ademhalingsmoeilijkheden


ademhalingsmoeilijkheden 1.0

moeilijkheden die persoon of dier ondervindt bij het ademhalen; problemen met de ademhaling; ademhalingsproblemen; ademhalingsstoornis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ademhalingsmoeilijkheden…

zijn moeilijkheden

  • [Ontstaan] worden veroorzaakt door lichamelijke problemen of door externe omstandigheden, zoals brand, weersomstandigheden, blootstelling aan gevaarlijke stoffen e.d.
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] doen zich voor bij het ademhalen

    Algemene voorbeelden


    Een schaap moet minimaal zes jaar kunnen functioneren. Om dit mogelijk te maken moeten o.a. ademhalingsmoeilijkheden, uierproblemen (m.n. gevoeligheid voor mastitis), lijfbieden en gebitsafwijkingen voorkomen worden.

    http://home.planet.nl/~vegte142/nl/index.html

    Volgens Palestijnen in de Gaza-strook, waar Nassar op 23 maart werd gearresteerd, was hij het slachtoffer van een afranseling geworden als gevolg waarvan hij ademhalingsmoeilijkheden had opgelopen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • minder worden
    • ontstaan
    • voorkomen

    Zowel in binnen- als in buitenland is veel onderzoek gedaan naar de werking van de sauna op astma. Door regelmatig saunabezoek neemt het aantal aanvallen af en ademhalingsmoeilijkheden worden minder.

    http://www.saunajona.com/sinfo.htm

    Het middel is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceutische firma Abbott en is speciaal bedoeld voor prematuurtjes, meer bepaald voor baby's die vóór de 32ste zwangerschapsweek geboren zijn. De toediening voorkomt dat het virus naar de longen overslaat en bronchiolitis veroorzaakt. Daardoor ontstaan dan ademhalingsmoeilijkheden en in uitzonderlijke gevallen doet zich een apneu voor, een (soms dodelijke) ademhalingsstop.

    Gazet van Antwerpen,

    Een allergie gaat zelden weer helemaal weg. De verschijnselen zijn zeer divers: huiduitslag, ademhalingsmoeilijkheden, astma en acne komen voor.

    http://www.dr-baumann.nl/downloads.htm#Wetenschappelijke%20informatie%20over%20cosmetische%20ingredi%EBnten,

    als object bij een werkwoord


    • ademhalingsmoeilijkheden hebben

    Hij liep te hard, en te krom en hij zwaaide met zijn harige armen waaraan te grote vuisten hingen. Hij had ook ademhalingsmoeilijkheden en riep scheldwoorden. Ik rende daarom weg, sneller dan ik dacht te kunnen rennen.

    De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

    Uiteraard hebben astmapatiënten ademhalingsmoeilijkheden bij inspanningen, maar een inspanning, vooral bij koude en droge lucht, kan een onvervalste astma-aanval uitlokken.

    http://www.astrazeneca.be/nl/sante/ares_1.htm

    Ze had hart- en ademhalingsmoeilijkheden en verbleef daarom 16 dagen in een ziekenhuis in Calcutta.

    De Standaard,

    • ademhalingsmoeilijkheden krijgen

    Voor Carl zet ik alles klaar wat hij die dag nodig zou kunnen hebben: water, glas, pillen, yoghurt, kleine boterhammetjes en een glaasje jenever voor als hij ademhalingsmoeilijkheden zou krijgen.

    De bondgenoot, Marcella Baete,

    Het chloorgas irriteert al bij een lage concentratie de slijmvliezen in de neus-, mond- en keelholte en prikt in de ogen die daarop beginnen te tranen. "Indien men ondanks de alarmsignalen verder blijft poetsen kan er schade ontstaan aan de lagere luchtwegen en longen. Men krijgt dan ademhalingsmoeilijkheden, pijn in de borst en een droge irritatiehoest."

