Antilliaans


Antilliaans 1.0

van de Antillen; uit de Antillen; in de Antillen; behorend bij de Antillen; kenmerkend voor de Antillen

Algemene voorbeelden


DJ Mazz is Italiaans, via de hiphop-scene kent hij veel Surinamers en zijn vriendin, met wie hij binnenkort op vakantie gaat naar Marokko, is Antilliaans.

http://www.parool.nl/1035350492200.html,

Zwart, geel en blank kuierden gezellig door mekaar en gooiden alle heupen los op de opzwepende tonen van de Antilliaanse supergroep Kassav.

De Standaard,

Margalith Kleijwegt schreef in Vrij Nederland over jeugdbendes in de Amsterdamse Bijlmer. Het weekblad drukte daarbij in extra groot lettertype af: "Steeds duiken er nieuwe groepen daders op, bijna altijd Surinaams (50 procent) of Antilliaans (20 procent)".

NRC,

Nogal wat Nederlanders blijken door een buitenlandse geboorteplaats als allochtoon te worden beschouwd en geheel onverwacht aanschrijvingen van AA te krijgen. Of buitenlandse families die verdeeld over aangrenzende wijken wonen, waardoor de ene tak net wel en de andere juist niet behoeft te verhuizen. Of gemengde huwelijken, waarvan de man wel boventallig is en de vrouw juist niet, bijvoorbeeld omdat hij Marokkaans is en zij Antilliaans.

NRC,

Martha ontkent geruchten dat de Antilliaanse douane bolletjesslikkers doorlaat op dagen dat er geen cellen beschikbaar zijn.

Sp!ts,

Het meest opvallend was de wagen van de groep 'De Vereniging' die Carnaval in Rio uitbeeldde. De wagen van deze groep was in stijl, maar de Antilliaanse figuranten gaven het geheel een Zuidamerikaans karakter dat nooit eerder vertoond was in Vollenhove.

Meppeler Courant,

In samenwerking met de sociale projectleiders uit de Strategische Wijkaanpak gebieden wordt onderzocht in hoeverre deze voorzieningen toegankelijk zijn voor de Antilliaanse doelgroep en in hoeverre de activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding en sport afgestemd kunnen worden op de Antilliaanse doelgroep.

http://www.bds.rotterdam.nl/

Nu bestaan er nog te veel mogelijkheden voor belastingontwijking door gebruikmaking van de lage Antilliaanse tarieven, en voor het overmaken van zwart geld.

NRC,

De groei van het aantal Antilliaanse werkzoekenden doet zich vooral voor bij vrouwen, jongeren en laag opgeleiden in de leeftijdscategorie 15 tot 35 jaar.

http://www.bds.rotterdam.nl/

Van Vliet: "Ter ondersteuning van de Antilliaanse wielersport zal de eerste lokale renner in de Amstel Curaçao Race en de eerste lokale renner in de Caribbean championships een trainingsstage in Nederland krijgen."

De Telegraaf,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de Antilliaanse bank
  • een Antilliaanse bank
  • de Antilliaanse centrale bank
  • de Antilliaanse Orco Bank

Het fonds ging van start als een fiscaal aantrekklijke beleggingsprodukt, maar werd eind jaren tachtig omgezet in een Antilliaanse bank.

NRC,

De Antilliaanse Orco Bank (1,1 miljard balanstotaal, veertien werknemers) is wel aan de Amsterdamse beurs genoteerd, maar heeft in Nederland geen bankvergunning.

NRC,

De bestuursvoorzitter ging verder uitgebreid in op het vijandige bod dat Bank Labouchere samen met de belangenvereniging van beleggers, VEB, voorbereidt op de omstreden Antilliaanse Orco Bank.

NRC,

Een bod van de vastgoedhandelaar op de bank bleek al rap te stuiten op onoverkomelijke bezwaren van de Antilliaanse centrale bank.

NRC,

En al stond de Nederlandsche Bank naar verluidt in begin nog wel sympathiek tegenover de oprichters van Orco Bank, naarmate er meer schandaaltjes rondom Orco kwamen, wilden de toezichthouders aan het Amsterdamse Fredriksplein steeds minder van de Antilliaanse bank weten.

NRC,

  • een Antilliaanse basis

Aanvankelijk werd door Nederlandse en Amerikaanse regeringsleiders ontkend dat er enig verband zou bestaan tussen de Antilliaanse basis en de Amerikaanse inmenging in Colombia.

http://www.xminy.nl/,

De drie FOL-bases die de VS nu ingericht hebben (naast de Antillen in Ecuador en El Salvador) liggen in een ring om Colombia heen. Het zou dus eerder vreemd zijn wanneer de Antilliaanse basis géén rol zou spelen in het conflict.

http://www.xminy.nl/,

  • de Antilliaanse bevolking
  • de Antilliaanse gemeenschap

Rotterdam heeft de grootste Antilliaanse bevolking, met 22.000 mensen.

