PUB-ploeg


PUB-ploeg 1.0

(neologisme. Ook gespeld als PUB-ploeg en Pub-ploeg.)

ploeg van getrainde burgers die tijdens uitgaansuren de straat op gaat om de politie te helpen de orde te handhaven en eventuele opstootjes en andere ongeregeldheden in de kiem te smoren door sussend op te treden; susteam; preventie-unit binnenstad
PUB staat voor Preventie Unit Binnenstad.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pubploeg…

is een ploeg

      Algemene voorbeelden


      De Marokkaanse jongerenwerker zat dertien jaar in het welzijnswerk, vanaf 2003 maakte hij deel uit van de succesvolle PUB-ploeg, waarbij PUB staat voor Preventie Unit Binnenstad.

      http://www.tctubantia.nl/regio/enschede/2880764/Bemiddelingspoging-in-conflict-Alifa-en-lid-van-PUBploeg-levert-niets-op.ece,

      Ze waren ruim een jaar uit de binnenstad verdwenen, maar vanaf het eerste weekend in juli stapt de Pub-ploeg op uitgaansavonden weer door de binnenstad. Luïs de la Horra Calomarde, Remko Marks, Reno Mooijweer en Aram Saïd vormen de nieuwe Pub: Preventie unit binnenstad. Zij zijn verkozen uit 25 sollicitanten. Bij toerbeurt lopen ze in wisseldiensten met z'n tweeën in de binnenstad.

      http://www.tctubantia.nl/regio/enschede/5167386/Nieuwe-pubploeg-op-pad-op-stapavonden.ece,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2003
      Bijzonderheden De afkorting PUB staat voor preventie-unit binnenstad, maar heeft uiteraard ook een associatie met het Engelse pub 'kroeg'.