    De Standaard,

    Het gas, dat de ogen en de bovenste luchtwegen aantastte, verspreidde zich snel naar twaalf klassen van de lagere afdeling. Tijdens de ontruiming kreeg een veertigtal van hen ademhalingsmoeilijkheden.

    De Standaard,

    Harry gaf nog niet toe. Van honden kreeg je huiduitslag, zei hij, en ademhalingsmoeilijkheden.

    Lucky Strike, Gie Bogaert,

    • ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken

    Zo worden er initiatieven ontwikkeld die tot doel hebben alle factoren die ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken of er een ongunstige invloed op uitoefenen, in de kijker te plaatsen.

    http://www.uwapotheker.be/apokrant/apokrant03/pagina4.html

    Fenol is zwaarder dan water en als het toch vrijkomt, zinkt het waardoor de schade voor de volksgezondheid beperkt blijft. Binnen een straal van 500 meter is het bij contact schadelijk en kan het irritatie aan de ogen en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

    De Telegraaf,

    met adjectief ervoor


    • lichte ademhalingsmoeilijkheden
    • nachtelijke ademhalingsmoeilijkheden

    Chronisch obstructief longlijden en hartinsufficiëntie leiden tot nachtelijke ademhalingsmoeilijkheden.

    http://www.monica.be/diensten/medisch/slaapcentrum.html

    Marco is er goed van afgekomen, op wat kleine brandwondjes en lichte ademhalingsmoeilijkheden na.

    Westenwind, Simone Duwel,

    in voorzetselgroep


    • in ademhalingsmoeilijkheden
    • in ademhalingsmoeilijkheden komen

    Honderden forenzen kwamen vanmorgen in ademhalingsmoeilijkheden door het vrijkomen van een dodelijk zenuwgas in de metro van Tokio.

    NRC,

    Zich een weg banend naar Independance Day ontmoette zij in de massa een flauwgevallen man, "kleine opstootjes van mistevreden mensen" en opeengepakte lichamen in ademhalingsmoeilijkheden.

    De Standaard,

    • met ademhalingsmoeilijkheden
    • mensen met ademhalingsmoeilijkheden
    • kampen met ademhalingsmoeilijkheden
    • sukkelen met ademhalingsmoeilijkheden
    • opgenomen met ademhalingsmoeilijkheden

    Vier leerlingen tussen 10 en 15 jaar en een chauffeur moesten met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis, toen chloorgas vrijkwam in het H. Maagdcollege in Dendermonde.

    De Standaard,

    Het gaat ook om blinden, slechtzienden, doven, slechthorenden, long- en hartpatiënten, dikke, dunne, lange en kleine mensen; mensen met ademhalingsmoeilijkheden en noem maar op.

    http://www.braincongres.nl/programma2.html,

    Vanaf de geboorte sukkelde het jongetje met ademhalingsmoeilijkheden.

    De Standaard,

    Eén reizigster moest met ademhalingsmoeilijkheden in het ziekenhuis worden opgenomen.

    De Standaard,

    De slachtoffers hadden zware brandwonden over het hele lichaam en kampten met ademhalingsmoeilijkheden.

    De Standaard,

    In het ziekenhuis van Tuzla is een aantal Bosnische regeringssoldaten opgenomen met ademhalingsmoeilijkheden, veroorzaakt door zenuwgassen.

    NRC,

    Mensen met ademhalingsmoeilijkheden, kleine kinderen en bejaarden blijven de helft van de zomer best binnen: te veel ozon in de stadslucht.

    http://www.s-p-a.be/ideeen/politiekprogr/toekomst/koepel/koepel1.asp

    Bij een felle brand in een loods met 100 ton chemicaliën aan de Keilestraat in Rotterdam kwamen woensdagmiddag aanzienlijke hoeveelheden chloor- en zoutzuurdampen vrij. Om 13 uur waren zestien mensen met ademhalingsmoeilijkheden en geïrriteerde ogen in ziekenhuizen opgenomen.

