salamander


salamander 1.0

op een hagedis gelijkende amfibie, met een relatief lange staart die hij gebruikt bij het zwemmen en een lange, plakkerige tong waarmee hij voedsel zijn bek in trekt, die verspreid over de wereld voorkomt waar hij leeft op vochtige plaatsen, in holen, rotsspleten of onder stenen, of in zoet water in beken, sloten en vijvers
In toepassing op de soort of een exemplaar van een soort. Als tussenwerpsel in de meervoudsvorm salamanders is het een krachtterm, een vloek, vaak gevolgd door een uitroepteken, en heeft min of meer dezelfde betekenis als het tussenwerpsel bliksems.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een salamander…

is een amfibie; is een dier

  • [Afmeting] wordt, afhankelijk van de soort waartoe hij behoort, gemiddeld tussen de 5 en 15 cm lang, maar wordt als reuzensalamander wel 150 tot 180 cm lang
  • [Geluid] piept of sist; maakt een piepend of sissend geluid
  • [Kleur] komt in Nederland en België in de natuur voor in donkere kleuren, met een gekleurde buik, maar er zijn ook soorten die heel lichte of felle kleuren of felgekleurde vlekken hebben
  • [Bouw] is gewerveld; heeft vier poten
  • [Deel] heeft een relatief lange staart, die hij gebruikt bij het zwemmen, en een lange, plakkerige tong waarmee hij voedsel zijn bek in trekt
  • [Voortplanting] legt eieren of is eierlevendbarend en kan zich mogelijk ook ongeslachtelijk voortplanten
  • [Plaats] leeft in vochtige gebieden, in holen, rotsspleten of onder stenen, of in zoet water in beken, sloten en vijvers
  • [Woongebied] komt verspreid over de wereld voor, voornamelijk in Noord-Amerika en Zuid-Amerika, Azië, en in Europa vrijwel overal behalve in het noorden
  • [Leeftijd] kan, afhankelijk van de soort, tot 50 jaar oud worden, maar wordt gemiddeld 5 tot 10 jaar oud
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is qua levenswijze onder te verdelen in drie groepen: de landsalamanders die het water in principe niet betreden, de watersalamanders die gedurende een deel van het jaar in het water te vinden zijn en de volledig aquatische soorten, zoals de mudpuppy
  • [Gedrag] is een vleeseter; ademt via de huid, die altijd vochtig moet blijven
  • [Gelijkenis] lijkt op een hagedis
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot een hagedis, geen schubbenhuid en is gevoelig voor uitdroging
  • [Verscheidenheid] komt voor in ongeveer 700 soorten

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Amphibia; Amfibieën
Orde Caudata; Salamanders

Algemene voorbeelden


De Gulp meandert fraai door het landschap met aan weerszijden oeroude wilgen. Op de informatieborden van Staatsbosbeheer staat te lezen dat onder meer de ijsvogel, de gele kwikstaart en de salamander er hun domicilie hebben.

De Telegraaf,

De kamsalamander is behoorlijk zeldzaam, maar wint weer aan terrein. In Drenthe wordt het diertje als 'bedreigd' aangemerkt, maar in heel Nederland zelfs als 'ernstig bedreigd'. Deze salamander wordt zo'n achttien centimeter groot, de paartijd begint eind maart en het vrouwtje zet in de periode april/juni de eieren af.

Meppeler Courant,

Er zijn tegenwoordig nog zo'n 2000 soorten amfibieën, die worden onderverdeeld in drie groepen: de kikkers en padden, de wormsalamanders en de salamanders. De laatste groep is het interessantst, omdat salamanders het meest lijken op de amfibieën die miljoenen jaren geleden leefden.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Als hagedissen, salamanders, krokodillen zwemmen doen ze dat voornamelijk door zijwaarts golvende bewegingen van de staart, de ledematen worden tegen het lichaam gedrukt.

Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

In tegenstelling tot kikkers en padden hebben alle salamanders een staart, die ze als voortstuwingsmiddel gebruiken bij het zwemmen. Nog een kenmerk van salamanders is de lange, plakkerige tong, die ze gebruiken om voedsel te bevochtigen en in hun bek te brengen.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

De in het water levende salamanders leggen honderden eitjes in het water, waar uiteindelijk larven uitkomen.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Over het algemeen worden salamanders 5-15 cm lang. Uitzonderingen zijn soorten als de Japanse reuzensalamander, die 1,5 meter lang kan worden en 40 kg kan wegen.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Net als reptielen zijn salamanders koudbloedig. Ze hebben een vochtige huid en verlangen over het algemeen een vochtige leefomgeving. Bijna alle volwassen salamanders hebben vier poten. De soorten die alleen in het water leven, hebben daarentegen geen achterpoten. De meeste salamanders hebben longen en kunnen lucht inademen. In tegenstelling tot kikkers en padden hebben alle salamanders een staart, die ze als voortstuwingsmiddel gebruiken bij het zwemmen.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Salamanders voelen zich doorgaans goed thuis in koele, vochtige gebieden, waar ze een plekje zoeken in holen of rotsspleten, onder stenen en boomstronken, in rivieren, stroompjes of moerassen. Ze jagen meestal 's nachts.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Dat lagere dieren het vermogen tot regeneratie bezitten, is bekend. Regenwormen of salamanders zijn in staat verloren organen of ledematen opnieuw te vormen.

http://www. kpg. nl/therapie. html

Salamanders zijn carnivoren en leven vooral van kleine, ongewervelde dieren als insecten, slakken en wormen.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Tijdens de zomer is er in een sloot veel te ontdekken: salamanders, vissen, kokerjuffers en waterspinnen.

