ad fundum


A - Als bijwoord

ad fundum 1.0

(taal en taalkunde; wetenschap; onderwijs en opvoeding)

(Latijn, letterlijk 'tot op de bodem') in één teug

Algemene voorbeelden


Studenten die te laat komen moeten zogenaamde strafadjes drinken (van ad fundum oftewel tot de bodem). Degene die in een jaar het meeste bier heeft gedronken krijgt de gerespecteerde titel Hijsgijs.

http://www.fss.uu.nl/cvo/actuele.htm#anchor712996

Albert studeerde al en Barend maakte schilderijen. Ze kenden De Avonden uit het hoofd en citeerden er voortdurend uit. Dan begonnen we te drinken. Waterglazen vol jenever ad fundum. "Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus," zong Barend met zijn malle krakerige stem. Een uur later begon het braken.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Binnen vijf minuten was hij terug met de fles calvados. 'A la bonheur, Guido.' Hij ontkurkte de fles, pakte twee kopjes en schonk ze vol. 'Ad fundum?' 'Wat dacht je?'. Van In zette het kopje aan zijn lippen en dronk het in één teug leeg.

Pandora, Pieter Aspe,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • ad fundum drinken
  • ad fundum leegdrinken
  • een pintje ad fundum drinken
  • een pintje ad fundum ledigen
  • een pintje ad fundum opdrinken
  • glazen ad fundum drinken
  • glazen ad fundum ledigen
  • glazen ad fundum opdrinken

Wanneer iedereen een glas heeft genomen, worden enkele zinnen gescandeerd, waarop de glazen ad fundum worden geledigd.

Vertezucht, Jef Aerts,

De ladderzatte Luiz had tijdens de festiviteiten op het veld van de Allianz Arena duidelijk al veel te diep in het glas gekeken. Dat er tijdens de viering duchtig met champagne in het rond wordt gespoten, weten we allemaal, maar dat er al op het veld een stevig drinkgelag wordt gehouden, is toch enigszins verrassend. Het leek wel of de krullende Braziliaan de beker met de grote oren had volgekieperd met het goedje en het zilverwerk vervolgens ad fundum had leeggedronken.

http://www.ad.nl/ad/nl/1052/Premier-League/article/detail/3258706/2012/05/21/Aangeschoten-Luiz-geeft-doldwaas-interview-na-CL-titel.dhtml,

Zo drink je een pintje ad fundum in minder dan 5 seconden.

http://www.bligg.be/story.php?title=ad-fundum-,

Al snel wist ene meneer D. te verkondigen dat hij zonder problemen een 1.5 L bierglas ad fundum op zou kunnen drinken.

http://www.donkerdump.nl/taxonomy/term/1730,

Studenten kregen vaak in de groentijd de opdracht glazen alcoholische drank achterover te slaan. Echter het afschaffen van 'ad fundum' drinken tijdens de ontgroening is inmiddels in verscheidene 'corpswetten' en ontgroeningsrichtlijnen opgenomen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_fundum,

De dubbele porties whisky met ijswater voor onderweg mochten van de chauffeur niet mee op de achterbank, zodat we genoodzaakt waren de longdrinkglazen ad fundum te ledigen en op de trottoirband achter te laten.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

ad fundum 1.1

(taal en taalkunde)

gebruikt als aansporing om een hoeveelheid alcoholhoudende drank in één teug op te drinken; gebruikt als commando om een glas, beker, kop e.d. drank in één teug te ledigen
Het bijwoord wordt gebruikt als tussenwerpsel.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ad fundum…

is een aansporing

  • [Functie] dient als aansporing om een hoeveelheid alcoholhoudende drank in één teug op te drinken

    Algemene voorbeelden


    Dit gezegd zijnde zal ik u niet langer ophouden, en nodig ik u uit uw literaire dorsten te lessen. Prosit redactie, prosit lezerspubliek, ad fundum!

    http://users.skynet.be/antias/tom/doc/hysteria_nr1.pdf,

    Ad fundum! (2000), Een blik in de gevarieerde drinkcultuur van het Nederlandse studentenleven. Uit het onderzoek blijkt dat leden van studentenverenigingen beduidend meer drinken dan andere studenten: gemiddeld 23 glazen per week (mannen 27; vrouwen 12) tegenover 13 glazen (mannen 16; vrouwen 7).

    http://www.fss.uu.nl/cvo/actuele.htm#anchor712996

    Hij schenkt iemands glas vol en zet dan een rijmpje in dat eindigt op een luidkeels geschreeuwd Iki! Iki! Iki!: in één keer! Nu ben ik nooit een liefhebber van het 'ad fundum' geweest. Het mooiste stadium van de dronkenschap, de roes, wordt verwaarloosd en verder zegt het enkel iets over de doorsnede van je slokdarm.

    Werk, Josse De Pauw,

    Reeds in het scenario van Ad Fundum bewees Marc Punt dat hij aandacht heeft voor de werking van het gerecht. Deze tematiek werkt hij in She Good Fighter verder uit.

    De Standaard,

    ad fundum 2.0

    (taal en taalkunde; weinig gebruikt)

    ( Gezegd van mensen of hun karakter)
    (Latijn, letterlijk 'tot op de bodem') in zijn diepste wezen

    Algemene voorbeelden


    Hoe dieper hij anderen weet te kwellen, hoe minder hij zelf gekweld door het leven moet. Ongetwijfeld is hij, ad fundum, een onzeker en gevoelig mens. De diepere reden van zijn behoefte anderen (bij voorkeur collega's) te vernederen heeft misschien niet eens direct met zijn diatribische aanvallen te maken; eerder met heikele gebeurtenissen uit zijn vroegste verleden.

    http://www.battl.nl/sergebeledigen.html,

    B - Als substantief

    ad fundum 1.0

    (wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

    het in één teug opdrinken van een hoeveelheid alcoholhoudende drank, vooral als ritueel bij studenten; het in één teug ledigen van een glas, beker, kop e.d. drank

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Ad fundum…

    is een ritueel

    • [Activiteit of handeling] bestaat uit het in één teug opdrinken van een hoeveelheid alcoholhoudende drank

      Algemene voorbeelden


      Een ad fundum is een belangrijk onderdeel van een cantus.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_fundum,

      Wie naar een cantus gaat, heeft natuurlijk een codex bij (tenzij je alle liedjesteksten uit het hoofd kent natuurlijk), maar vooraleer het 'Io vivat' aan te heffen en te starten met salamanders of ad fundums, leg je het beste eerst een goede bodem. Een stevige zak friet, een grote pita, sardienen in olie, … met een 'vet bodemke' stel je de komst van de mannetjeskat langer uit, maar het effect zal daarom niet minder zijn.

      http://www.mloz.be/cgi-bin/profnl/profgen.cgi?page=http://www.mloz.be/nl/profil/profil72/profil23.html,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een dubbele ad fundum

      Mensen die het voorrecht van een ad fundum weigeren worden beloond met een dubbele ad fundum.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_fundum,

      als object bij een werkwoord


      • een ad fundum nemen
      • een ad fundum weigeren

      Tegenwoordig wordt een ad fundum, oftewel een adje, gezien als een voorrecht. Men mag dus een ad fundum nemen en moet helemaal niks. Echter mensen die het voorrecht van een ad fundum weigeren worden beloond met een dubbele ad fundum.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_fundum,

      • de ad fundum drinken

      Voordat men de ad fundum drinkt, moet men meestal proosten op de gezondheid van de aanwezigheden, dit zijn de zogenaamde formaliteiten. Dit gebeurt met de formule: "Prosit senior, prosit prosenior(es) (naargelang deze aanwezig zijn), prosit peter/meter (als die aanwezig is), prosit corona (het publiek), ad fundum". Voor de ad fundum zelf wordt maximaal 7 seconden gegeven. Na het drinken van de ad fundum dient men soms het glas omgekeerd boven het hoofd te houden, om te bewijzen dat het leeg is, en heft men na naar de senior en de corona.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_fundum,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding