bigorexia


bigorexia 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

obsessie van personen, meestal mannen, die overmatig bezig zijn met hun eigen spierontwikkeling, omdat ze door een meestal onrealistisch zelfbeeld denken dat ze te weinig spiermassa hebben
Woorden op -(o)rexia hebben niet noodzakelijkerwijs een direct verband met de officiële psychische stoornis anorexia. Het woordstukje -(o)rexia wordt ook vaak gebruikt in nieuwe woorden die een als aandoening voorgesteld verschijnsel aanduiden. Denk aan fashiorexia en ecorexia. Het is in die zin vergelijkbaar met bv. -itis, dat behalve een echte ontsteking ook een denkbeeldige ziekte kan aanduiden; zo is selfitis een 'ziekelijke neiging om voortdurend selfies te maken'. Hetzelfde principe zie je bij nieuwe woorden op -syndroom of -complex.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bigorexia…

is een obsessie; is een aandoening

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een obsessie met de eigen spierontwikkeling
  • [Ondervinder] is een aandoening waar vooral jongens of mannen aan kunnen lijden
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] komt meestal door een onrealistisch zelfbeeld, waarbij iemand het idee heeft dat hij niet genoeg spiermassa heeft; heeft mogelijk te maken met de invloed van sociale media en fitfluencers
  • [Gevolg of resultaat] brengt iemand ertoe om overmatig veel aan krachttraining te doen en vaak ook een speciaal dieet te volgen en spierversterkende middelen te gebruiken

Algemene voorbeelden


Mannen willen lijken op Daniel Craig/James Bond, een gespierde halfnaakte rapper of anders in elk geval een willekeurige bodybuilder. Behalve in onzekerheid resulteert dit in bigorexia: snel veel spieren willen hebben. Mannen met bigorexia zien zichzelf als zwak, mager en lelijk – ook als ze een normale spierontwikkeling hebben. Om extra spieren te kweken, gaan ze ongezond veel sporten. En ja, dit komt veel voor bij jongens van mijn leeftijd: een jaar of zestien, zeventien. (In tegenstelling tot anorexia, dat vaak op jongere leeftijd begint en meestal meisjes treft.)

nrc.next,

Groter dan de peer pressure is [...] de druk die jongens zichzelf opleggen. En dat kan heel ver gaan, zegt Nicole Bonello van Splash: 'Sommige jongens komen hier vijf keer per week. Ze zijn onnatuurlijk breed, maar het lijkt wel alsof ze dat niet zien.' Ze trainen maar door, blijven maar groeien. 'Eigenlijk een soort omgekeerde anorexia.' Bigorexia heet dat fenomeen in Amerika. 'Hier noemen we het ook wel body dismorfic disorder', zegt Feijen. Het is een psychische aandoening, waarbij jongens hun eigen lichaam niet langer objectief kunnen bekijken. Hoe gespierd ze ook zijn, in de spiegel zien ze een mager jongetje. Hoeveel bigorexiapatiënten er in Nederland rondlopen, is niet bekend. Maar dat de meeste van hen doping gebruiken, staat vast. 'Anabolen lijken de oplossing, maar werken uiteindelijk averechts', zegt Feijen. Vanwege hormoonschommelingen krijgen gebruikers na iedere kuur last van manisch depressieve perioden. Daardoor raakt het zelfbeeld nog meer verstoord.

de Volkskrant,

Jongens raken steeds verder achterop. In een hele reeks van cijfers toont Warren Farrell dat aan in The Boy Crisis. Jongens doen het minder goed op school dan meisjes. Hun IQ daalt, net als hun aantal zaadcellen. Ze hebben meer psychische en fysieke problemen, zoals adhd en autisme, maar ook nieuwe aandoeningen zoals bigorexia, een variant van anorexia.

de Volkskrant,

Misschien lijdt deze jongen wel aan body dysmorphic disorder (BDD) of lichaamsbeeldstoornis. Mensen die een normaal lichaam hebben, maar het gevoel hebben een Frankenstein te zijn. Van Moffaert beschrijft het als een stoornis in het brein, waardoor er een kloof is tussen wat je ziet en de interne lichamelijke identiteit. The Adonis Complex bulkt van de verhalen van gespierde mannen die niet naar buiten durven omdat ze zich te mager vinden. "Bigorexia nervosa", noemen de auteurs het.

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2000
Brontaal Engels
Vorm in brontaal bigorexia
Betekenis in brontaal idem
Neologisme van de week 10 juli 2023
Samenhangende woorden (betekenis) adoniscomplex; BDD; fitboy; fitfluencer; gymtimidatie