amfibie


amfibie 1.0

tweeslachtig koudbloedig gewerveld dier dat als pootloze larve in water leeft, een gedaanteverwisseling ondergaat en verandert in een landdier met poten, dat eieren legt in het water; dier dat zowel in het water als op het land leeft
In het meervoud ook in toepassing op de klasse van koudbloedige gewervelden waartoe de kikkers en padden, de salamanders en de wormsalamanders gerekend worden.

Semagram


Een amfibie…

is een dier

 • [Afmeting] varieert in grootte, van groot, zoals de Chinese reuzensalamander, tot zeer klein, zoals de Braziliaanse goudkikker
 • [Geluid] kan verschillende geluiden maken, zoals kwaken, brullen, sissen en piepen
 • [Bouw] is gewerveld; heeft als kikker of salamander vier poten
 • [Ontstaan] ontstond als klasse naar schatting miljoenen jaren geleden
 • [Voortplanting] legt eieren of is eierlevendbarend en kan zich soms ook ongeslachtelijk voortplanten
 • [Woongebied] leeft zowel op het land als in water
 • [Leeftijd] wordt, afhankelijk van de soort, enkele jaren tot 50 jaar oud
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is tweeslachtig; is koudbloedig
 • [Gedrag] is een vleeseter of bij kikker xenohyla truncata of sommige jonge kikkers een planteneter; kan een winterslaap houden; kan soms een zomerslaap houden
 • [Waardering] wordt in sommige soorten soms gehouden en gewaardeerd als huisdier en gezelschapsdier in een terrarium
 • [Verscheidenheid] komt voor in meer dan 7500 soorten in drie ordes: kikkers en padden (Anura), salamanders (Caudata) en wormsalamanders (Gymnophiona)

RijkAnimalia; Dieren
StamChordata; Chordadieren
KlasseAmphibia; Amfibieën

Algemene voorbeelden


Kikkers en de nauw verwante padden zijn amfibieën, gewervelde dieren die zowel op het land als in het water leven.

http://www.dessie.be/wildlife/kikker.htm

De voorouders van de amfibieën waren de vissen die zowel longen als kieuwen hadden ontwikkeld, en dus zuurstof uit het water en de lucht konden halen.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Varenachtige fossielen zijn zeldzaam en meestal klein [...]. Verder kom je vrij veel kegels, zaden en schubben van bloeiwijzen tegen. En een heel enkele keer vind je een voetafdruk van een klein reptiel of amfibie.

http://www.xs4all.nl/~steurh/

Met zijn lengte tot 20 cm is de stierkikker veel groter dan onze inheemse groene kikker. Bovendien is hij een echte veelvraat en vormt hij een bedreiging voor onze inheemse kikkersoorten, voor andere amfibieën en voor insecten.

http://www.natuurwetenschappen.be/science/actus/present/archives/brulkikker/,

De bisamratten verplaatsen zich veelvuldig en nemen dan in hun vacht de eitjes van stekelbaarsjes mee naar andere drinkputten. Als de afstanden over land niet al te groot zijn, kunnen deze eitjes overleven. Het gevolg is dat tal van drinkputten gekoloniseerd worden met stekelbaarsjes die zich tegoed doen aan de eieren van amfibieën!

http://www.zmf.nl/wantij.php?id=5=43

Omdat de krater een diepte heeft van zeker twee meter staat er bijna altijd water in. Reeën, damherten en tal van vogels laven zich daar. En amfibieën zoals kikkers en salamanders leven zelfs in die put.

Provinciale Zeeuwse Courant,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • inheemse amfibieën
 • kleine amfibieën

De belangrijkste doelstelling is het verzamelen en bundelen van verspreidingsgevens van inheemse amfibieën en reptielen en ze op een gebruiksvriendelijke manier ter beschikking stellen van onderzoek en allerhande toepassingen.

http://www.instnat.be/content/page.asp?pid=FAU_AMF_Verspreiding,

Voor de kikkers, salamanders, oeverzwaluwen en vleermuizen verrijzen speciale bouwwerken. Voor de vleermuizen is inmiddels een aantal gaten gemaakt in de aarden geluidswal ter hoogte van de woonwijk Oosterboer zodat zij lekker kunnen overwinteren. En ook voor de kikkers en andere kleine amfibieën is het onderkomen al klaar.