NOS Nieuws,

De deelnemers aan de werkconferenties zijn vertegenwoordigers uit de Antilliaanse gemeenschap, het strafrechtelijk circuit, de gemeentelijke diensten en migrantenorganisaties.

http://www.bds.rotterdam.nl/

Eerst verbaasde Dirk ten Dam zich over de rouwverwerking van de relatief grote Antilliaanse gemeenschap die in de jaren tachtig in 'zijn' wijk neerstreek: de dood van dierbaren moest uitbundig worden beleefd.

NRC,

Onder de klandizie van galeries en kunstuitleencentra bevinden zich nauwelijks Marokkanen of Turken. Van de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap komen er al wat meer, maar opmerkelijk is dat het percentage leners en kopers van Indische of Molukse afkomst het gemiddelde overstijgt.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah166/nl/samenvatting.htm,

Een van de thema's die aan de orde komen is de spanning tussen de spreektaal van de Antilliaanse bevolking en de taal van de vroegere kolonisator.

NRC,

Nog voor het einde van 1994 zal de Antilliaanse bevolking zich via een referendum kunnen uitspreken over haar constitutionele toekomst.

Meppeler Courant,

  • de Antilliaanse coalitie
  • het Antilliaanse kabinet
  • de Antilliaanse overheid
  • het Antilliaanse parlement
  • de Antilliaanse regering
  • de Antilliaanse Staten

Vorig jaar heeft het nieuwe Antilliaanse kabinet al succes geboekt met zijn hardere aanpak van de criminaliteit op de eilanden.

NRC,

Als voorbeeld hoe het door onvoldoende invloed van de Antilliaanse Staten (parlement) mis kan gaan noemt hij de gang van zaken met de kustwacht.

NRC,

De PAR kreeg gisteren 8 van de 22 zetels in de Antilliaanse Staten (parlement) en werd daarmee ook de sterkste groepering op het eiland Curaçao, dat recht heeft op 14 zetels in het nationale parlement.

NRC,

Financieel-economische kwetsbaarheid alsmede het enorme wantrouwen tussen Aruba en Curaçao, tussen de kleintjes en de Antilliaanse regering (Curaçao) alsmede tussen Saba en St. Eustatius en St. Maarten baarde zorgen.

NRC,

Onlangs besloot het kabinet 26 miljoen gulden aan steun aan de Antillen in te trekken, omdat de Antilliaanse regering afspraken over inburgering niet nakomt.

NOS Nieuws,

De Antilliaanse regering heeft de eerste maand van acties tegen de haastige sanering van de overheidsuitgaven zonder veel moeite doorstaan.

Brabants Dagblad,

Frente Obrero, zoals de partij populair heet, veroverde daarna een belangrijk deel van de zetels bij verkiezingen voor zowel het Antilliaanse parlement als de Curaçaose Eilandsraad.

NRC,

De Graaf doet een dringend beroep op zijn collega's in het Antilliaanse parlement zich te bezinnen, want 'het is in het belang van de Antillianen zelf goed voorbereid naar Nederland te komen'.

Algemeen Dagblad,

Na zijn bezoek aan Key West moet minister Voorhoeve echter een voorgenomen reis naar de Antillen afgelasten omdat er in het Antilliaanse parlement bezwaar wordt gemaakt tegen de kustwacht.

NRC,

Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie is het de bedoeling dat het onderzoek gebeurd "in nauwe samenwerking" met de Antilliaanse overheid.

NRC,

Nederlands geld voor restauraties komt er alleen nog, wanneer de Antilliaanse overheid dat als prioriteit stelt binnen het budget voor duurzame economische ontwikkeling.

http://www.restauratiefonds.nl/index_12_10.html,

Pourier, die eerder had gedreigd met opstappen uit de regering als het protocol niet tot stand kwam, wil de inburgeringscursus inbedden in een ruimer opgezette educatieplicht, die de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt zou moeten vergroten. Tegen het stelsel leven binnen de Antilliaanse coalitie behalve principiële ook praktische bezwaren.

NRC,

Zo willen het kabinet en de regering op de Caribische eilanden voorkomen dat jonge Antillianen volkomen onvoorbereid afreizen naar Nederland. In het akkoord staat nog niet hoe de autoriteiten op de vliegvelden zullen controleren of vertrekkende jongeren met vakantie naar Nederland gaan, of dat ze er zich zonder cursus willen vestigen. "Dat is hoofdstuk twee. Binnen de Antilliaanse coalitie is een magere overeenstemming over dit punt."

Algemeen Dagblad,

  • Antilliaanse criminelen

Burgemeester Opstelten van Rotterdam vindt dat Nederland op termijn de toegang moet kunnen weigeren aan Antilliaanse criminelen.

