SCEN


SCEN 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland; neologisme)

Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland; programma van de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) dat voorziet in ondersteuning en onafhankelijke consultaties bij euthanasie
Wordt net zo uitgesproken als scan 'analyse'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


SCEN…

is een programma

  • [Doel of bestemming] moet bijdragen aan een zorgvuldige en deskundige euthanasieprocedure in Nederland; heeft als doel om in gevallen waar euthanasie wordt overwogen kwalitatief goede en onafhankelijke consultaties te faciliteren, te zorgen dat artsen eenvoudig een SCEN-arts kunnen consulteren en te zorgen dat er voldoende SCEN-artsen beschikbaar zijn
  • [Plaats] is een Nederlands programma
  • [Tijd] is opgericht in 1999
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] werd opgericht als een initiatief om artsen te ondersteunen bij het omgaan met complexe euthanasieverzoeken en hen te voorzien van consultatie en advies bij het uitvoeren van euthanasie volgens de geldende wetgeving en medische ethiek
  • [Gelijkenis] heeft vergelijkbare doelen als het Belgische LEIF (LevensEinde InformatieForum)

Algemene voorbeelden


Op 17 augustus besliste het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam dat een arts van het Expertisecentrum Euthanasie ten onrechte het oordeel van een onafhankelijke arts van Steun en Consultatie in Nederland (SCEN) naast zich neer heeft gelegd. Deze SCEN-arts kon niet vaststellen dat de patiënte ondraaglijk leed.

nrc.next,

Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid, CDA) trekt circa 470.000 euro uit voor steun aan en consultatie van huisartsen die met euthanasie te maken hebben (SCEN). Van dat geld moet het project volgend jaar ook uitgebreid worden naar verpleeghuisartsen. De artsenorganisatie KNMG stopte vorige week met het project omdat Ross te weinig geld toekende. De KNMG voert het SCEN-project uit.

NRC Handelsblad,

Als mensen voor euthanasie in aanmerking lijken te komen, wijzen de verpleegkundigen hen toe aan een van de teams in het land. De arts en verpleegkundige van dat team voeren vier à vijf gesprekken van ongeveer anderhalf uur met de patiënt en diens naasten. Dan wordt nog een zogeheten SCEN-arts geraadpleegd voor de wettelijk verplichte, onafhankelijke second opinion. (SCEN: Steun en Consultatie voor Euthanasie in Nederland). De artsen van de Levenseindekliniek laten mensen sterven die andere artsen niet willen laten sterven.

nrc.next,

In mijn vroegere huisartsenpraktijk, in mijn huidige werk als SCEN-arts (SCEN is Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) en in mijn privéleven heb ik euthanasie meegemaakt als laatste antwoord op diverse uitzichtloze situaties. Nu moet ik als SCEN-arts beoordelen of een euthanasievraag binnen de zorgvuldigheidseisen van de wet valt. De meeste criteria zijn zinvol en belangrijk, zoals wilsbekwaamheid, vrijwilligheid en uitzichtloosheid. Maar met de eis van ondraaglijk lijden heb ik moeite. Wat is ondraaglijk lijden?

NRC Handelsblad,

Consultatie van een tweede arts is verplicht als daadwerkelijk tot euthanasie wordt overgegaan. Het zogeheten SCEN-project (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) bestaat uit een landelijk netwerk van bijna vijfhonderd speciaal opgeleide artsen. Bij de artsenorganisatie KNMG is een projectteam ondergebracht dat opleiding, bijscholing, voorlichting en begeleiding regelt. Uit het vrijdag gepresenteerde onderzoek naar de euthanasiepraktijk blijkt dat de toename van het aantal meldingen vooral aan SCEN is toe te schrijven.

de Volkskrant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 1999