ritselcultuur


ritselcultuur 1.0

cultuur waarin veel geritseld wordt; cultuur waarin allerlei zaken ondershands geregeld worden; cultuur waarin men de zaken onderling regelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ritselcultuur…

is een cultuur

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een cultuur waarin veel geritseld wordt; is een cultuur waarin allerlei zaken ondershands geregeld worden; is een cultuur waarin men de zaken onderling regelt

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    In Zuid-Limburg is de 'ritselcultuur' sterker verankerd dan in andere delen van Nederland. Daardoor kunnen ambtenaren en bestuurders eerder in aanraking komen met justitie [...]. "Naarmate je dichter bij de Belgische grens komt, wordt er meer geritseld", zegt de hoofdofficier.

    http://www.limburger.nl/article/20110122/REGIONIEUWS01/110129879/1055#OM:_ritselcultuur_in_Zuid-Limburg_sterker,

    Juliana bemoeide zich slechts zijdelings met de hand- en spandiensten van haar man aan het bedrijfsleven omdat ze totaal geen belangstelling had voor de ritsel-cultuur in het internationale wereldje van captains of industry, en in het vertrouwen dat Bernhard zich wel bewust zou zijn van zijn positie.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010829674:mpeg21:a0531,

    Nemen en geven heeft op de werkvloer een hoge waarde. Managers noemen dit nogal eens - en niet geheel onterecht - de 'ritselcultuur' die vooral in onregelmatig werk de kop kan opsteken. Medewerkers in de uitvoering ruilen diensten met elkaar, 'matsen' elkaar zodat de een een uurtje eerder naar huis kan of de ander in werktijd naar de tandarts.

    http://www.jongebazen.nl/tags/ritselcultuur,

    Gelderland verstrikt in ritselcultuur [...]. De bestuurscrisis in Gelderland is een nieuw bewijs dat provincies beter kunnen worden opgeheven. Dat zegt de Rotterdamse bestuurskundige W. Derksen [...]. In een debat over onregelmatigheden in het evenementenbeleid vroeg de PvdA om het aftreden van Gedeputeerde Staten. Daarop zegden coalitiepartners CDA en VVD het vertrouwen op in de PvdA [...]. Hij vergelijkt de Gelderse crisis met de Ceteco-affaire in Zuid-Holland, waarbij het provinciebestuur in opspraak kwam door bankieren met overheidsgeld.

    de Volkskrant,