MTB


MTB 1.0

(fietssport; transport, verkeer en reizen; fietssport; neologisme; (vooral) geschreven taal)

mountainbike; fiets die speciaal is ontworpen voor het fietsen op onverhard en oneffen terrein, bv. in de bergen, heuvels of bossen; allterrainfiets; bergfiets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een MTB…

is een fiets; is een tweewieler; is een voertuig

      Algemene voorbeelden


      Je kan soms ook rekening houden met andere mensen, of denk je dat het leuk om als wandelaar constant opzij te moeten springen om er weer één of andere onverlaat in de middle of nowhere met zijn MTB u rakelings passeert?

      9lives,

      Ik snap volledig wat ge wilt zeggen, maar in België gaat 90% zijne gravelfiets verkopen na een jaar, of gewoon gebruiken als commuter met iets dikkere banden van 30/35 mm. Zijn hoofddoel was om beter mee te kunnen met de vrienden dus ik neem aan dat die gewoon op de baan rijden. Om MTB te rijden heeft hij zijn mtb. Beetje zot om dan een gravelbike te kopen (die meestal toch zwaarder zijn dan nen echte baanfiets) om wat stukken onverhard mee te nemen (wat ge IMO niet doet als ge enkel uw vrienden wilt volgen op de baan).

      9lives,

      De A2B Hybrid van het Engelse bedrijf Ultra Motor komt met zijn zwart-bruine design wat ons betreft een heel eind. Hij lijkt nog het meest op een MTB, heeft een prima verhouding tussen zadel, stuur en trappers en is fraai afgewerkt (met naafdynamo en voorvering).

      de Volkskrant,

      "Als je na zes maanden slijkslikken je MTB laat nakijken, is een prijskaartje van achtduizend frank niet abnormaal. Puur te wijten aan slijtage, daar hoef je niet eens spectaculaire dingen voor te doen. Ik ken iemand die aan het winteronderhoud veertigduizend frank spendeerde", vertelt Vanmeldert. "Uiteraard kun je besparen door, zoals ik, zelf aan je fiets te sleutelen. Daar geniet ik van. De MTB is in mijn ogen een knap staaltje technologie. Alleen al van het materiaal krijg ik een kick. Is het je niet opgevallen dat sinds de intrede van de MTB de koersfiets enorme ontwikkelingen heeft gekend? Veel moderner is geworden? Geen toeval, hoor."

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 1999
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal MTB
      Betekenis in brontaal idem
      Samenhangende woorden (betekenis) BMX; cross-country; downhill; offroad; trailrijden