CdK


CdK 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

commissaris der Koningin, man of vrouw die als de hoogste ambtsdrager van een Nederlandse provincie geldt en de voorzitter is van Gedeputeerde Staten en van Provinciale Staten
Gebruikt tot aan de abdicatie van koningin Beatrix (30 april 2013) en het koningschap van Willem-Alexander. Tegenwoordig meestal verklaard als: commissaris van de Koningin. In de provincie Limburg meestal gouverneur genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een CdK…

is een bestuurder; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] staat aan het hoofd van een provincie
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Gezag] geldt hoogste ambtsdrager van een Nederlandse provincie en is de voorzitter van Gedeputeerde Staten (vergelijkbaar met het provinciecollege in Vlaanderen) en van Provinciale Staten
  • [Legitimiteit] wordt als officiële term in de Nederlandse grondwet commissaris van de Koningin genoemd

Algemene voorbeelden


Jan Franssen vertrekt dit jaar als CdK. Jan Franssen legt dit jaar het ambt van Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland neer. Dat kondigde hij aan in zijn traditionele nieuwjaarstoespraak, die hij begon met de woorden: '2013 is onbestemd ontvangen. Veranderingen hangen in de lucht.'

http://www.zuid-holland.nl/contentpagina.htm?id=102446,

Het OPD-statenlid A. Gaasbeek uit Diever wil in de toekomst persoonlijk uitgenodigd worden voor de Nieuwjaarsreceptie die de Commissaris van de Koningin iedere eerste vrijdag van het nieuwe jaar houdt. De externe relaties van de CdK zijn dit jaar alleen uitgenodigd via advertenties in de dagbladen.

Meppeler Courant,

Het ontstaan van een dergelijke 5-hoek is een logische zaak. Immers, het sluit aan bij een reeds bestaand overleg (de beheersdriehoek) uitgebreid met overige direct betrokkenen bij de portefeuille van de burgemeester en sleutelfunctionarissen in de acute fase van een ramp. Het aanschuiven van de CdK werd in dit kader als zeer positief ervaren. De CdK heeft daarmee vanuit zijn formele positie de afstand tussen de provincie en de rampgemeente verkleind en heeft, zo is de algemene opinie, daarbij een belangrijke ondersteunende rol vervuld bij deze gemeentelijke ramp.

http://www.enschede.nl/Default.htm

Het is mr. Paul Nouwen, hoofddirecteur van de ANWB, die op zaterdag 18 mei het examen 'Havenmeester d'Honneur' af zal leggen in de Havenkolk van Blokzijl. Na CdK's, ministers en ex-ministers, nu dus weer iemand uit de toeristische wereld die deze erebaan aangeboden krijgt.

Meppeler Courant,

De Open Dag valt samen met het werkbezoek dat de Commissaris der Koningin in de provincie Groningen, Hans Alders, aan het asielzoekerscentrum in Musselkanaal zal brengen. Dit is de eerste keer dat de CdK een bezoek brengt aan het AZC Musselkanaal.

http://leden.tref.nl/~azcmus/azc_alg.html

's Ochtends al was het verbouwde gemeentehuis officieel geopend door de Commissaris van de Koningin in Drenthe M. de Boer. Zij onthulde een geschenk van het provinciebestuur, het profiel van koningin Beatrix gegrafeerd in een glazen plaat. De CdK stelde in haar toespraak dat met de ingebruikname van het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis Ruinerwold een onderkomen heeft van waaruit de vervulling van de gemeentelijk taken maar behoren kunnen worden vervuld.

Meppeler Courant,

De commissaris van de Koningin heeft een bijzondere verantwoordelijkheid voor het bewaken van de collegialiteit, integraliteit en integriteit van het bestuur. In het verlengde daarvan is hij beschikbaar en inzetbaar voor de belangenbehartiging van de provincie als geheel en voor strategische beleidskwesties. De CdK is tevens verantwoordelijk voor de coördinatie van de jumelage met Letland.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de nieuwe CdK
  • een nieuwe CdK
  • de vorige CdK

Museum-directeur John Cordell is bijzonder ingenomen met de toezegging van Ter Beek. 'Ik probeer ieder jaar een bekende persoonlijkheid de zomerexpositie te laten openen. Nu we een nieuwe CdK hebben was de link dit jaar snel gelegd.'

Meppeler Courant,

D66 wilde de nieuwe CdK rechtstreeks door de bevolking laten kiezen.

Meppeler Courant,

'Voor het overige heb ik - ook in Drenthe - niets dan positieve reacties gehad.' De nieuwe CdK kijkt om zich heen en inderdaad, de vele boeketten onderschrijven zijn uitspraak.

Meppeler Courant,

De profielschets wijkt niet veel af van die voor de vorige CdK van ongeveer twee jaar geleden.

Meppeler Courant,

  • een vrouwelijke CdK

Groen Links wil een vrouwelijke CdK 'bij voldoende geschiktheid'.

Meppeler Courant,

  • de Drentse CdK
  • de Noord-Hollandse CdK
  • de Overijsselse CdK

De Overijsselse CdK verwacht dat een schaalverkleining van het provinciaal bestuur per saldo leidt tot hogere kosten voor het openbaar bestuur.

Meppeler Courant,

Drentse CDK Relus ter Beek tijdens opening expositie: 'Drenthe biedt op kunstgebied meer een veelkleuriger beeld'.

