Walin


Walin 1.0

vrouw die woont in Wallonië, d.w.z. het zuidelijke gedeelte van België waar Waals (een variant van het Frans) de voertaal is; vrouw die geboren is in Wallonië; vrouw die afkomstig is uit Wallonië

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Walin…

is een vrouw; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Hoofdsemagram: Waal


    Algemene voorbeelden


    Er wordt gesteld dat als we het federale beleid inzake hernieuwbare energie voortzetten, we met een grote meerkost, minstens 1 miljard euro, zullen moeten rekenen, en dat zou voor de consument een kwart van het budget kunnen schelen [...]. Dat heeft in het Waalse landsgedeelte al aanleiding gegeven tot debat. Le Soir stelt dat de industrie wellicht wordt ontzien en dat het dus de gewone consument zal zijn, de kleine Waal en de kleine Walin, die zullen moeten betalen voor de meerkost.

    http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/showJournaalLijn.action?id=867550,

    Jelle De Beule en Jonas Geirnaert ondertitelden maandag de overwinningsspeech van Angela Merkel op een heel eigen wijze in 'De Ideale Wereld'. In hun versie van de toespraak bedankt de Duitse bondskanselier eerst alle 'Walen en Walinnen' en is ze van plan om 'naar Sardinië te gaan en daar alles te bespringen'.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130924_031,

    August Vermeylen, die in 1897 trouwt met een eentalige Walin, heeft al in 1896 in zijn ophefmakend opstel Kritiek der Vlaamsche Beweging in Van Nu en Straks vastgesteld dat flaminganten door hun opvoeding en opleiding meer affiniteiten hebben met Frankrijk dan met Pruisen.

    http://www.renedeclercq.be/pu_Cyriel_Buysse_%20RDC.pdf,