419-fraude


419-fraude 1.0

(neologisme)

vorm van fraude waarbij slachtoffers, vooral via e-mail, grote geldbedragen worden beloofd als zij eerst een relatief klein bedrag aan onkosten voorschieten of een kleine investering doen, waarna de slachtoffers vervolgens niet uitbetaald worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


419-fraude…

is fraude; is een handelwijze; is een handeling

  • [Plaats] is begonnen in Nigeria maar komt ook op in andere landen, bv. Rusland
  • [Medium] wordt meestal gepleegd via e-mail
  • [Onstoffelijke inhoud] houdt in dat slachtoffers grote geldbedragen wordt beloofd als zij eerst, vaak herhaaldelijke malen, een relatief klein bedrag aan onkosten voorschieten, bv. voor iemand die tijdelijk geen toegang heeft tot zijn geld, of een kleine investering doen, waarna het beloofde geld vervolgens niet wordt uitbetaald

    Hoofdsemagram: fraude


    Algemene voorbeelden


    Opnieuw zijn zes verdachten van zogenoemde 419-fraude opgepakt. Dat meldt de politie Kennemerland. Drie van de verdachten zijn opgepakt in een kantoor in het Noord-Hollandse Abcoude, drie anderen voor een hotel in Amsterdam, waar zij met een slachtoffer hadden afgesproken. Het totale aantal verdachten in het onderzoek naar de 419-fraude komt hiermee op 74. De meesten van hen zijn West-Afrikanen.

    http://www.depers.nl/binnenland/90167/Zes-verdachten-419-fraude-opgepakt.html

    Wat zijn signalen van 419-fraude? Bij e-mails met voorstellen die te goed lijken om waar te zijn, moet er eigenlijk direct een lampje gaan branden. Het kan daarbij gaan om een reactie op een advertentie die je ergens op het internet geplaatst hebt of een e-mail van iemand die je niet kent met een zakelijk voorstel.

    http://pc-en-internet.infonu.nl/onderhoud/27592-internetfraude-419-fraude-methode.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003
    Periode opkomst 2004
    Benoemingsmotief Het eerste lid 419 verwijst naar artikel 419 in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht dat gaat over dergelijke vormen van oplichting.
    Bijzonderheden Heet in het Engels advance fee fraud.