CEO-fraude


CEO-fraude 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

vorm van fraude waarbij een crimineel zich per e-mail bij een werknemer van een bedrijf voordoet als een hooggeplaatst, leidinggevend persoon van dat bedrijf en deze maant om zo spoedig mogelijk een groot bedrag over te maken naar een bepaald rekeningnummer, dat later op naam blijkt te staan van de bedrieger of diens organisatie
CEO is de afkorting van chief executive officer, de president-directeur, vooral van een groot, meestal internationaal bedrijf.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een CEO-fraude…

is een fraude; is bedrog; is een handelwijze

  • [Functie] dient om op illegale wijze veel geld te verdienen
  • [Betrokkene] is een vorm van fraude waarbij een werknemer van een bedrijf of organisatie benaderd en onder druk wordt gezet
  • [Handelende persoon] wordt gepleegd door een crimineel die zich uitgeeft voor een hooggeplaatst, leidinggevend persoon van een bedrijf of organisatie
  • [Medium] gebeurt per e-mail, nadat het e-mailaccount van de CEO of een ander hooggeplaatst, leidinggevend persoon van een bedrijf gehackt is

Hoofdsemagram: fraude


Algemene voorbeelden


Sinds enige tijd zijn diverse (meestal grote) bedrijven - ook in ons land - slachtoffer van een geavanceerde vorm van fraude, zogeheten CEO-fraude. Hierbij geven criminelen zich uit als directeur dan wel een ander hooggeplaatst persoon binnen een bedrijf en verzoeken in die hoedanigheid medewerkers van bijvoorbeeld de financiële administratie een groot geldbedrag over te maken.

https://www.nvb.nl/contentpagina-s/1812/ceo-fraude.html

Ceo-fraude is er in verschillende varianten. Vaak ontvangt een medewerker op de financiële administratie van een bedrijf een e-mail van de allerhoogste baas, de ceo of cfo. Deze draagt hem op een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Ter verificatie van gegevens kan hij een advocatenkantoor bellen. Dit 'advocatenkantoor' zit echter in het complot.

https://www.vno-ncw.nl/weekbulletin/hoe-kunt-u-zich-wapenen-tegen-ceo-fraude,

Bij CEO-fraude hacken oplichters de mailbox van de baas van een bedrijf. Ze sturen een betaalverzoek naar de administratieve afdeling met de vraag of er snel geld overgemaakt kan worden naar een bepaalde bankrekening. Deze bankrekening is dan uiteraard in handen van de oplichters, waardoor de criminelen grote bedragen buitmaken.

https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/item/ceo-fraude-komt-steeds-vaker-voor/,

In heel 2016 is in Nederland met CEO-fraude ongeveer 650.000 euro buitgemaakt. In de eerste acht maanden van dit jaar is het bedrag al opgelopen naar ruim 2,5 miljoen euro. Dit is nog vrij weinig als je het vergelijkt met andere landen. Uit recente documenten van de FBI blijkt dat er tussen oktober 2013 en mei 2018 criminelen wereldwijd zo'n 12 miljard dollar hebben buitgemaakt met behulp van deze vorm van fraude.

https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/item/ceo-fraude-komt-steeds-vaker-voor/,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • CEO-fraude herkennen

CEO-fraude is te herkennen aan de volgende eigenschappen: • Vaak wordt er sterk nadruk gelegd op de gezagsverhouding. De betaalopdracht wordt als een bevel gegeven. • De zogenaamde CEO benadrukt dat vertrouwelijkheid van groot belang is. De opdracht mag niet gedeeld worden met collega's. • De medewerker wordt geprezen en belangrijk gemaakt. Hij/zij is uitgekozen om de opdracht uit te voeren vanwege zijn/haar uitzonderlijke kwaliteiten. • Het slagen van een actie wordt op de schouders van een bepaalde medewerker gelegd. De druk wordt zo verhoogd. • De valse mails die deze nep-CEO's sturen, zijn meestal ook te herkennen aan het gebruik van een vals afzendadres. Heel vaak lijkt deze wel van het domein van het bedrijf te komen, maar is bijvoorbeeld een L vervangen door een hoofdletter i. • Tijdsdruk. Geld moet snel overgemaakt worden.

https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude-abc/hoe-herken-ceo-fraude/

  • CEO-fraude voorkomen

Hoe voorkom ik CEO-fraude? Als u rekening houdt met de volgende tips verkleint u de kans dat uw bedrijf slachtoffer wordt van CEO-fraude: • Maak uw medewerkers attent op deze fraudevorm. Spreek af nooit op basis van een telefoontje of e-mailtje grote bedragen over te boeken [...]. • Betrek bij twijfel of bij grote bedragen je directe leidinggevende.

https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude-abc/hoe-herken-ceo-fraude/

in voorzetselgroep


  • slachtoffer van CEO-fraude worden

Als u rekening houdt met de volgende tips verkleint u de kans dat uw bedrijf slachtoffer wordt van CEO-fraude: • Maak uw medewerkers attent op deze fraudevorm. Spreek af nooit op basis van een telefoontje of e-mailtje grote bedragen over te boeken. • Benadruk dat het van groot belang is je te allen tijde aan de bestaande werkafspraken te houden. • Wordt er vaker een grote overboeking geplaatst, spreek dan procedures af over hoe een opdracht gecheckt kan worden. • Wees extra alert op verzoeken om grote sommen geld over te maken, zeker als het geld naar een buitenlandse rekening gaat. • Betrek bij twijfel of bij grote bedragen je directe leidinggevende. Dat zou immers ook de meest logische persoon zijn van wie een dergelijke opdracht zou komen.

https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude-abc/hoe-voorkom-ceo-fraude/

  • waarschuwen voor CEO-fraude

Opgelicht?! waarschuwde al eerder voor CEO-fraude, waarbij oplichters zich in e-mails voordoen als de baas van een groot bedrijf en zo een flink bedrag stelen. Uit cijfers van de NOS blijkt dat deze vorm van fraude steeds vaker voorkomt. Let hier dus goed op!

https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/item/ceo-fraude-komt-steeds-vaker-voor/,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenvertaling
Vroegste datering 2015
Brontaal Engels
Vorm in brontaal CEO fraud
Betekenis in brontaal idem
Bijzonderheden In het Frans fraude au président genoemd.