Meppeler Courant,

met substantief ervoor


 • soorten amfibieën

Er zijn tegenwoordig nog zo’n 2000 soorten amfibieën, die worden onderverdeeld in drie groepen: de kikkers en padden, de wormsalamanders en de salamanders.

http://www.dessie.be/wildlife/salamander.htm

Op de open plekken en langs de paden waar meer zonlicht komt, dartelen de insecten van de ene plek naar de andere [...]. Allerlei soorten amfibieën, kleine zoogdieren en vogels leven van deze insecten.

http://www.zhl.nl/admin/fileview.asp?id=75

met ander, nevengeschikt substantief


 • reptielen en amfibieën

Bij hoge temperaturen hebben reptielen en amfibieën een hoge stofwisseling en dus ook een hogere voedselbehoefte, bij lage temperaturen een lagere behoefte, dat is ook tevens de reden dat reptielen zich vaak volledig vol eten en daarna een paar dagen rusten.

http://www.kameleon.to/

Maar niet alleen de adder heeft het kwaad, waarschuwen Dirk Bauwens en Katja Claus van het Instituut voor Natuurbehoud. In een recent boek luiden ze de alarmbel over de achteruitgang van zowat alle reptielen en amfibieën in Vlaanderen.

De Standaard,

voorafgegaan door als


 • als een amfibie

Naast zijn vrije werk onder het pseudoniem Van der Graft werd Willem Barnard bekend als bewerker van psalmen en dichter van kerkliederen. Met de typering dichter-dominee is hij nooit blij geweest: 'Dat is als een amfibie die half in het water en half op het land leeft, nergens volwaardig'.

http://www.ikonrtv.nl/degrotevraag/index.asp?lIntEntityId=179

Welk zoogdier leeft als een amfibie? Dit is natuurlijk het nijlpaard! Het grootste deel van de dag brengt hij door in het water van rivieren. Meestal sluimert hij aan de oppervlakte van het water, waarbij alleen zijn neusgaten boven het water uitsteken.

http://www.kinderenwebhotel.be/WO_natuur/zoogdieren.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • oeramfibie

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • amfibieënorde
 • amfibieënpoel
 • amfibieënrijk
 • amfibieënsoort
 • amfibieëntunnel
 • amfibieënwerkgroep
 • amfibielarve
 • amfibieliefhebber
 • amfibiepoel

amfibie 2.0

afbeelding

Bron: dontworry
(CC BY-SA 3.0)

voertuig dat zich zowel op het land als in het water kan verplaatsen; voertuig dat kan rijden en varen; amfibisch voertuig; amfibisch vaartuig; amfibievoertuig; amfibievaartuig

Semagram


Een amfibie…

is een vaartuig; is een voertuig

   Algemene voorbeelden


   Maar ook op het land gedraagt de Aquada zich allerminst als een vis op het droge met een topsnelheid van bijna 160 km/u [...]. Maar de 175 pk sterke Aquada is de eerste amfibie die in staat is om de voorzijde boven het water te laten uitstijgen, waardoor het vaartuig hoge snelheden kan bereiken [...]. De geschiedenis van amfibievoertuigen telt dan ook tientallen ontwerpen voor militaire doeleinden, maar het aanbod voor de particuliere markt was gering.

   http://www.ad.nl/artikelen/ConsumentenGeld/1088745496145.html,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   amfibie 3.0

   iemand die nergens echt thuishoort; iemand die in twee werelden leeft, maar in geen van beide geheel op zijn gemak is; iemand die ergens tussenin hangt

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen1.0 : 3.0

   Semagram


   Een amfibie…

   is een persoon

   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hoort nergens echt thuis; leeft in twee werelden, maar is in geen van beide geheel op zijn gemak; hangt ergens tussenin

    Algemene voorbeelden


    "Ik ben een Weegschaal. Ik wist nooit wie ik was. Heet ik Charles of Charlotte [...]? Leef ik in de oude of de nieuwe tijd? Net als de markies van Carabas ben ik alles en niets. Ik was altijd tussenpersoon: jurist, dragonder, ambassadeur, dubbelspion. En het ergst van al: ik ben half man, half vrouw. Ik ben een amfibie, een amazone, een kameleon."

    http://boekrecensies.trouw.nl/,

    De afrijder laat op zich wachten, Lachman bespreekt daarom maar met de instructeur het weer, het weekend en de laatste ontwikkelingen op trouwgebied binnen de kleine Hindoestaanse gemeenschap die Rotterdam sinds jaar en dag herbergt en waar Lachman zich nog altijd een amfibie in voelt.

    De langverwachte, Abdelkader Benali,