Meppeler Courant,

Er zijn maar weinig vogels die ik liever niet in mijn tuin zie en een daarvan is de reiger. Deze vogel heeft het namelijk altijd voorzien op het leven in mijn vijver, zoals de salamanders, kikkers en vissen.

http://home.planetinternet.be/~gvbswing/jonas/page28.html

Hoewel salamanders zoetwaterdieren zijn, kan de Mexicaanse tijgersalamander ook in een zoutwateromgeving leven.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

De meeste soorten komen voor in Noord- en Centraal Amerika, maar er kunnen ook salamanders worden aangetroffen in Europa, West-Azië en Noordwest-Afrika.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Een van de vreemdste salamanders is de axolotl, een Azteeks woord voor 'dienaar van het water'. Net als Peter Pan volgroeit hij niet. Dit is een prachtig voorbeeld van neotenie: een geslachtsrijp volwassen dier behoudt larvale kenmerken.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • salamanders vangen

Als schooljongen struint hij al gauw de wijde omgeving af om te vissen, salamanders te vangen en op te gaan in een vertrouwd jongensuniversum waar hij heer en meester is.

NRC,

met adjectief ervoor


  • adulte salamanders
  • volwassen salamanders

Tijdens de visseninventarisatie zijn belangrijke aanvullende waarnemingen gedaan van amfibieënlarven en adulte salamanders. De determinatie van vissen en amfibieën(larven) vond plaats in het veld.

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:x4chE7fP--4J:www.kiezenvoorgroen.nl/files/Natuuronderzoek%2520voor%2520MER.pdf+%22adulte+salamanders%22&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESibsYhTZohuQI30aRrVsbV8az8piza5bPTCuSSRbkrduf4o6_-KgLYpQngrM_7_DlfOWJOrsdLympfA5a0N2n6iCvUxMpIV8RIIGceyHwQCmWKPzQMr_3xvQD1PQHvJLT2Z2F7v&sig=AHIEtbS8ruDjlvAJSPcwh0NgVHTuMzNUJQ

Bijna alle volwassen salamanders hebben vier poten. De soorten die alleen in het water leven, hebben daarentegen geen achterpoten.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

  • een blinde salamander
  • longloze salamanders

De olm werd vanwege de afwijkende anatomie al door Darwin aangehaald in zijn boek On the origin of species. Hij schaart de olm onder de wrecks of ancient life, vrij vertaald één van de overblijfsels van het oerleven. Deze blinde salamander leeft in grotten langs de kustlijn van de Balkan.

http://www.karlvanginderdeuren.be/blog/?tag=olm

Enkele salamanders zijn typische grotbewoners. Dat geldt bijvoorbeeld voor longloze salamanders als de blinde grottensalamander van het Ozark Plateau in Missouri en de blinde salamander van Texas. De laatste leeft in ondergrondse waterlopen en brengt daar zijn hele leven door. Net zoals andere in grotten levende salamanders is hij bleekroze tot wit van kleur.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

  • een zeldzame salamander

Hierbij is vastgesteld dat een grote populatie alpenwatersalamander voorkomt, deels binnen het gebied, maar vooral in de sloot langs de snelweg. Dit is een goed teken, landelijk gezien is dit een zeldzame salamander.

http://www.ecopartners.nl/ecologica/klotpb.html

in voorzetselgroep


  • kijken naar de salamanders
  • turen naar de salamanders

In een weide hadden ze bij een plas als kinderen een hele tijd op hun hurken gezeten en naar de salamanders gekeken.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Een vader lag met zijn kleine zoon plat op zijn buik op een brugje in het heldere water tussen waterpest, aarvederkruid en drijvend fonteinkruid te turen naar de salamanders.

http://www.trouw.nl/natuurenmilieu/henkvanhalm/artikelen/1070604985127.html,

met ander, nevengeschikt substantief


  • kikkers en salamanders
  • padden en salamanders
  • salamanders en hagedissen
  • salamanders, padden en kikkers

Op weg naar de hokken passeerden we de ronde zwempoel. Er dreven bladeren en het wemelde van de kikkers en salamanders.

Morgenster, Jaap Scholten,

En omdat de krater een diepte heeft van zeker twee meter staat er bijna altijd water in. Reeën, damherten en tal van vogels laven zich daar. En amfibieën zoals kikkers en salamanders leven zelfs in die put.

Provinciale Zeeuwse Courant,

De meander werd uitgediept en schoongemaakt, waardoor er weer stromend water in kan komen. Gehoopt wordt, dat hierdoor weer kikkers, padden en salamanders in het water zullen komen.

Meppeler Courant,

In de vijvers en ook in de tuin zijn veel dieren uitgezet, o.a. ringslangen, kikkers, hazelwormen, diverse vissoorten, salamanders en hagedissen.

http://www.adahofman.nl/

In februari voelen de amfibieën de lente kriebelen. Ze ontwaken uit hun winterslaap en trekken naar poelen, waar ze voor het nageslacht zorgen. Jammer genoeg sneuvelen onder autobanden jaarlijks honderden salamanders, padden en kikkers.

http://www.ieper.be/nl/

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


salamander 1.1

voorstelling of afbeelding van een salamander

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een salamander…

is een voorstelling

      Algemene voorbeelden


      Verschillende steden zoals Cognac (vuur, branden) in het departement Charente gebruiken de salamander in hun wapenschild.

      http://blog.seniorennet.be/keukenverhalen/archief.php?ID=214

      De voorstelling van het Aards Paradijs met zijn verschillende dieren: pelikaan, salamander, eekhorentje, slang, huisjesslak en kikker.

      http://www.kerkmechelen.be/sintrombout.html

      salamander 2.0

      (verouderend)

      kleine, verrijdbare, gietijzeren kachel die in Frankrijk tussen 1883 en 1953 werd geproduceerd en vanwege zijn efficiënte verbranding en uitvoering in art-decostijl populair was; salamanderkachel

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een salamander…

      is een toestel; is een gebruiksvoorwerp

      • [Materiaal] werd doorgaans gemaakt van gietijzer
      • [Herkomst of oorsprong] werd oorspronkelijk vervaardigd in Frankrijk

        Algemene voorbeelden


        Ook stookten we wel anthraciet. Salamander en potkachel stonden dan rood.

        Meppeler Courant,

        Het was avond, rond half acht. De salamander had een paar uur zacht gebrand op wat houtblokken, maar nu was hij weer koud.

        De aanslag, Harry Mulisch,

        Ze trok een stoel naar de kachel, pakte de hamer van de tafel, klom op de stoel en begon op de biels te slaan in de hoop dat deze een eindje dieper in de salamander zou zakken. Maar hoe ze ook ramde, het end hout zakte geen millimeter.

        Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

        Woordfamilie


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        salamander 3.0

        afbeelding

        Bron: www.acosta.eu
        ( CC BY-SA 3.0 )

        toestel dat een gerecht van bovenaf verwarmt; grill

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een salamander…

        is een toestel

        • [Functie] verwarmt een gerecht van bovenaf
        • [Plaats] wordt gebruikt in de keuken

          Combinatiemogelijkheden


          in voorzetselgroep


          • onder de salamander gratineren
          • onder de salamander plaatsen

          Warm de artisjokbodems in hun eigen vocht. Zet nu de artisjokbodems in een beboterde vuurvaste schaal, leg er asperges overheen en geef er mousselinesaus over. Gratineer nu zeer voorzichtig onder de salamander.

          http://www.goldweb.nl/culinair/

          De gare koteletjes op een bakplaat leggen, de binnenkant naar boven. Leg hierop een stukje kaas ter grootte van een eierlepeltje. Onder de grill of salamander plaatsen tot de kaas begint te smelten.

          http://www.google.be/search?q=cache:QVFREle0QjUJ:home.pi.be/~brouwen/thuisbrouwen_kip.doc+eierlepeltje=nl

          salamander 4.0

          (wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

          het in één teug opdrinken van een hoeveelheid alcoholhoudende drank, vooral als ritueel bij studenten; het in één teug ledigen van een glas, beker, kop e.d. drank

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een salamander…

          is een ritueel

              Algemene voorbeelden


              Wie naar een cantus gaat, heeft natuurlijk een codex bij (tenzij je alle liedjesteksten uit het hoofd kent natuurlijk), maar vooraleer het ' Io vivat ' aan te heffen en te starten met salamanders of ad fundums, leg je het beste eerst een goede bodem. Een stevige zak friet, een grote pita, sardienen in olie,… met een ' vet bodemke ' stel je de komst van de mannetjeskat langer uit, maar het effect zal daarom niet minder zijn.

              http://www.mloz.be/cgi-bin/profnl/profgen.cgi?page=http://www.mloz.be/nl/profil/profil72/profil23.html,

              Woordfamilie


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              salamander 4.1

              (wetenschap; onderwijs en opvoeding)

              heildronk waarbij een hoeveelheid alcoholhoudende drank in één teug wordt opgedronken

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een salamander…

              is een heildronk

                  Algemene voorbeelden


                  De Salamander is een heildronk iets of iemand ter ere, en geen strafdronk of een wedstrijd in sneldrinken. Het is het hoogste studentikoos eerbewijs dat een lid van de corona, ook een afwezig persoon, aan de clubtafel te beurt kan vallen. Wanneer de Praeses een Salamander aankondigt, worden de glazen leeggedronken en opnieuw gevuld [...]. Het ritueel verschilt in Vlaanderen van studentenstad tot studentenstad en dan nog hebben vele clubs een eigen traditie om een Salamander aan te kondigen.

                  http://club.studiant.be/salamander/salamander.htm