    De Standaard,

    Door het vrijkomen van een chloorwolk in het zwembad De Veur in Zoetermeer zijn gisteren 35 zwemmers in allerijl naar buiten gevlucht. Twee van hen zijn met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis gebracht.

    NRC,

    • beschermen tegen ademhalingsmoeilijkheden

    Een airconditioning met filter bestrijdt deze ongezonde factoren. Het houdt het auto interieur zoveel mogelijk vrij van schadelijke atmosferische substanties uit de buitenlucht en beschermt de bestuurder verregaand tegen ademhalingsmoeilijkheden.

    http://www.waeco.nl/airco/index.html

    • tot ademhalingsmoeilijkheden leiden

    Wanneer u in het gelaat wordt gestoken kan de zwelling tot ademhalingsmoeilijkheden leiden, soms de dood tot gevolg hebbend.

    NRC,

    • last hebben van ademhalingsmoeilijkheden

    Vrijwel meteen liepen bij ziekenhuizen meldingen binnen van mensen die door de gasuitwasemingen waren bevangen. Onder de gewonden waren zestien opvarenden van schepen. Zij hadden last van ademhalingsmoeilijkheden en prikkende ogen.

    De Standaard,

    • behandelen voor ademhalingsmoeilijkheden

    Bij de explosie in de fabriek van vuurwerkspecialist H. Koolen verloren diens dochter en schoonzoon het leven, moesten vier andere werknemers worden behandeld voor ademhalingsmoeilijkheden, glasverwondingen en psychische problemen en raakten enige tientallen mensen gewond.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Enschede/000515culembirg.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • ademhalingsmoeilijkheden en oogproblemen
    • ademhalingsmoeilijkheden en prikkende ogen
    • aandoeningen van de luchtwegen, ademhalingsmoeilijkheden, astma, hoest
    • aderlijke bloedingen, schaafwonden, breuken, brandwonden, snijwonden, een huidirritatie, een oogkwetsuur of ademhalingsmoeilijkheden
    • hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden
    • hartmoeilijkheden en ademhalingsmoeilijkheden
    • hoge koorts en hoesten, kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden
    • huiduitslag, ademhalingsmoeilijkheden, astma en acne
    • hoofdpijn, maagpijn en darmpijn, slaapstoornissen, ademhalingsmoeilijkheden
    • koorts, diarree, kreupelheid, sterke vermagering, ademhalingsmoeilijkheden en maagproblemen
    • longontsteking, ademhalingsmoeilijkheden en hepatitis A
    • misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen, bewusteloosheid en dood
    • slikmoeilijkheden en ademhalingsmoeilijkheden
    • slapeloosheid, misselijkheid, lusteloosheid, een beklemd gevoel, ademhalingsmoeilijkheden of een koud en verdoofd gevoel
    • verkoudheid, binnenoorontsteking, hooikoorts, een pijnlijke keel en ademhalingsmoeilijkheden

    Minutieus stelde Dickens zijn insomnia en diverse slaapstadia te boek in The uncommercial traveller. Zonder deze Britse kampioen van mist en nacht zou de geneeskunde het zonder het Pickwick-syndroom moeten stellen. Daarmee bedoelt men het vóórkomen van overmatige vetzucht bij mensen met hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden (niet te verwarren met het 'slaap apnoe syndroom': ademstops bij zwaarlijvige snurkers).

    NRC,

    Alant (Inula helenum) - heeft een droge, zachte hout-honingachtige geur - helpt bij: aandoeningen van de luchtwegen, ademhalingsmoeilijkheden, astma, hoest (met name kriebelhoest), huidaandoeningen.

    http://www.ganesha.be/olie.html

    De ziekenhuizen in Biha hebben melding gemaakt van een alarmerende stijging van het aantal ziektegevallen waarbij ondervoeding en gebrekkige sanitaire omstandigheden een rol spelen, zoals longontsteking, ademhalingsmoeilijkheden en hepatitis A.