NRC,

De bestuurder wees erop dat Tilburg veel problemen heeft met Antilliaanse criminelen.

ANP,

Antilliaanse criminelen hebben zich met groot succes gestort op het bedienen van de naar geestverruimende middelen hunkerende Makamba's, de Nederlanders.

NRC,

De Antilliaanse criminelen zijn relatief gezien twee tot vier maal meer oververtegenwoordigd in de statistieken, dan de andere groepen etnische criminelen in Rotterdam.

http://www.bds.rotterdam.nl/

  • de Antilliaanse cultuur
  • Antilliaanse dansmuziek
  • de Antilliaanse muziek
  • een Antilliaanse slavendans

Vanuit de Politie is het wenselijk om een uitwisselingsprogramma met Curaçao te ontwikkelen om beter zicht te krijgen op de Antilliaanse cultuur.

http://www.bds.rotterdam.nl/

Het ritme van Bubbling lijkt daarenboven erg op tambu, een oude Antilliaanse slavendans.

http://iaspm.soundscapes.ws/,

De gehele Caraïbische cultuur is een mengvorm van Afrikaanse en Europese cultuur. Je ziet dat ook terug in de Antilliaanse muziek, met zijn zwierige Europese melodieën en zijn vurige Afrikaanse ritmen.

http://www.slavernijmonument.nl/start.htm,

De Antilliaanse muziek bestaat uit liefelijke en lichte walsjes, de toemba met Zuid-Amerikaans ritme is populair.

NRC,

Voor zowat elk muziekgenre worden hier in de zomermaanden gereputeerde festivals georganiseerd: rock, folk, wereldmuziek, jazz, blues, oude muziek, Antilliaanse dansmuziek, Gregoriaanse gezangen.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/overheid/vlabroch_n/inhoud.htm

Wat betekent het Creools voor u? "Het is de dagelijkse voertaal voor mensen in Guadeloupe. Ik ben er als kind mee opgegroeid, en voel me er even vertrouwd mee als met het Frans, de officiële taal. Beide talen zijn onlosmakelijk verbonden met de Antilliaanse cultuur en identiteit."

NRC,

  • Antilliaanse drugsbaronnen
  • Antilliaanse drugsbendes
  • Antilliaanse drugskoeriers
  • Antilliaanse koeriers

Vooralsnog lijkt niks het feest van de ongemanierde Antilliaanse drugsbaronnen te verstoren.

NRC,

Pak alleen de drugs af, neem van Antilliaanse koeriers het paspoort af en stel een zwarte lijst samen van passagiers met een drugsverleden.

NRC,

Colombiaanse, Surinaamse en Antilliaanse drugsbendes schakelen graag landgenoten in bij het witwassen.

Haagsche Courant,

Volgens een voorzichtige schatting van justitie en douanerecherche betekent het stoppen met controles dat er via de wekelijkse twintig vluchten gemiddeld 600 drugskoeriers ongemoeid naar Nederland vliegen. Dat zijn er evenveel als het totale aantal Antilliaanse drugskoeriers dat in de eerste drie maanden van dit jaar op Schiphol is gearresteerd.

NRC,

  • een Antilliaans eiland
  • de Antilliaanse eilanden

Op het grootste Antilliaanse eiland, Curaçao, wordt een kustwachtcentrum opgericht, en op Sint Maarten en Aruba komen steunpunten.

NRC,

De acteur rust uit op het Antilliaanse eiland Bonaire, waar hij in een bungalow aan zee geniet van het uitzicht op zoutpannen en flamingoreservaten.

NRC,

Achter de toeristische façade van Curaçao gaat een duistere wereld schuil. Op het Antilliaanse eiland lijkt iedereen betrokken bij de cocaïnesmokkel.

Reformatorisch Dagblad,

De aanhoudingen vonden tegelijk plaats met huiszoekingen op ongeveer 25 plaatsen in de Rijnmond en op Curaçao. In Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Rhoon, Numansdorp en het Antilliaanse eiland zijn dokumenten, vuurwapens en een grote hoeveelheid geld in beslag genomen.

De Standaard,

Hij situeert het begin van de oratuur rond de tijd dat de eerste slaven op de Antilliaanse eilanden aankwamen.

De Standaard,

Herhaaldelijk heeft minister Ter Beek (defensie) het afgelopen jaar de Antilliaanse regering laten weten dat bij deze gezamenlijke actie "al te goed buurmans gek is". Maar tot frustratie van de Nederlandse deelnemers aan het uitkammen van de zee rond de Antilliaanse eilanden gebeurde er ondanks die herhaalde oproepen heel weinig.

NRC,

  • een Antilliaans feest
  • de Antilliaanse Feesten

De houding van de gemeente tegenover het Antilliaanse festijn is niettemin lange tijd nogal weifelend geweest. "Aanvankelijk was dit een puur Antilliaans feest, bijna een invasie van Rotterdam. Nu komen er steeds meer Nederlanders, het wordt een melting pot", zegt voorzitter C. Emerenica van de Stichting Zomercarnaval.

NRC,

Als 's avonds op een winderig Schouwburgplein de winnaars van de parade bekend worden gemaakt, is het Zomercarnaval weer een puur Antilliaans feest geworden.

NRC,

Ook binnen de groep zelf wordt het groepsgebeuren gestimuleerd, o.a. met initatieven buiten de inrichting, zoals het meewerken aan de voorbereidingen van de Antilliaanse Feesten, sporttornooien, roeien en zwemmen, stadsbezoek of natuurwandelingen.

http://www.psc-hoogstraten.be/Default_2.htm,

Op de Antilliaanse Feesten na groeiden de grote festivals dit jaar niet meer.

De Standaard,

De Antilliaanse Feesten trokken afgelopen weekeinde ruim 32.000 bezoekers en daarmee zat het festivalterrein overvol.

De Standaard,

  • de Antilliaanse gouverneur
  • de Antilliaanse minister
  • de Antilliaanse minister-president
  • de Antilliaanse premier

"Voor we naar het parlement gaan, willen we die basis vergroten", zegt de Antilliaanse gevolmachtigd minister De Haseth.

Algemeen Dagblad,

De Antilliaanse premier, Maria Liberia-Peters, liet tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag weten dat zij juist van mening is dat eerst de staatkundige structuur moet worden gewijzigd om de bestuurlijke en financiele problemen op te kunnen lossen.

NRC,

Uit een interview met de Antilliaanse premier Miguel Pourier met de Antilliaanse krant Amigoe [...] blijkt dat met name tegen het uitreisverbod voor jongeren zonder cursus-certificaat, en de handhaving ervan, binnen de Antilliaanse regeringscoalitie bezwaren leven.

NRC,

De ijlings naar Nederland gereisde Antilliaanse minister van justitie, mr. Suzy Römer, hekelde gisteren op Schiphol de zaterdag gedane "belachelijke aantijgingen" van de Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt over Antilliaanse criminelen die op vliegtuigen naar Nederland zouden zijn gezet.

NRC,

De Antilliaanse minister-president M. Pourier zei woensdag zich erbij neer te leggen dat Nederland de educatieplicht zoals die door de Antillen is voorgesteld, niet wil financieren.

Haarlems Dagblad,

Niettemin wees voorzitter Lubbers de Antilliaanse minister in een tête-à-tête hardhandig terecht.

NRC,

In de zaal verscheurde de Antilliaanse minister Römer (justitie) demonstratief Lubbers 'synthesedocument' en deponeerde de snippers op de tafel van haar collega Hirsch Ballin.

NRC,

Voor alle besluiten met belangrijke financiële of bestuurlijke gevolgen is in het vervolg toestemming van de Antilliaanse gouverneur nodig.

NRC,

  • de Antilliaanse groep
  • een Antilliaans gezin

Autochtone bewoners kalkten racistische leuzen op een woning die voor een Antilliaans gezin bestemd was en bedreigden een schoonmaakploeg.

NRC,

De Turkse groep is het meest gesloten, terwijl de Antilliaanse groep de geringste sociale afstand kent.

http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

Binnen de Surinaamse en Antilliaanse groep zijn de verschillen in etnische signatuur van de vriendenkring niet groot.

http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

Bij creoolse en Antilliaanse gezinnen wordt van kinderen al vroeg enige zelfstandigheid verwacht.

http://www.scp.nl/boeken/studies/studie28/nl/Samenvatting.htm,

  • de Antilliaanse gulden
  • een Antilliaanse gulden

Het begrotingstekort van het eilandgebied Curaçao en de landsoverheid van de Nederlandse Antillen gezamenlijk is bijna 100 miljoen Antilliaanse gulden (ƒ130 miljoen) hoger uitgevallen dan geraamd.

De Telegraaf,

Gezinnen in de bijstand, die het op dit dure eiland moeten stellen met maximaal 140 Antilliaanse gulden (een kleine 100 euro) per twee weken.

NRC,

De Centrale Bank van de Nederlandse Antillen heeft zowel de landsoverheid als het eilandsbestuur van Curaçao verboden voor de rest van dit jaar geld te lenen bij de plaatselijke commerciële banken. Die maatregel is volgens de Centrale Bank genomen om de Antilliaanse gulden te beschermen.

NRC,

  • de Antilliaanse immigrant
  • de Antilliaanse migrant
  • de Antilliaanse nieuwkomer
  • Antilliaanse immigranten
  • Antilliaanse migranten
  • Antilliaanse nieuwkomers
  • Antilliaanse oudkomers

Als zowel vanuit de gemeente als van de Antilliaanse migrant deze investering iets waard is en beide partijen nemen elkaar serieus, moeten aan het niet nakomen van deze overeenkomst consequenties worden verbonden.

http://www.bds.rotterdam.nl/

De veelheid aan activiteiten die de Antilliaanse nieuwkomer moet ondernemen, de obstakels die hij of zij zal tegenkomen, vragen om meer begeleiding dan de afdeling Migratie Integratie en Participatie kan bieden.

http://www.bds.rotterdam.nl/

In veel gevallen is er sprake van tijdelijke huisvesting en wordt er veelvuldig verhuisd binnen de gemeente en tussen de gemeenten. Daarbij worden de bevolkingsadministraties meestal over het hoofd gezien. Voor de Nederlandse instanties geeft dit problemen bij het verzorgen van migratieprogramma's voor deze Antilliaanse nieuwkomers.

http://www.bds.rotterdam.nl/

Het gemeentebestuur en de beleidsdriehoek Rotterdam hebben opdracht verstrekt aan de dienst SoZaWe, Projectgroep Veilig en de Politie om een integraal plan van aanpak te ontwikkelen voor de opvang en begeleiding van Antilliaanse nieuwkomers en oudkomers.

http://www.bds.rotterdam.nl/

"Zonder '11 september' zou niet zo onbekommerd zijn gesproken over een allochtonenstop, gedwongen spreiding en het in kampen opsluiten (of 'opvangen') van jonge Antilliaanse immigranten."

Het Parool,

Dat bedrag wordt nu overgeheveld naar de begrotingen van gemeenten die veel te stellen hebben met jonge Antilliaanse immigranten.

Trouw,

Enkele duizenden Antilliaanse migranten zullen zich in de zogenaamde Antillianengemeenten in Nederland vestigen.

http://www.bds.rotterdam.nl/

  • de Antilliaanse jeugd
  • de Antilliaanse jeugdcriminaliteit
  • de Antilliaanse jeugdcultuur

Alsof dit gekibbel over de hoofden van de verwaarloosde Antilliaanse jeugd heen nog niet genoeg was, kwam J. W. van de VVD met zijn politieke opportunistische voorstel om immigratie van Antillianen aan banden te leggen.

NRC,

"Dit rapport is degelijk en evenwichtig. Het geeft eindelijk eens precieze informatie over de Antilliaanse jeugdcriminaliteit."

NRC,

De muziekbladen en kranten zagen het "bobbelen" of "bubbelen" vooral als een nieuwe sexy stijl van dansen. Volgens M. v. S. was het echter allereerst een uiting van verborgen protest, geboren uit de Antilliaanse jeugdcultuur.

http://iaspm.soundscapes.ws/,

( In de combinatie Antilliaanse jongeren zeer vaak aangetroffen.)
  • een Antilliaanse jongen
  • een Antilliaanse man
  • een Antilliaanse vrouw
  • Antilliaanse jongeren
  • Antilliaanse jongens
  • Antilliaanse kinderen
  • Antilliaanse mannen
  • Antilliaanse meisjes
  • Antilliaanse probleemjongeren
  • Antilliaanse tienermoeders
  • Antilliaanse vrouwen

In de vertrekhal van het vliegveld Hato op Curaçao loopt een Antilliaanse jongen van een jaar of twintig voorbij met een petje, veel goud, gymschoenen en nauwelijks bagage.

NRC,

De kleine, verlegen man was eigenlijk door hem aangesteld om Suzanna aan banden te leggen door haar na haar optredens onverwijld met de auto naar huis te brengen. 'Wat lief van je!' Ze had haar armen van achteren om zijn nek geslagen, ze droeg een truitje van zachte wol. 'Wat zorgzaam! Ik kan de verleiding bijna niet weerstaan!' Maar het hoefde niet en de chauffeur betrok met zijn Antilliaanse vrouw het bijgebouw.

Kreutzersonate, Margriet de Moor,

Het onderzoek naar de positie van alleenstaande Antilliaanse vrouwen in de Nederlandse samenleving [...] liet zien hoezeer de steun, die het familienetwerk op de Antillen aan deze vrouwen gaf, in Nederland wegvalt.

http://www.bds.rotterdam.nl/

In alle zalen van Nighttown wordt het één spetterend, zapperig en uitdagend meidenfeest... Van Marokkaanse meiden in strakke spijkerbroek mét hoofddoek tot blonde internetwizzgirls, van Turkse carrièrevrouwen tot Antilliaanse tienermoeders.

Sp!ts,

Dit laatste project was er vooral op gericht om Surinaamse en Antilliaanse tienermoeders een warme plek te bieden waar ze ook tijd kregen om zich actief op werk en scholing te richten en met opvoedingsvragen bezig te zijn.

http://www.fiomhendrikpiersonfonds.nl/fiomprijs/prijsframe.htm,

De burgemeester van Rotterdam sprak namens zes gemeenten (Rotterdam, Dordrecht, Den Helder, Breda, Eindhoven en Tilburg) die gisteren op zijn initiatief achter gesloten deuren overleg voerden over een gezamenlijke aanpak van Antilliaanse probleemjongeren.

