adoniscomplex


adoniscomplex 1.0

(neologisme)

complex van mannen die geobsedeerd zijn door hun uiterlijk en het idee hebben dat ze er perfect, als een adonis, uit moeten zien en daarom overmatige aandacht aan hun lichaam en spierontwikkeling besteden en verschillende methoden aangrijpen om dit ideaal te verwezenlijken, waaronder het gebruik van spierversterkende middelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een adoniscomplex…

is een complex

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een verstoorde lichaamsbeleving bij mannen en een obsessie met het uiterlijk

    Hoofdsemagram: complex


    Algemene voorbeelden


    Feminisme heeft een deel van de mannen tot het adoniscomplex gedreven: een obsessieve drang te bouwen aan een torso volgens de 'koffiefiltershape' en een buik als een wasbord.

    De Telegraaf,

    Naar schatting tussen de vijftigduizend en honderdduizend mannen in Nederland lijden aan een nieuwe welvaartsziekte, het adoniscomplex.

    News.nl,

    Terwijl het tien jaar geleden nog ondenkbaar was dat hier naakte of halfnaakte bodybuilders voor opdraafden, is het 'Calvin Klein-ideaal' nu alom aanwezig. En dat betekent dat een man tegenwoordig een gebeeldhouwd lichaam moet hebben waar geen gram vet meer op is te bekennen. Hij heeft dikke bovenarmen met opgepompte biceps en triceps, brede schouders, een smalle taille, afgetekende buikspieren (het zogeheten 'six-pack') en billen van beton. Om zo 'CK' mogelijk te worden, stappen mannen steeds vaker naar fitnesscentra. En daar is, aldus de onderzoekers, niets mis mee. Maar als het trainen van het lichaam een obsessie wordt en het sociale leven en relaties onder druk komen te staan, is er sprake van het Adonis-complex. In extreme gevallen is er ook sprake van dopinggebruik en ernstige eetstoornissen.

    Het adoniscomplex is een uitwas van de zoekende man.

    De Telegraaf,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2001
    Omstandigheden opkomst Het begrip kreeg bekendheid dankzij The Adonis Complex: The Secret Crisis of Male Body Obsession, een boek van Harrison G. Pope, Katherine A. Phillips en Roberto Olivardia uit 2000.
    Brontaal (Amerikaans-)Engels
    Vorm in brontaal Adonis complex
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 2000
    Samenhangende woorden (betekenis) bigorexia; fitboy; fitfluencer; gymtimidatie