Meppeler Courant,

Een andere vraag is of de netwerkregio het grootstedelijk bestuur van de toekomst is. De Noord-Hollandse CdK Jos van Kemenade denkt van wel, met de kanttekening dat het antwoord voor andere regio's anders uit kan pakken.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • waarnemend CdK

Waarnemend CdK H. Weidgraaf zei ervan uit te gaan dat de nieuwe Commissaris op de nieuwjaarsreceptie in januari voorgesteld zal worden net als Margreeth de Boer begin vorig jaar.

Meppeler Courant,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • CdK in Friesland
  • CdK in Zuid-Holland

Jan Franssen weg als CdK in Zuid-Holland. Commissaris van de Koningin Jan Franssen vertrekt dit jaar. Dat maakte hij woensdag bekend tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst.

de Volkskrant,

'De stier uit Zwolle', zo werd Cazemiers VVD-partijgenoot Loek Hermans, oud-burgemeester van de hoofdstad van Overijssel en maandag benoemd als CdK in Friesland, omschreven in de Friese pers.

Meppeler Courant,

Voorzetsel: van

  • de CdK van Overijssel

Dat is de duidelijke taal die het bestuur van Plaatselijk Nut Wetering en Omstreken spreekt naar aanleiding van de schriftelijke reactie van de CdK van Overijssel.

Meppeler Courant,

met eigennaam


  • CdK Franssen
  • CdK Hendrikx
  • CdK J.A.M. Hendrikx
  • CdK Jos van Kemenade
  • CdK Loek Hermans
  • CdK Margreet de Boer
  • CdK Relus ter Beek
  • CdK Van der Schuren
  • CdK Vonhoff
  • de CdK's Wiegel, Vonhoff, Lammers en Hendrikx

Fractievoorzitters op bezoek bij CdK Franssen. Eind maart zijn de 6 fractievoorzitters van de Reeuwijkse gemeenteraad uitgenodigd voor een bespreking bij de Commissaris van de Koningin de heer Franssen. Doelstelling was om in onderling overleg vast te stellen op welke wijze de burgemeestersvacature van Reeuwijk per 1 oktober a.s. kan worden vervuld.

http://www.cda-reeuwijk.com/archief/raad/r_06042004b.html,

Behalve de CdK's Wiegel, Vonhoff, Lammers en Hendrikx, benoemde Blokzijl tussendoor andere prominenten in de functie van Havenmeester.

Meppeler Courant,

CdK Hendrikx beet het spits af en bracht zijn gelukwensen uit met de vernieuwing. In zijn toespraak refereerde hij aan het item 'bestuurlijke vernieuwing', dat ook Genemuiden boven het hoofd hangt.

Meppeler Courant,

CdK Vonhoff: 'Schaal gemeenten nu veel te klein'.

Meppeler Courant,

In 1952 bezocht koningin Juliana het dorp Scheerwolde en onthulde in het bijzijn van CdK Van der Schuren een plaquêtte.

Meppeler Courant,

Volgens de CdK J.A.M. Hendrikx 'heeft een herindeling altijd een emotionele lading. Maar gelukkig wordt er in Overijssel op grote schaal gedacht.'

Meppeler Courant,

CdK Margreet de Boer [...] laat zich rondleiden door het woonzorgcomplex Dunninghe.

Meppeler Courant,

CdK Relus ter Beek, die de tentoonstelling opende, haaste zich door te stellen dat over dat sluiten van het museum, met hem nog maar eens gesproken moet worden.

Meppeler Courant,

De laatste rijder die om 12.00 uur 's nachts de finish haalt krijgt op zijn stempelkaart een handtekening van voorzitter Kroes en CdK Loek Hermans.

http://www.drf.nl/sport/11steden/1997/default97.htm

Stond ze bij het ROA aan de zijlijn, in de nieuwe regionale samenwerking speelt Noord-Holland het spel nadrukkelijk mee. CdK Jos van Kemenade is niet voor niets een van de stuwende krachten achter het RSA.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


CdK 2.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

commissaris des Konings, man of vrouw die als de hoogste ambtsdrager van een Nederlandse provincie geldt en de voorzitter is van Gedeputeerde Staten en van Provinciale Staten
Weer in gebruik sinds de abdicatie van Koningin Beatrix (30 april 2013) en het koningschap van Willem-Alexander. Tegenwoordig meestal verklaard als: commissaris van de Koning. In de provincie Limburg meestal gouverneur genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een CdK…

is een bestuurder; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] staat aan het hoofd van een provincie
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Gezag] geldt hoogste ambtsdrager van een Nederlandse provincie en is de voorzitter van Gedeputeerde Staten (vergelijkbaar met het provinciecollege in Vlaanderen) en van Provinciale Staten
  • [Legitimiteit] wordt als officiële term in de Nederlandse grondwet commissaris van de Koning genoemd

Algemene voorbeelden


Gouverneur Theo Bovens betoogt dat als de Commissarissen van de Koning (CdK) verantwoordelijk worden gemaakt voor de integriteit van politici in de provincie, zij ook sancties moeten kunnen opleggen aan mensen die de regels overtreden.

de Volkskrant,

De fractievoorzitters van Provinciale Staten in Gelderland houden volgende week woensdag, 11 maart, een ingelaste openbare vergadering over de kwestie rond de PVV-lijsttrekker in de Eerste Kamer, Marjolein Faber. Dit hebben Gelderse partijen vanmorgen besloten op initiatief van D66-fractievoorzitter Michiel Scheffer. Commissaris van de koning (CdK) Clemens Cornielje (VVD) had gisteren zo'n ingelaste vergadering aanbevolen.

NRC Handelsblad,