NRC,

De relletjes van het afgelopen weekend zouden hun oorsprong vinden in een simpel ruzietje over een baldadig kind, dat door de bewoner van het huis in de Javastraat iets te hardhandig ter verantwoording werd geroepen. Daarbij scheurde het jasje van het kind. Dat leidde tot een escalerende discussie tussen de ouders en de 26-jarige Antilliaanse man.

NRC,

Ook als het gaat om het niveau van het werk verschillen Antilliaanse mannen nauwelijks van autochtone mannen.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah160/nl/samenvatting.htm,

Surinaamse en Antilliaanse meisjes én jongens wensen duidelijk vaker dan de andere scholieren dat zijzelf en de partner een baan hebben.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

Nu al blijkt dat Antilliaanse kinderen - net als de Marokkaanse en Turkse kinderen - het basisonderwijs verlaten met een gemiddelde taalachterstand van twee jaar.

http://www.bds.rotterdam.nl/

Tot een jaar of 10 zijn Turkse kinderen dominant in het Turks (beheersen ze beter dan het Ned.). Bij Antilliaanse kinderen is er bij 5 jaar al geen sprake meer van dominantie.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf

Uit de evaluatie blijkt ook dat het project vooral vanwege de macho cultuur goed aansluit bij de Antilliaanse jongens.

http://www.bds.rotterdam.nl/

Autochtone en Antilliaanse jongens en meisjes verschillen veel minder in de tijd die zij besteden aan huishoudelijke taken.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

De samenstelling van de groep moet een positieve uitwerking hebben op de afzonderlijke leden. Momenteel wordt gedacht aan de volgende groepen: jongvolwassen vluchtelingen, jongeren uit de buurt, jonge vrouwen, Antilliaanse jongeren, uitstromers uit de jeugdhulpverlening, ex-gedetineerden en licht verstandelijk gehandicapten.

http://www.hvoquerido.nl/menu_nl.html?Main=HVO-Querido=0=welkom.html

De aanleiding voor het verstrekken van deze opdracht is de aanhoudende en toenemende toestroom van kansarme Antillianen naar Nederland, de achterstandspositie van deze Antillianen en de toename van de criminaliteit onder de Antilliaanse jongeren.

http://www.bds.rotterdam.nl/

Hij belooft dat er voor een educatieplicht op de Antillen wordt gezorgd en adviseert de Nederlandse regering om Antilliaanse jongeren die niet willen inburgeren, hier in een internaat te plaatsen.

NOS Nieuws,

Zonder afspraken over een inburgeringscursus voor Antilliaanse jongeren moet Nederland de Caribische eilanden geen financiële steun meer geven. Dat vindt D66-voorman Thom de Graaf. Hij bezocht gisteren de Falgabuurt in Den Helder. Daar wonen veel kansarme Antilliaanse jongeren die vaak overlast veroorzaken.

Algemeen Dagblad,

  • de Antilliaanse keuken

Kaya Grandi is de leuke hoofdstraat, waar u gezellig kunt winkelen in één van de boetiekjes, duikwinkels en kunstgallerijen. 's Avonds is hier volop keuze uit restaurants, waar u kennis kunt maken met de Antilliaanse keuken.

http://www.vandervalkvakanties.nl/

Ook de Antilliaanse keuken kenmerkt zich door een overvloedig gebruik van koolhydraten en relatief kleine hoeveelheden vlees en groente; vis en kip vormen de voornaamste eiwitbronnen.

http://www.google.nl/search?q=cache:jk3PAKOC8XMJ:www.efa.nl/opleidingen/pabo/voeding.doc+dankgebeden+site:.nl=nl

  • de Antilliaanse krant

De Amigoe, de uitstekende Nederlandstalige Antilliaanse krant, doet verslag van de eredivisie, geeft een keurige samenvatting van de nieuwste plannen in Nederland voor de tweede fase en meldt malafide praktijken rond de jachthaven.

NRC,

In CRI-rapporten uit 1985 en 1986 staat onder andere dat één leidinggevende Antilliaanse politieagent wordt verdacht van drugshandel. "Als het waar is dat die rapporten bestaan, dan hebben wij al die tijd in levensgevaar verkeerd zonder het te weten", aldus Römer in de Antilliaanse krant Amigoe.

NRC,

  • de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij

De regering van de Nederlandse Antillen heeft besloten tot een extra kapitaalinjectie van 25 miljoen gulden in de verlieslijdende Antilliaanse Luchtvaartmaatschappij (ALM).

