achturendag


achturendag 1.0

tijdsruimte van acht uren die men dagelijks aan arbeid besteedt; werkdag van acht uur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achturendag…

is een periode; is een tijd

  • [Geheel] is een deel van een dag
  • [Doel of bestemming] wordt besteed aan werk
  • [Duur] duurt acht uren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] ligt meestal vast volgens een arbeidscontract
  • [Betrokkene] is van toepassing op werknemers

Algemene voorbeelden


Andrew Carnegie echter vergat zijn armoedige afkomst niet en was er heilig van overtuigd dat de rijken de morele plicht hadden hun nek uit te steken voor "de gewone man in de straat". De twaalfurendag, die toen normaal was in de industrie, vond hij onmenselijk. Hij was de eerste in Pittsburgh die de achturendag en het drieploegenstelsel instelde.

http://www.pw-akkerman.nl/merken/Montblanc/02_4810/11_Carnegie/4810_Carnegie.htm

"We moeten onze mensen opnieuw de sterren tonen, zoals de socialistische leiders in de negentiende eeuw en het begin van deze eeuw hun volgelingen de zondagsrust, de achturendag, de betaalde vakantie, de sociale zekerheid voorhielden".

De Standaard,

Ze eisen wat voor ze van belang is: een goed loon, arbeid van kinderen afschaffen, een achturendag, loon doorbetalen als je ziek bent, een uitkering krijgen als je werkloos bent of met pensioen gaat.

http://www.pienternet.be/lessen/vrede/mensenrechten/mens.html

De socialisten hadden het over de achturendag, over de internationale solidariteit der arbeiders, over de socialisatie der produktiemiddelen en de zalige toestand die daar het gevolg van zou zijn.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

Hij zou dus, op proef uiteraard, de affaire komen vervoegen. Voorlopig zonder loon, want 't was toch zeker al beloning genoeg dat hij zomaar zonder kosten het vak kon leren? Tenminste een jaar lang dus sleet ik achturendagen met fakturen tikken, loopjongen spelen en domme konversaties onderhouden met schimmelige kollega's.

Het blije lijden, Alex Rosseels,