Rotterdammer


Rotterdammer 1.0

iemand die woont in Rotterdam; iemand die geboren is Rotterdam; iemand die afkomstig is uit Rotterdam

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Rotterdammer…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Rotterdam of heeft in Rotterdam gewoond
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Rotterdam; is geboren in Rotterdam

    Algemene voorbeelden


    U heeft Erasmus in 2009 gekozen tot Grootste Rotterdammer! Hij kreeg ruim 56% van de stemmen. Bokser Bep van Klaveren - winnaar in 2007 en 2008 - is met bijna 17% van de stemmen tweede geworden. Politicus Pim Fortuyn werd derde. Van de vijf nieuw genomineerden scoorde jeugdboekenschrijfster Thea Beckman het best. Zij werd met 2% van de stemmen zesde.

    http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/grootsterotterdammer/,

    Rotterdammers weten het van zichzelf: hard werken is welzéker hun grote kracht. In feite is het de essentie van hun bestaan. Een authentieker levensstijl, een oprechter zingeving is elders niet aangetroffen. Altijd hebben Rotterdammers arbeid verricht zonder pretenties en ijdelheid, zonder aanspraak te maken op onsterfelijkheid of andere nonsens.

    http://www.nextmagazine.nl/mavontuurtekstrdamstijl.html,

    Sinds een aantal melige kinderen vorig jaar op een vragenlijst invulde een hekel te hebben aan Duitsers, voert de overheid een schimmenstrijd tegen een zelf gecreëerd spook [...]. Zelfs tijdens onderlinge voetbalconfrontaties lopen de gemoederen lang niet zo hoog op als in het verleden vaak is gebeurd bij ontmoetingen tussen Nederlandse clubs. Met andere woorden: de overheid zou beter een campagne kunnen starten voor het kweken van begrip tussen Amsterdammers en Rotterdammers dan tussen Nederlanders en Duitsers.

    NRC,

    De doelman is mateloos populair bij de Feyenoord-supporters. Say oe ah Ed de Goey is de yell die klinkt na elke knappe redding in de Kuip. Hij beantwoordt aan de gewone man waarmee de gemiddelde Rotterdammer zich zo graag wil identificeren.

    NRC,

    Veel Rotterdammers gaan gebukt en met afgewende blik door het leven sinds het symbool 'Oppie Opzomeren', een zon met een gezicht, op de Hef is verschenen [...]. Wanneer de Rotterdamse bevolking goed meedoet aan sociale vernieuwing en het schoonhouden van straten, dan staat Oppie breeduit te lachen. Maar wanneer hem vanuit de ambtenarij berichten bereiken dat allerlei leuke projectjes stagneren, dan staat Oppie weer een tijdje te huilen, als waarschuwing aan die eigenwijze Rotterdammers.

    NRC,

    De inwoners van Amsterdam voelen zich Amsterdammers, in Rotterdam voelen de mensen zich Rotterdammer. Maar wie voelt zich Almeerder in zo'n jonge stad.

    Metro,

    Koolhoven: even te zien. Vele herinneringen aan deze Rotterdammer, die tussen 1910 en 1940 vele duizenden vliegtuigen heeft gebouwd, zijn "even te zien" in het luchtvaartmuseum op Schiphol [...]. Frits Koolhoven bouwde zijn eerste vliegtuig in 1910.

    http://www.aviodome.nl/basis/index.htm

    Oudere Rotterdammers zijn met het bombardement en de daaropvolgende brand een deel van het collectief geheugen aan hun stad kwijtgeraakt.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Rotterdammer 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Rotterdam
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Rotterdammer…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        De eerste twintig minuten was Feyenoord-FC Twente een gelijkopgaande strijd. De Rotterdammers kregen in de openingsfase zelfs de beste kansen.

        NRC,

        Na het doelpunt moest Sparta wel aanvallen. De Rotterdammers deden dat ook, maar waren nauwelijks gevaarlijk.

        NRC,

        In de return in de Maasstad stevenden de Smoke Eaters op de finale af, nadat Rick Boh in de eerste - en Hartogs en Mollen in de tweede periode de Rotterdamse goalie passeerden. Deze comfortabel lijkende voorsprong konden de mannen van captain van den Thillart echter niet houden. De Rotterdammers verschalkten Jeff Vijfschaft twee maal.

        http://www.eaters.nl/

        In Heerenveen haalde de ploeg van Nilis en Degryse het met 0-1. Nilis zelf zette op het halfuur een strafschop om. Bij het door blessures en schorsingen geteisterde Feyenoord stond Claeys aan de aftrap. Ook de Rotterdammers haalden het tegen AZ met een strafschop: 1-0 door Koeman, vlak voor rust.

        De Standaard,

        In de competitie ontbreekt bij de Rotterdammers vaak de extra motivatie van de bekertoernooien. Scherpte maakt dan plaats voor nonchalance. Tactisch vernuft en discipline voor vrijblijvend gerommel. Feyenoord heeft de competitie kennelijk uit zijn hoofd gezet.

        NRC,

        De inzet was voorbeeldig, zowel van Utrecht als van Feyenoord. De Rotterdammers, die nog altijd wachten op een werkvergunning voor de Chileen Mauricio Aros, hadden echter in de later uitgevallen (lies) Ferry de Haan en de Zweed Johan Elmander een paar lichtgewichten.

        De Telegraaf,