

cultuur waarin mensen uit angst of onverschilligheid zwijgen over misstanden in de maatschappij in het algemeen of in een bedrijf of instelling in het bijzonder; cultuur van geheimhouding

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwijgcultuur…

is een cultuur

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een cultuur waarin mensen uit angst of onverschilligheid zwijgen over misstanden in de maatschappij in het algemeen of in een bedrijf of instelling in het bijzonder
  • [Voorbeeld of specimen] heerst bv. met betrekking tot seksueel misbruik in de katholieke kerk en de jeugdzorg; heerst bv. met betrekking tot frauduleuze handelingen in bedrijven

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    Ik zou zwijgcultuur willen omschrijven als een situatie of zaak waarvan eenieder weet dat hij bestaat, maar waarover, als stilzwijgend overeengekomen, niet wordt gesproken of die niet erkend wordt. Over het algemeen worden zulke zaken cultureel beschouwd als ongepast of onwelvoeglijk. Dergelijke onderwerpen die taboe zijn kunnen wel indirect worden besproken op een politiek correcte wijze. Vooral binnen kerkgenootschappen, maar ook binnen bepaalde beroepsgroepen zoals artsen, is men met deze zwijgcultuur bekend.

    http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/137014-zwijgcultuur/,

    Zoals iemand hier al aangaf is een goed voorbeeld van de zwijgcultuur het misbruik door geestelijken binnen de katholieke kerk waarbij het onderzoek ook op een muur van zwijgzaamheid stuit.

    http://www.goeievraag.nl/vraag/maatschappij/samenleving/zwijgcultuur.157081,

    HBG hield een eigen schaduwboekhouding bij om de tijdens de vooroverleggen gemaakte afspraken te administreren. Volgens Reigersman is hij wegens een heersende "zwijgcultuur" daarover nooit ingelicht door zijn werknemers.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • de zwijgcultuur van het CDA
    • zwijgculturen in universiteiten

    Faber vroeg zich ook af hoe de "zwijgcultuur van het CDA" doorbroken kan worden. "Binnen het CDA dient men te wachten tot de minister-president zegt wat er mag en wat er moet gebeuren."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010565342:mpeg21:a0114,

    MeToo, misbruikzaken in kerken, zwijgculturen in universiteiten, ministeries en rechtspraak: torenhoog is de stapel rapporten over mensen die elkaar niet durven aanspreken uit angst de lieve vrede te verstoren, uit ontzag voor macht en hiërarchie, uit onverschilligheid of gemakzucht.

    https://frieschdagblad.nl/2019/6/3/commentaar-liever-een-gesprek-dan-weer-een-vergadering?harvest_referrer=https:%2F%2Fwww.google.com%2F,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • schaamteculturen en zwijgculturen

    Bedenk dat je vaak niet alle informatie krijgt: Culturen waar familie eer een rol speelt behoren vaak tot schaamte- en zwijgculturen. Dat houdt in dat men erg terughoudend is met het verstrekken van familiaire informatie en zeker wat betreft de problemen aan derden.

    https://www.handelingsprotocol.nl/kennemerland-2-jgz-stap-1-signaleren/signalen-huiselijk-geweld

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding