achterkamertjescultuur


achterkamertjescultuur 1.0

(politiek en bestuur)

cultuur waarbij belangrijke, vooral politieke, beslissingen buiten het zicht van het publiek door een select gezelschap genomen worden; cultuur die zich buiten het zicht van de meeste mensen afspeelt, als het ware in voor de buitenwereld afgesloten achterkamertjes; niet-open cultuur
Niet in het meervoud aangetroffen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achterkamertjescultuur…

is een cultuur

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een cultuur waarbij belangrijke, vooral politieke, beslissingen buiten het zicht van het publiek door een select gezelschap genomen worden; is een cultuur die zich buiten het zicht van de meeste mensen afspeelt, als het ware in voor de buitenwereld afgesloten achterkamertjes; is een niet-open cultuur

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    Oud-wethouder Jan Boot van Mook, vorig jaar nog raadslid voor GroenLinks in die gemeente, had voor D66 de nieuwe wethouder willen worden in Gennep [...]. "En om zo ook de samenwerking met Mook van de grond te krijgen en de boel in Gennep, waar een achterkamertjescultuur heerst, open te gooien. In het belang van de kop van Limburg."

    http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasland/article9273225.ece,

    Het is lastig om een verandering en meer democratie teweeg te brengen met behulp van gebouwen. Toch deden zijn studenten een interessante poging. "Een van mijn studenten ontwierp een gebouw dat volkomen transparant is. Zodat er geen gangetjes en achterkamertjes zijn. Daarmee uitte hij zijn kritiek op de achterkamertjescultuur."

    http://www.delta.tudelft.nl/artikel/hotel-op-het-binnenhof/23742,

    Het college van B&W is zeer verbaasd over de uitlatingen van de VVD dat het houden van informatieavonden voor raadsleden en in het bijzonder de informatieavond over het bestemmingsplan Recreatieparken riekt naar achterkamertjescultuur. In het afgelopen jaar zijn er een aantal informatieavonden gehouden, op initiatief van het college en soms op verzoek van de raad.

    http://www.nieuwkoop.nl/index.php?mediumid=19&pagid=2317&stukid=39262,

    Een extra complicatie voor Melkert is de breed gevoelde weerzin tegen de achterkamertjescultuur. Toen D66-leider Thom de Graaf na acht lange jaren vol Torentjesoverleg zich daar vorige week even van dacht te kunnen distantiëren, werd hij weggehoond. Dan is De Graaf nog een politiek leider die interne discussies niet schuwt, ook niet als het over lastige onderwerpen gaat die het kabinet slecht uitkomen. Dat ligt anders voor Melkert, zo'n beetje de fractiediscipline in hoogst eigen persoon.

    Het Parool,

    Het CDA koestert volgens Dijkstal de achterkamertjescultuur en de schimmige relaties met het middenveld; de andere partijen zouden een veel scherpere en zichtbare controle voorstaan.

    NRC,