FINA/Fina


FINA 1.0

afbeelding

Bron: The Wolf
( CC BY 2.0 )

(sport en recreatie; watersport)

(Frans) Fédération Internationale de Natation, de internationale zwembond; Wereldzwemfederatie; Wereldzwembond

Semagram (extra betekenisinformatie)


De FINA…

is een sportbond; is een organisatie

  • [Functie] behartigt de belangen van de zwemsport in de ruimste zin, niet alleen voor het zogeheten lijnzwemmen, maar ook voor sportdisciplines als synchroonzwemmen, schoonspringen, waterpolo en openwaterzwemmen
  • [Plaats] is opgericht in de Engelse plaats Manchester en heeft haar hoofdkantoor in de Zwitserse plaats Lausanne
  • [Tijd] is opgericht in 1908
  • [Activiteit of handeling] organiseert toernooien, zoals het wereldkampioenschap en, in samenwerking met het Internationaal Olympisch Comité, het zwemtoernooi op de Olympische Spelen

Algemene voorbeelden


De nieuwe regelgeving van de FINA geeft nog wel aanleiding voor misverstanden. Susan O'Neill won de 100 vlinder in 59,58, maar werd gediskwalificeerd wegens een foutieve techniek. Na protest werd de Australische in ere hersteld.

Meppeler Courant,

"De FINA zou zich bij de samenstelling van een WK moeten richten naar de zwemmers met een wereldrecord achter hun naam en kiezen voor logische combinaties", meende haar coach Verhaeren. Als het aan hem ligt [...] zijn de vermaledijde halve finales snel verleden tijd en komen de finalisten rechtstreeks uit de series. "Wil de FINA toch aan de huidige opzet vasthouden, dan zouden alleen op de 50 en 100 meter halve finales moeten worden gezwommen."

De Telegraaf,

De FINA besloot vorige week op een kongres in Rio de Janeiro de straffen voor doping te verdubbelen.

De Standaard,

De dopingjury van de FINA in het Zwitserse Lausanne openbaarde dinsdag de uitspraak in een zaak die zich al meer dan een jaar voortsleept en uniek is in de Nederlandse zwemgeschiedenis.

http://www.planetpro.nl/planet/show/id=69156/contentid=379519/sc=02f6ec,

In de vorm waarin ze, ondanks de korte voorbereiding, in Japan verkeert, twijfelt niemand er aan dat De Bruijn morgen haar totaalaantal individuele WK-medailles op drie bepaalt. Anno 2001 zijn het slechts grote, lompe tegenstanders die haar van de hoogste trede van het ereschavot kunnen afhouden. De FINA is bijvoorbeeld zo'n logge sta-in-de-weg, getuige de ondeskundige wijze waarop de wereldzwembond het programma van de negende WK in elkaar heeft geflanst.

De Telegraaf,

De KBZB is lid van de Fédération Internationale de Natation (FINA) die op wereldvlak de zwemsport controleert.

http://www.sport.be/gobelgium/nl/zwemmen/algemeen/

Schott, een week geleden ook al razendsnel in een 50-meterbad (25,71), wordt wel als Europees recordhouder bijgeschreven. De LEN erkent dit onderdeel, de FINA (nog) niet.

Meppeler Courant,

Drie jaar geleden nog werden Chinese 'wateratleten' betrapt op het gebruik van groeihormonen. Desondanks zegt de FINA geen voorstander te zijn van bloedtests.

NOS Nieuws,

De FINA erkent de wereldrecords van de Europese kampioen Denis Pankratov niet.

De Standaard,

De wereldzwembond (FINA) heeft gisteren strenge maatregelen aangekondigd in de strijd tegen doping.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de Wereldzwembond FINA
  • de internationale zwembond FINA
  • de internationale zwemfederatie FINA

Ook in de reglementen van de internationale zwembond FINA staat een expliciet verbod op lichaamsadvertenties.

Algemeen Dagblad,

De wereldzwembond FINA heeft de Nederlandse jeugdzwemster L. van H. voor twee jaar geschorst.

http://www.planetpro.nl/planet/show/id=69156/contentid=379519/sc=02f6ec,

De 'World Swimming Coaches Association' (WSCA) eist dat er snel maatregelen genomen worden om dopinggebruik uit de zwemsport te bannen. Anders dreigt de vereniging ermee de internationale zwemfederatie Fina te boycotten.

De Standaard,

Vaste verbindingen


FINA Wereldbeker

FINA World Cup

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Fina 2.0

afbeelding

Bron: Alf van Beem
( Publiek domein )

(business, economie en financiën; (vooral) in België)

handelsnaam voor de producten van de oorspronkelijk Belgische oliemaatschappij Compagnie Financière Belge des Pétroles, beter bekend onder de afkorting Petrofina, en ook de naam van tankstations van deze firma
De Compagnie Financière Belge des Pétroles werd afgekort tot Petrofina. Fina is hiervan weer een verkorting. In plaats van de handelsnaam Fina werd na 1960 ook de naam Purfina gebruikt. In 1999 fuseerde Petrofina met de Franse oliemaatschappij Total en werd Total Fina en in Amerika Fina voor een dochteronderneming de merknaam.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fina…

is een oliemaatschappij; is een bedrijf

  • [Herkomst of oorsprong] is opgericht door de Antwerpse ondernemers Hector en Fernand Carlier en de politicus Aloys Van de Vyvere
  • [Plaats] is opgericht in Antwerpen
  • [Tijd] is opgericht in 1920

    Algemene voorbeelden


    Fina heeft onlangs een participatie van 34 procent genomen in SCS, een licentiehouder van 7-Eleven tankstations, en bezit daardoor een marktaandeel van 20 procent in West-Texas en New Mexico. Fina is daarmee marktleider in de regio.

    De Standaard,

    In de Verenigde Staten is de naam Fina minder bekend dan in België. De Amerikaanse beleggers kennen het bedrijf nauwelijks en de omzet in het aandeel is gering. Amerikaanse automobilisten kennen Fina al wat beter, althans in de zuidelijke staten. Daar heeft Fina ongeveer 2.600 pompstations.

    De Standaard,

    Fina Inc, de Amerikaanse dochter van het Belgische olieconcern PetroFina, heeft in 1996 een nettowinst van 153,2 miljoen dollar (5,1 miljard frank) geboekt. Met die winststijging van 47 procent tegenover 1995, zet Fina meteen een record neer.

    De Standaard,

    Marc Duez heeft zijn McLaren vast voor de 24 Uren van Le Mans. Zijn goeie relatie met Fina, hoofdsponsor, is daar niet vreemd aan, nemen we aan na een blik op het gezelschap.

    De Standaard,

    Cornelis zei niet te kunnen voorspellen hoe snel het dividend zou stijgen. Hij sloot ook niet uit dat de groepsnaam PetroFina geleidelijk baan zou ruimen voor Fina. Fina is de naam van de benzinestations en van de Amerikaanse oliedochter.

    De Standaard,

    Petrofina doet echter een aanvraag voor een notering op Wall Street, de New York Stock Exchange (NYSE). Daarmee wordt Petrofina, dat zich voorbereidt op een naamswijziging in Fina, over enkele maanden het eerste Belgische bedrijf met een notering op dé beurs van New York.

    De Standaard,

    Fina heeft twee raffinaderijen, een middelgrote in Port Arthur aan de Golf van Mexico, en een kleine in Big Spring in het noordwesten van Texas.

    De Standaard,

    Saelens circuleert ook in de Formule Renault in de kleuren van Fina. Hij is bovendien de enige jongere die de officiële steun van de petroleumgigant geniet.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    ( Als merknaam.)
    • Total Fina
    • Total Fina Elf

    Total Fina kondigt inmiddels aan betere kwaliteitscontroles en strengere selectiecriteria voor zijn olietankers in te voeren.

    http://www.gva.be/dossiers/-o/olieramp/dossier.asp

    Total Fina Elf heeft zodanig geschoven met activa van Petrofina dat de groep nu minder waard is, stelt Modrikamen.

    De Standaard,

    Total Chimie lanceerde in november 2001 een bod van 600 euro per aandeel Petrofina op de 0,4 procent aandelen Petrofina die nog in het publiek verspreid waren. Een jaar eerder had Total Fina Elf al eens een tweede bod op de aandelen Petrofina uitgebracht tegen 801 euro.

    De Standaard,

    Op 13 december 1999 knakt de Maltese olietanker Erika in twee voor de zuidkust van Bretagne [...]. Op kerstdag wordt de Bretoense kust besmeurd met olie [...]. Aangenomen wordt dat tot 300.000 zeevogels het slachtoffer zijn geworden van de olie [...]. Eigenaar Total Fina wil mee opdraaien voor de kosten. Die wordt geraamd op zowat 200 miljoen euro.

    http://www.gva.be/dossiers/-o/olieramp/dossier.asp

    met adjectief erachter


    ( Als merknaam.)
    • Fina Inc. (Fina Incorporated)

    Petrofina doet een bod op de aandelen van de Amerikaanse dochter Fina Inc. die ze nog niet in haar bezit heeft.

    De Standaard,

    Fina Inc, de Amerikaanse dochter van de Belgische oliegroep Petrofina, start in haar fabriek in La Porte, Texas, een nieuwe produktielijn voor polypropyleen.

    De Standaard,

    De belangrijkste minderheidsaandeelhouders van Fina Inc. zijn personeelsleden, Belgische aandeelhouders en Amerikaanse investeringsbanken en pensioenfondsen.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • de oliegroep Fina

    Zo wordt het autoprogramma Pitstop van Peter Baert mee gefinancierd door de autoproducenten Toyota en Renault, het circuit van Zolder, Stella en de oliegroep Fina.

    De Standaard,

    met substantief erachter


    ( Als merknaam.)
    • Fina Exploration

    Fina Exploration, een dochter van Petrofina, heeft een derde vondst gerealiseerd voor de kust van Vietnam. Productietesten wijzen op een debiet van 36,4 miljoen kubieke voet gas per dag en 500 vaten condensaat per dag. Fina Exploration heeft een belang van 75 procent in dit gebied.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • Bovag, BP, Esso, Fina, Q8, Shell, Texaco en Total
    • BP, Elf, Mobil, OK, Q8, Total, Fina en Avia

    Ons land is thans zowat opgedeeld door de 'grote drie', Shell, Esso en Texaco, die met 194 stations langs de grote wegen en een verkoop van circa 1400 miljoen liter brandstof per jaar 86 procent van de markt vast in handen hebben. De overige in Nederland actieve maatschappijen (BP, Elf, Mobil, OK, Q8, Total, Fina en Avia) hebben al vaak tevergeefs geprotesteerd tegen het gebrek aan open competitie.

    NRC,

    De ECD concludeert in haar rapport dat er "kennelijk sprake is geweest van onderling afgestemde feitelijke gedragingen tussen Bovag, BP, Esso, Fina, Q8, Shell, Texaco en Total."

    http://www.motorbrandstoffen.nl/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen