Spaanse vlieg


Spaanse vlieg 1.0

(dieren)

groene kever uit de familie van oliekevers (Meloidae) of blaarkevers, die in gemalen vorm de giftige stof cantharidine levert, dat een lustopwekkende werking zou hebben; cantharide

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Spaanse vlieg…

is een kever; is een insect; is een dier

  • [Afmeting] wordt ongeveer 18 tot 22 millimeter lang
  • [Kleur] is groen
  • [Woongebied] komt voor van Zuid-Europa tot Centraal-Azië en in Siberië
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] levert in gemalen vorm de giftige stof cantharidine, dat een lustopwekkende werking zou hebben

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Spaanse vlieg 2.0

poeder dat verkregen is uit een gemalen kever die Spaanse vlieg of cantharide genoemd wordt en dat werkzaam zou zijn als een sterk afrodisiacum; lustopwekkend poeder

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Spaanse vlieg…

is een afrodisiacum; is een poeder; is een stof

  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] zou lustopwekkend werken

    Algemene voorbeelden


    Bevergeil tegen neerslachtigheid! En wat dacht je van drakenbloed bij uitvallende tanden? Door de eeuwen heen hebben mensen ziekten en pijn bestreden met allerhande middelen. Een slok opium werkte effectief bij lastige kinderen. Maar of Spaanse vlieg echt bijdroeg aan een uitbundig liefdesleven?

    ANW pluscorpus, lemma drakenbloed,

    Het kostbaarste middel op de zwarte markt werd Spaanse vlieg genoemd. Een poeder waarbij de meisjes de hele nacht in touw bleven, alles deden wat de Glatze van hen verlangde. In een roes van bereidwilligheid zelfs naakt op de tafel dansten en zich zonder ophouden lieten gebruiken.

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    "Spaanse vlieg" wordt in seksshops, smartshops, via afstandsverkoop en met name op het internet aangeboden. De liefdespoeders en -drankjes bevatten echter in het algemeen homeopathische verdunningen (D6 of hoger) van Spaanse vlieg of cantharidine, soms vermengd met ginseng, of andere afrodisiaca.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_vlieg

    Daarnaast ging ik met een vriendje langs de deur met een doos vol slachthaantjes, verkocht ik op zaterdagavonden in de cafés rond de markt Spaanse vlieg in een lucifersdoosje, aan passagierende Amerikaanse en Britse militairen.

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    En dan is er nog de opvatting dat liefde door de maag gaat – en worden er een hoop afrodisiaca aangeprezen, van chocolade en truffel tot Spaanse vlieg en bloembolletjes.

    nrc.next,

    Wat doe je als jij je vriendin juist wat 'Spaanse vlieg' hebt gegeven?

    http://users.tijd.com/delink/,