Israëliër


Israëliër 1.0

iemand met de Israëlische nationaliteit; iemand die behoort tot het Israëlische volk; iemand die afkomstig is uit Israël; inwoner van Israël; Israëli

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Israëliër…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Israël is voor talloze Nederlanders het Heilige Land, en de Israeliërs zijn het Uitverkoren Volk, dat soms gedwaald heeft in zijn behandeling van het Palestijnse probleem.

      NRC,

      Vóór de grote Russische immigratie liep de verkoop van karpers terug. Veel jonge Israëliers hebben geen trek meer in gefillte fish. Maar nu Israël in een paar jaar meer dan een half miljoen Russische joden heeft opgenomen is de verkoop van karpers stijgend.

      NRC,

      Haaretz publiceerde woensdag de resultaten van een opinieonderzoek waaruit bleek dat de meerderheid van de Israëliërs zich zou kunnen verenigen met een gedemilitariseerde Palestijnse staat op het grootste deel van de westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook als onderdeel van een definitief vredesakkoord.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een orthodoxe Israëliër
      • een seculiere Israëliër

      Niet alleen dreigen de tegenstellingen tussen ultra-orthodoxe en seculiere Israëliërs in Jeruzalem uit de hand te lopen. De joodse kolonistenleiders willen meer dan een verdubbeling van het aantal joden in de nederzettingen in bezet gebied. Iets wat het bestaande Arabische wantrouwen in zijn vredesintenties alleen nog kan vergroten.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • Israëliërs en Palestijnen
      • Palestijnen en Israëliërs

      Waarom zouden Israëliërs en Palestijnen in vijandschap van elkaar moeten scheiden als het misschien ook anders had gekund.

      De Standaard,

      Nooit eerder is het aan een groot deel van het Israelische volk zo duidelijk geworden dat Israeliërs en Palestijnen niet meer samen kunnen leven.

      NRC,