NRC,

De Antilliaanse luchtvaartmaatschappij ALM stuurt geüniformeerde ordehandhavers mee op lange vluchten, nadat drie weken geleden een vechtpartij tussen drie dronkenlappen een tussenlanding noodzakelijk maakte.

de Volkskrant,

Met deze uitspraak wordt het voor de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij DCA moeilijk om te blijven weigeren mee te doen aan de controles.

Utrechts Nieuwsblad,

De vermoedelijke slikkers worden gerapporteerd bij de KLM. Die laat passagiers met een negatief reisadvies achter op de luchthaven waarna ze de vrijheid in verdwijnen. De goedkopere Antilliaanse luchtvaartmaatschappij Dutch Caribbean Airlines doet dat niet.

NRC,

  • Antilliaanse militairen
  • de Antilliaanse militie

Het is mogelijk dat ook vijf Antilliaanse militairen worden toegevoegd aan de Nederlandse compagnie.

NRC,

Daarnaast draagt het Korps Mariniers ook zorg voor de opleiding en training van de Antilliaanse militie.

http://www.marine.nl/

  • de Antilliaanse politie
  • een Antilliaanse politieagent
  • het Antilliaanse politiekorps

De Antilliaanse minister van justitie, S. Römer, heeft verklaard diep geschokt te zijn over berichten vorige week in NRC Handelsblad dat de CRI al jarenlang informatie heeft over mogelijke betrokkenheid van de Antilliaanse politie bij drugshandel.

NRC,

Wel werd samen met het openbaar ministerie, de Antilliaanse politie en douane op 23 augustus de oefening 'Hot pursuit' gehouden waarbij ook een Antilliaanse politieboot en een drugshond werden ingezet, maar veel meer dan het opbrengen van het daarvoor gehuurde zeilbootje gebeurde er niet.

NRC,

In CRI-rapporten uit 1985 en 1986 staat onder andere dat één leidinggevende Antilliaanse politieagent wordt verdacht van drugshandel.

NRC,

Tegelijkertijd zal Nederland plannen voor het versterken van de Arubaanse en Antilliaanse politiekorpsen ondersteunen, terwijl gekeken wordt of het Openbaar Ministerie versterking nodig heeft voor de bestrijding van financiële criminaliteit.

http://www.arubahuis.nl/pr.html

  • Antilliaans recht

Formateur Kok was op de hoogte van het feit dat minister G.J. Wijers (economische zaken) als organisatie-adviseur twee vennootschappen - opgericht naar Antilliaans recht - had waarin zijn zakelijke activiteiten en oudedagsvoorziening waren ondergebracht.

NRC,

De NV's zijn opgericht naar Antilliaans recht, maar volgens Economische Zaken fiscaal in Nederland gevestigd.

NRC,

Orco valt onder Antilliaans recht en wij hebben niet het recht de naam van de onbekende certificaathouder te eisen.

NRC,

"Wanneer de vrouw zich in arren moede maar wil bedienen van de grote leugen om haar ontwrichte huwelijk beëindigd te krijgen, heeft ze namelijk volgens Antilliaans recht geen recht op alimentatie en blijft ze onverzorgd achter."

NRC,

  • de Antilliaanse rechter
  • Antilliaanse rechters
  • de Antilliaanse rechterlijke macht
  • een Antilliaans rechterskorps

De Antilliaanse rechter moet die relatie nu nog leggen, waardoor het vooral voor vrouwen vrijwel onmogelijk is te scheiden.

NRC,

Wit acht het wegsturen minder slecht dan het door Nederland voorgestane strikt legalistische beleid. "Het wordt tijd dat we ophouden onszelf voor de gek te houden." Wit is de uitgesproken vertolker van een opvatting die vrijwel unaniem door de Antilliaanse rechterlijke macht wordt gedragen.

NRC,

Het argument dat onder Nederlandse kenners van de Antillen nogal eens opduikt, dat Antilliaanse rechters zich beperkt zouden voelen in hun onafhankelijke taakuitoefening omdat ze in kleine gemeenschappen werken met veel familiebanden, vrienden en kennissen, deelt De Lannoy niet.

NRC,

Zelf verwacht hij niet in zijn periode als president al een overwegend Antilliaans rechterskorps te kunnen bereiken.

NRC,

  • Antilliaanse Zaken

Op 11 november, tijdens de beschouwingen over de begroting van Antilliaanse Zaken, hield hij dan eindelijk zijn maidenspeech, een ongeïnspireerd verhaal, met weinig inhoud.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

De D66-fractie zal vandaag voorstellen de voorgenomen reis van staatssecretaris De Vries (Antilliaanse Zaken) uit te stellen.

Algemeen Dagblad,

Minister Thom de Graaf (Antilliaanse Zaken) wijst deze maatregel niet af.

Het Parool,

Mr. Suzy Römer, hekelde gisteren op Schiphol de zaterdag gedane "belachelijke aantijgingen" van de Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt over Antilliaanse criminelen die op vliegtuigen naar Nederland zouden zijn gezet. Ze vond dat minister Hirsch Ballin van Antilliaanse Zaken daar onmiddellijk afstand van had dienen te nemen.

NRC,

  • het Antilliaanse Zomercarnaval

Met koningin Germonice Fabias aan het hoofd trekt de negende Antilliaanse carnavalsparade zaterdagmiddag door de binnenstad van Rotterdam, onder toeziend oog van tientallen Antilliaanse, Arubaanse, Kaapverdiaanse en Rotterdamse dignitarissen op het bordes van het stadhuis. Want Rotterdam maakt tegenwoordig goede sier met het Zomercarnaval. De gemeente stelde dit jaar vast dat een groot evenement een van de weinige manieren is om toeristen naar de havenstad te lokken. Het Antilliaanse Zomercarnaval lijkt daarom een vaste plaats op de Rotterdamse feestkalender te hebben veroverd. De middenstand vaart er tenslotte wel bij.

NRC,

Vlakbij de gedoogzone voor drugsverslaafden worden de praalwagens van het negende Antilliaanse Zomercarnaval afgebroken, de steelbands spelen hun laatste Tumba.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • Antilliaans en Arubaans
  • Antilliaans of Arubaans
  • Antilliaans en Nederlands
  • Antilliaans en Surinaams
  • Antilliaans, Arubaans en Nederlands
  • Nederlands en Antilliaans
  • Nederlands of Antilliaans
  • Surinaams en Antilliaans

Antilliaanse, Arubaanse en Nederlandse volksvertegenwoordigers hebben een hele week met elkaar gesproken en samen werkbezoeken afgelegd.

http://www.ministerdegraaf.nl/homepage_items/kijk_naar/mijn_weblog/vrijdag_26

Daar moest hij, samen met onder andere zijn Franse collega, de Amerikaanse teleurstelling aanhoren over het feit dat veel van de olie die naar Haïti ging van de spotmarkt in Rotterdam afkomstig was, en met Nederlandse of Antilliaanse schepen naar Port-au-Prince werd vervoerd.

NRC,

Betrapte Antilliaanse of Arubaanse koeriers kan de toegang tot Nederland niet worden ontzegd, ook kunnen ze niet gedwongen worden om terug te gaan naar de Antillen, aldus de minister.

NRC,

De Antilliaanse en Nederlandse overheid hebben gezamenlijk een project ontwikkeld om de terugkeer te faciliteren van Antillianen, die een baan op de Antillen hebben gevonden.

http://www.nmigratie.nl/

Antilliaanse en Surinaamse jongeren gaan veel vaker om met Ned. dan met leden van de eigen groep.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf

Hij meent dat het tijd wordt om het voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren moeilijker te maken Nederland binnen te komen.

NRC,

De stijging van de nettoparticipatie van de Turkse vrouwen was ook groot. Bij de Surinaamse en bij de Antilliaanse en Arubaanse vrouwen was de stijging in deze periode weliswaar iets minder sterk, maar toch groter dan bij de autochtone vrouwen.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

De meningen van de Nederlandse en de Antilliaanse delegaties over de uitgangspunten van de vandaag begonnen Toekomstconferentie in Willemstad staan lijnrecht tegenover elkaar.

NRC,

De Amsterdammers van Surinaamse en Antilliaanse afkomst stappen bijna anderhalve keer per dag onder de douche.

De Standaard,

  • Antilliaanse en Arubaanse zaken

Vanmiddag heeft minister Voorhoeve (Antilliaanse en Arubaanse zaken) in Willemstad nader overleg met de regeringen van Aruba en de Antillen over de op te richten kustwacht, die uit veertien schepen zou moeten bestaan.

NRC,

De vaste Kamercommissie voor Antilliaanse en Arubaanse zaken, onder leiding van Paul Rosenmöller (GroenLinks) hoorde gisteren van Justitie in Willemstad dat per vlucht zo'n twintig bolletjesslikkers naar Nederland gaan.

NRC,

Minister Hirsch Ballin (koninkrijkszaken) stelde in februari uit zijn begroting al 5 miljoen gulden beschikbaar voor een speciaal fonds en Van der Hoeven heeft over de financiering van de eerste tien projecten al overeenstemming bereikt met het Kabinet voor Antilliaanse en Arubaanse zaken in Den Haag.

NRC,

De voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Antilliaanse en Arubaanse zaken, Wiebenga (VVD), zegt dat het uitstel van de conferentie teleurstellend is omdat "de noodzakelijke aanpak van de problemen op de Antillen onverminderd aanwezig blijft".

NRC,

Minister Hirsch Ballin van Antilliaanse en Arubaanse zaken is voorstander van opsplitsing van de Antillen in een boven- en benedenwinds gedeelte.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen