mongool/Mongool


Mongool 1.0

afbeelding

Bron: tiarescott
( CC BY 2.0 )

iemand die behoort tot de onderling verwante Aziatische volkeren die in Mongolië en de aangrenzende gebieden van Rusland en van China wonen; iemand die afkomstig is uit Mongolië en de aangrenzende gebieden van Rusland en van China; inwoner van Mongolië en de aangrenzende gebieden van Rusland en van China
In het meervoud ook in toepassing op de volkerengroep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Mongool…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      In Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, loopt men echter op eieren; de Mongolen zijn bevreesd voor hernieuwde Chinese aanspraken op heel Mongolië. Desondanks kunnen de Mongolen uit Binnen-Mongolië op sympathie en beperkte steun van het noorden rekenen.

      De Standaard,

      In 1236 komt er plotseling een eind aan dit alles. Vanuit het Midden Oosten vallen de Mongolen, een woest en meedogenloos steppenvolk, Rusland binnen. Alles wat zij tegenkomen wordt vernietigd.

      http://www. eikonikon. nl/index2. html,

      Op weg naar Jianshui maken we een stop in een dorpje waar nog Mongolen wonen. Dit zijn de enige Mongolen die in Yunnan zijn gebleven en het zijn nazaten uit het leger van Genghis Khan. Er hangt een verstilde sfeer in het dorpje. Veel vrouwen dragen nog traditionele kleding maar toch weer een heel andere stijl dan de Mongolen die duizenden kilometers verderop in het noorden wonen. De Mongolen spreken hun eigen taal en vieren hun eigen specifieke festivals zoals de Nadaam in de zomer.

      http://www.china-travel.nl/home.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      mongool 2.0

      iemand met het syndroom van Down
      Vaak in de verkleinvorm.
      Zie ook : mongooltje

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een mongool…

      is een persoon

      • [Uiterlijk] heeft doorgaans een atypische gelaatsvorm met enigszins schuinstaande ogen, sluik haar en is vaak klein van gestalte
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een chromosomale afwijking en is doorgaans zwakbegaafd

        Algemene voorbeelden


        Tegen het misbruik van de naam van hun volk om een bepaalde categorie mensen met een mentale handicap te benoemen, heeft de Volksrepubliek Mongolië al met klem geprotesteerd. Mongooltjes komen immers niet uit Mongolië. Ze hebben - ten gevolge van een chromosoom te veel in elke lichaamscel - bepaalde gelaatsvormen die doen denken aan het Mongoolse ras. Dit syndroom werd in 1860 reeds door de Britse arts Langdon Down beschreven, vandaar de naam Down's syndroom. De chromosoomafwijking ontregelt de hersenontwikkeling zodat die kinderen minder gemakkelijk leren.

        De Standaard,

        In New York mag men mongolen niet bestempelen als mongolen. Het is politiek correct hen aan te duiden als 'alternatief begaafde mensen' [...]. Doorgaans werken veel alternatief begaafde mongolen in warenhuizen en supermarkten, waar ze bij de kassa staan en de aangeschafte artikelen in tasjes doen. Ze zijn altijd aardig.

        Russendisco, Wladimir Kaminer,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        mongool 2.1

        (kwetsend)

        dom, achterlijk persoon

        Betekenisbetrekking


        metafoor
        Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een mongool…

        is een persoon

            Algemene voorbeelden


            Wapenhandel, drugs, petroleum, diamant en wijvenhandel. Die business stak onze grote partijen vol met haar stromannen. En die partijen staken onze staat vol met hun mongolen. Het eerst en het meest in het gerecht.

            Het goddelijke monster, Tom Lanoye,