susteam


susteam 1.0

(neologisme. Ook wel als eigennaam gebruikt en dan vaak gespeld als SUSteam of SUS-team.)

team van getrainde burgers dat tijdens uitgaansuren de straat op gaat om de politie te helpen de orde te handhaven en eventuele opstootjes en andere ongeregeldheden in de kiem te smoren door sussend op te treden; susploeg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een susteam…

is een team

      Algemene voorbeelden


      Het was oudejaarsnacht opmerkelijk rustig in de wijk Transvaal. Jongeren in de Haagse buurt zijn als 'susteam' de straat opgegaan om te surveilleren. Het speciale susteam moest ervoor zorgen dat eventuele branden en relletjes snel werden opgemerkt.

      http://www.westonline.nl/nieuwsitem/25286,

      Gemeente investeert in susteams. De gemeente Schouwen-Duiveland steekt dit jaar een kleine zestienduizend euro extra in het susteam van Renesse [...]. Het susteam in Renesse bestaat uit een team van professionele beveiligers. Samen met de portiers van de horecagelegenheden en de politie houden zij het uitgaanspubliek in de badplaats in de gaten. Zodra ergens in het dorp een jongere het in z'n bol haalt om rotzooi te trappen, grijpt het team of een agent in. Daardoor is de overlast in de badplaats inmiddels fors teruggedrongen.

      http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/article1708598.ece,

      Is het college bereid om in overleg te treden met de Haagse horecagelegenheden om met hen een convenant op te stellen, waarin de exploitanten de verplichting aangaan om een spreekuur in te stellen voor bezoekers die geweigerd of verwijderd zijn in de horecagelegenheden [...]. Ja. In aanvulling daarop gaan wij in nader te bepalen delen van de stad experimenteren met een zogenaamd susteam, bestaande uit leden met een jongerenwerk- en een professionele beveiligingsachtergrond en een aantal jongeren. Verwachting is dat dit susteam al een deel van de problematiek kan afvangen.

      http://www.vvddenhaag.nl/885/antwoorden-inloopspreekuur-horecadiscriminatie.htm,

      In Oosterhout gaat wederom een speciaal SUSteam op stap om dreigende situaties in de kiem te smoren en is er extra cameratoezicht.

      http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-3610974.html,

      Burgemeester Bakker van Hilversum gaf op 16 januari de feestelijke aftrap van het SUS-team Hilversum. Elke zaterdag van 22.00 tot 04:00 uur fungeren de teamleden in het centrum van Hilversum als extra ogen en oren van de politie. Op werkdagen worden de toezichthouders ingezet op plaatsen in Hilversum die met (jongeren)overlast te maken hebben.

      http://www.hetccv.nl/nieuws/2010/02/SUS-team+gestart+in+Hilversum.html,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2004