    NRC,

    Niet zelden zien we massale somatische ontreddering (hoofd-, maag- en darmpijn; slaapstoornissen; ademhalingsmoeilijkheden) die enkel met kalmerende en angstwerende medicatie binnen de perken te houden is.

    http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden09/art09_3_11.html,

    Soms uiten psychische gevolgen zich in lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, misselijkheid, lusteloosheid, een beklemd gevoel, ademhalingsmoeilijkheden of een koud en verdoofd gevoeld.

    http://www.riaggamersfoort.nl/index.htm

    Vrijwel meteen liepen bij ziekenhuizen meldingen binnen van mensen die door de gasuitwasemingen waren bevangen. Onder de gewonden waren zestien opvarenden van schepen. Zij hadden last van ademhalingsmoeilijkheden en prikkende ogen.

    De Standaard,

    Niet-vitale letsels zijn b.v. aderlijke bloedingen, schaafwonden, breuken, brandwonden, snijdwonden, een huidirritatie, een oogkwetsuur of ademhalingsmoeilijkheden.

    http://www.quantchem.kuleuven.ac.be/safety/Veiligheid/ehbo.pdf

    Ze had hart- en ademhalingsmoeilijkheden en verbleef daarom 16 dagen in een ziekenhuis in Calcutta.

    De Standaard,

    Aanvankelijk meenden de artsen dat de aandoeningen van mensen die met het gas in aanraking waren geweest beperkt bleven tot ademhalingsmoeilijkheden en oogproblemen.

    De Standaard,

    Er bestaat een sterk verband tussen het melkeiwit caseïne en allergische reacties die de keel- en neusholte, bij met name baby's en kinderen, treffen. Reacties als verkoudheid, binnenoorontsteking, hooikoorts, een pijnlijke keel en ademhalingsmoeilijkheden.

    http://users.pandora.be/multiple.sclerose/Zuivel.html

    Varkenshouders hoeven de ziekte, officieel Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome (PMWS), niet aan te melden, zoals wel het geval is bij klassieke varkenspest. De symptonen van de beide ziektes lijken sterk elkaar: koorts, diarree, kreupelheid, sterke vermagering, ademhalingsmoeilijkheden en maagproblemen.

    de Volkskrant,

    Gevoelsstoornissen zijn zeldzaam. Wanneer de hersenzenuwen zijn aangetast, spreekt men van de bulbaire vorm van poliomyelitis, die in 5-35% van de paralytische gevallen, met name bij volwassenen, voorkomt. De verschijnselen van deze vorm zijn vaak zeer ernstig en alarmerend: slik- en ademhalingsmoeilijkheden en soms circulatiestoornissen, waardoor vaak kunstmatige beademing noodzakelijk is.

    http://home.tiscali.be/jantje/index.html

    Een allergie gaat zelden weer helemaal weg. De verschijnselen zijn zeer divers: huiduitslag, ademhalingsmoeilijkheden, astma en acne komen voor.

    http://www.dr-baumann.nl/downloads.htm#Wetenschappelijke%20informatie%20over%20cosmetische%20ingredi%EBnten,

    Bij lage dosering geeft PMA een energiek en licht opgewekt gevoel en kan licht hallucinogeen zijn. Bij een geringe verhoging van de dosis kunnen hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur plotseling sterk stijgen. Dit kan leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen, bewusteloosheid en dood.

    NRC,

    De ziekte kreeg de naam SARS, severe acute respiratory syndrome. Patiënten krijgen een snel opkomende, ernstige, soms dodelijk verlopende longontsteking. De ziekte heet een syndroom omdat er geen ziekteverwekker bekend is. Voor de hand liggende virussen, zoals de meeste griepvirussen, zijn met snelle tests uitgesloten. Geneesmiddelen helpen niet. De eerste ziekteverschijnselen zijn hoge koorts en hoesten, kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden, vrij normale griepverschijnselen.

    NRC,